Verden

Retten avviste søksmål fra passasjer

Kepo Aila leverte et nytt søksmål til retten fredag, der han krever erstatning for tapt bagasje, drapsforsøkt og væpnet ran fra Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: THOMAS HUBERT

Militærretten i Kisangani avviste erstatningssøksmål fra en av passasjerene som kjørte med Moland og French.

  • Kongo
  • Thomas Hubert

Kepo Aila, passasjeren som fikk sitte på med Tjostolv Moland og Joshua French på veien tilbake til Uganda i mai i fjor, leverte et eget søksmål mot nordmennene i retten fredag.

Kepo Aila er mannen var den femte personen som var med i pickupen som kjørte østover fra Kisangani femte mai i fjor. I de foregående rettssakene har han krevd erstatning og fått medhold i dette.

Kan ikke være vitne

At Aila er en part i rettssaken, har gjort at aktoratet ikke kan bruke ham som et vitne. Retten anser både ham og hjelpesjåføren som «informanter», ikke vitner som må sverge på at de skal fortelle sannheten.

— Forvaret argumenterer med at den opprinnelige tiltalen ikke anerkjenner Kepo som et offer, sa hans advokat Lelo Di Makungu told Aftenposten.no.

- Han har levert et søksmål til den lokale militærdomstolen for konspirasjon, mordforsøk og væpnet ran, forteller Lelo.

Fikk ikke svar fra dommerne

Da Kepo vitnet mot Moland og French torsdag, spurte han retten om de kunne holdes ansvarlige for bagasjen han mistet etter hendelsen i fjor. Dommerene svarte ham ikke.

Etter at han hadde levert søksmålet fredag morgen, presenterte Lelo dokumentet til retten og ba om at de vurderte det som et separat krav i rettssaken videre.

Major Rufin Kilimpili, en av dommerne i svarte at «dette er et brev til militæranklageren i Kisangani. Vi er en høyere rettsinstans».

Avviste kravet

Rettens president, oberst Pierre Mawa, avviste kravet og sa at «dette dokumentet ble levert i dag. Retten er ikke fornøyd med det og anser seg ikke involvert eller informert om dette. »

Tidligere i rettsforhandlingene denne uken stilte Molands forsvarer Andreé Kibambe spørsmål ved statusen til Kepo og hjelpesjåføren Kasimu Aradjabu, siden de anklager nordmennene for å ha begått drapet samtidig som de krever penger fra dem.

— De har interesser i tiltalen mot min klient, sa Kibambe. Retten besluttet da at Kepo skulle avhøres som informant, istedenfor et vitne.

Vil be om egen rettssak

Selv om kongolesisk lov hindrer personer fra å bli anklaget to ganger for den samme forbrytelsen, Lelo sa at hans klient hadde rett til rette et eget søksmål fordi omstendighetene ikke var de samme.

— Det er ikke noen identifisering av involverte, sa han og argumenterte med at dersom hans klient blir avvist som en sivil part fra den pågående rettssaken, vil han gå til et separat søksmål.

Uenige rundt våpen og skudd

På tredje dag i tredje runde av rettssaken mot Joshua French og Tjostolv Moland ble våpenet som drepte sjåføren Abedi Kasongo i fjor også viet mye tid.

Aktor Jean-Blaise Bwa Mulundu viste bilder av Kasongos døde kropp og siterte fra obduksjonsrapporten fra en lokal lege.

- Bildene av avdøde Kasongo viser at han ble truffet i pannen og at kraniet er brukket, sa Bwa Mulundu. Dommer Rufin Kilimpili leste videre fra rapporten: Baksiden av halsen var knust og blod kom ut av ørene. Det var et sår ved høyre tinning, sa han.

Bwa Mulundu konkluderte at det lille, smale såret som var synlig på bildet og beskrevet i rapporten var hvor kulen gikk inn før den fór gjennom offerets hjerne og gikk ut på baksiden av halsen hans. Dette mente han stemmer overrense med vitneprovet fra passasjeren Kepo Aila, som sa at han så Moland skyte inn i bilen fra høyre side.

Men Molands forsvarsadvokat André Kibambe er uenig i resonnementet og mener enn skuddekspert vil kunne bevise det.

Rekonstruksjon av pakking

Bwa Mulundu ba French og Moland rekonstruere hvordan de pakket bagene sine da de forlot Kisangani den skjebnesvangre dagen i mai i fjor.

Under rekonstruksjonen viste Moland at haglegeværet lå inni tre bager da de forlot Kisangani, men inni to bager på tidspunktet da de skal ha blitt angrepet.

Alle parter i retten er enige om at det ikke var Moland haglegevær som ble brukt under drapet på Kasongo, det er på bakgrunn av den vanskelige tilgangen til geværet, offerets sår og ammunisjonstype som ikke samsvarer med det som er funnet på åstedet.

Men aktor hevder Moland hadde et annet våpen som han kastet i jungelen under flukten. Moland på sin side hevder han bare hadde det ene haglegeværet, og at det var det han etterlot seg i jungelen.

Les også

  1. Sprik i forklaringene i Kongo

  2. Måtte rekonstrurere drapet

  3. Furuholmen: - Denne runden er mer skremmende

  4. Kongo-rettssak rammer bistandsprosjekter

UDs Christian Larssen og juridisk rådgiver Morten Furuholmen, for anledningen med slips i Kongos-farger. Foto: THOMAS HUBERT