Al-Jazeeras lokaler stormet i Kairo

Al-Jazeeras lokaler i Kairo ble fredag stormet og påtent fredag. Angivelig for å stoppe stasjonens dekning av demonstrasjonene i Egypt.

Demonstrasjonene fortsetter i Kairo, men en rekke utenlandske medier har måttet trekke sine reportere bort fra Tharir-plassen etter at en rekke reportere og fotograper er angrepet og banket opp.

Les også :

Ifølge den arabiske TV-kanalen var angrepet på deres lokaler et forsøk fra makthaverne eller deres støttespillere et forsøk på å stanse deres dekning av opptøyene. Den Qatar-baserte TV-stasjonen har vært en av de de ledende i dekningen av opptøyene.

Lokalene skal ha blitt satt i brann, og mye teknisk utstyr er gått tapt i brannen.

I tillegg ble banner-annonseringen på Al-Jazeeras arabiske nettsider ha blitt hacket. Istedenfor de vanlige annonsene, kom et et slagord som sa «Sammen for Egypts kollaps».

— Vår nettside har vært under en rekke angrep siden opptøyene startet i egypt, heter det i en uttalelse fra Al-Jazeera som samtidig lover at de vil fortsett sin «upartiske og omfattende dekning av hendelsene».

TV-stasjonen har også fått sine kontorer stengt, akreditteringer trukket tilbake og flere av reporterne har blitt arrestert den siste uken.

- Umulig å jobbe som journalist

Men, TV-stasjonen er ikke de eneste som opplever makthavernes fiendtlige holdning til journalister. En rekke utenlandske reportere har blitt angrepet og skadet. En svensk reporter ble knivstukket. Bergen Tidende har trukket sine reportere hjem fra Kairo for å ivareta deres sikkerhet.

Norske reportere har trukket seg bort fra hoteller sentralt i Kairo, til hoteller i et sikrere område.

«The Committee to Protect Journalists» i New York hadde torsdag registrert 24 arrestasjoner av journalister, 21 angrep og fem tilfeller der de var fratatt utstyr i løpet av de siste 24 timer.

— Vi har aldri sett noe slikt. Ikke en eneste mediehus tilstede i Egypt har unngått volden, sier Jean-Francois Juillard, leder for Paris-baserte interesseorganisasjonen «Reportere uten grenser» til nyhetsbyrået AP.

- Det er i praksis umulig å jobbe som journalist i Egypt i dag.

En sivilkledd poitimann forsøker å stoppe en fotograf idet han tar bilder av at en mann blir arrestert tidligere denne uken under demonstrasjonene i Kairo. FOTO: REUTERS / GORAN TOMASEVIC

FN, EU, US og Russland reagerer

Pressesituasjonen har fått FN til å reagere. FNs høykommisær for menneskerettigheter, Navi Pillay, kalte arrestasjonen av journalister for «et åpenbart forsøk på å forhindre nyhetsformidlingen».

På et EU-møte i Brussel fikk han støtte fra statsledere fra en rekke europeiske land som fordømte volden mot internasjonale reportere i Egypts hovedstad. USA og Russland fordømer også forsøkene på å hindre internasjonale nyhetsmedier i å formidle hva som skjer i Kairo.