Verden

Slik ser grensen ut før og etter uroen i Libya startet

Tidligere var det folketomt og dødt. Se forvandlingen ved grenseområdene på FNs utrolige satelittbilder.

Klikk på bildet for å se detaljene. FN la i går ut de første satelittbildene fra Libya. Disse viser aktiviteten ved den libysk-tunisiske grensen nær grensebyen Ra´s Ajdir før og etter uroen i Libya begynte. Unitar/Unosat - GoogleEarth

 • Kristine Grue Langset
 • Atle Brunvoll (multimedia)

Bangladeshere vasker seg med hjelp av flasker med drikkevann og egyptere kjemper om brød som blir delt ut av nødhjelpsarbeidere. I takt med at volden eskalerer og angrepene øker i antall i Libya, flykter stadig flere mennesker fra landet og forsøker å ta seg over grensen til nabolandene, og størst er presset mot Tunisia.

UNOSAT — UNITAR, som er en faktatjeneste innenfor FN-systemet, legger ut objektive data, kart, bilder og informasjon på sine nettsider i forbindelse med aktuelle konflikter i verden.

I går la nettstedet ut de første satelittbildene fra Libya. Disse viser flyktningestrømmen og ansamlingen av mennesker ved den libysk-tunisiske grensen nær grensebyen Ras Adjir.

Sammenlignet med et satelittbilde tatt 16. september 2006 er forvandlingen enorm.

På det nederste bildet, tatt i 2006, ser vi hvor folketomt og lite aktivitet det er på begge sider. Mesteparten av det som er av trafikk går fra Tunisia til Libya .

På bildet fra i går, øverst, ser vi flere tusen mennesker som har samlet seg på det relativt lite området på tunisisk side av grensen.

Økende humanitær krise

Grensebyen Ras Adjir har ikke tilstrekkelig med toalettfasciliteter for å møte det som er en økende humanitær krise.

Stanken av avføring gjør det ukomfortabelt å puste, overalt flyter søppel. Den tunisiske hæren har satt opp provisoriske telt, men det er langfra nok.

— Vi har tilbrakt to netter utendørs på tepper, vi er så kalde, sier Arif Rahman, 28 til nyhetsbyrået AP.

Rahman er opprinnelig fra Bangladesh og har jobbet som snekker for en koreansk selskap i Libya de siste to årene.

12.000 krysser daglig

— Vi er redde for at om vi blir her for lenge, vil mange mennesker dø. VI har ingen dusjer og vi er i ferd med å bli syke, legger han til.

Det anslås at rundt 12.000 mennesker har krysset grensen over til Tunisia daglig denne uken.

Mellom 20.000 og 30.000 flyktninger befinner seg i Ras Adjir, sier Monje Slim fra Tunisias Røde Kors.

— Det største problemet er logistikken. Hvor skal vi gjøre av alle menneskene, hvor skal vi sette opp leirene. Vi har dessuten sett et utbrudd av hudsykdommer og har flere tilfeller av øyeinfeksjoner, sier hun.

 • Les:

Milliondonasjoner

Ansatte ved International Organization for Migration ( IOM) sier 200.000 har tatt seg over grensen fra Libya til Tunisia, Egypt og Niger.

For å avhjelpe situasjonen har USA, Europa og FN donert mer enn 30 millioner dollar. Flere land bidrar med fly for å kunne evakuere flest mulig mennesker fra grenseområdene, ved Libyas havnebyer stilles skip til rådighet.

Fredag kommer det igjen meldinger om kamper mellom opprørere og styrker lojale mot det libyske regimet både øst og vest for hovedstaden Tripoli, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Samtidig sier en reporter fra nyhetsbyrået AFP at libyske opprørere fortsetter å ta seg vestover i kampen mot styrkene til Libyas leder Muammar Gadafi.

- Skyting mot demonstranter i Tripoli

Etter fredagsbønnen tok tusenvis av regjeringsfiendlige demonstranter til gatene i hovedstaden Tripoli.

Utenfor Murad Agha- moskeen ropte de på Gadafis avgang.

Gaddafi-vennlige styrker har brukt tåregass og avfyrt skudd i et område hvor demonstranter var samlet i den libyske hovedstaden Tripoli, melder nyhetsbyrået Reuters.

— De avfyrte tåregass, og jeg har hørt skyting. Folk har begynt å spre seg, forteller en Reuters-reporter som befinner seg i Tajoura-området i den libyske hovedstaden.

Også flere kjøretøyer med libyske sikkerhetsstyrker er blitt observert i full fart på vei inn i området hvor flere hundre mennesker skal ha samlet seg for å demonstrere mot landets leder Muammar Gaddafi.

Kilder: AP, REUTERS, Sky News, NTB

 1. Les også

  Folket strømmer ut i gatene

 2. Les også

  - Bombingen fortsetter

 3. Les også

  Gadafis soldater drepte en av sønnene hans

 4. Les også

  - Vi skulle bare skremme dem

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mange innesperrede flyktninger og migranter drept i luftangrep i Libya

 2. VERDEN

  FN og USA trekker ut personell fra Libya: Minst 21 mennesker skal være drept

 3. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 4. VERDEN

  Libyske myndigheter mener Egypt truer med krig

 5. POLITIKK

  Torsdag kommer dommen over Norges Libya-bombing

 6. VERDEN

  Libysk opprørsgeneral beordrer angrep på tyrkiske skip