"Bløtkake-svindler" stjal tolv millioner

En 36 år gammel svenske er dømt til åtte års fengsel for en spesielt frekk banksvindel.

Den 36 år gamle "bløtkakeraneren" på vei ut fra Nordeas hvelv, etter å ha lurt de ansatte til å utbetale 12 millioner svenske kroner i gullbarrer og kontanter.

I februar i år vandret den velkledde svensken inn i Nordeas filial i Vällingby utenfor Stockholm. Han forklarte at han var forretningsmann, og ville bytte til en annen bank. Med seg hadde han tre falske veksler, tilsynelatende utstedt av Handelsbanken.

Mannen kunne også bidra med et telefonnummer til Handelsbanken — i tilfelle Nordea ville få bekreftet at vekslene var ekte. Det ville de.

God som gull

I den andre enden av røret satt 36-åringens kompanjong. Han fortalte at datasystemet dessverre var gått i stå, og at han derfor ikke fikk sendt en elektronisk bekreftelse. Men "heldigvis" var det han personlig som hadde skrevet ut vekslene, og han kunne derfor bekrefte at de var gode som gull.

Og gull ble det. To dager senere kunne 36-åringen rusle til Nordea-filialen og ta med seg ti millioner svenske kroner i gullbarrer, og ytterligere to millioner i kontanter. Kontantbeløpet var vekslet inn i euro.

Som takk for hjelpen spanderte han bløtkake på de ansatte i banken.

- Spektakulært

— Akkurat hvilke feil som ble begått kommenterer vi ikke, sier Nordeas pressesjef Ragnar Roos til avisen Metro. Men vedkommende som betalte ut pengene ble sendt rett i arbeidsledighetskøen da tabben ble oppdaget.

36-åringen forsvant sporløst, og ble også etterlyst internasjonalt. Han ble innhentet av lovens lange ben i forbindelse med en narkotikasak i sommer. Straffen for kaketrikset og narko-sakene beløper seg til åtte års fengsel.

— Det var et spektakulært utført lovbrudd som også ga en lang fengselsstraff, sier statsadvokat Eva Wintzell til Metro.