Verden

Bombeangrep mot redaksjoner på Gaza

Flere utenlandske medier som holder til i et høyhus på Gazastripen ble gitt én time på å evakuere. Deretter ble bygningen bombet.

  • Sofie Grønntun Nissen
    Journalist
  • NTB
  • Kaja Kirsebom
    Journalist

– Jeg er sjokkert og forskrekket, sier Gary B. Pruitt i en uttalelse etter lørdagens bombeangrep på Jala Tower.

Han er administrende direktør i Associated Press (AP), som har delt kontor med blant annet Al Jazeera og BBC i Gaza. Bygningen ble jevnet med jorden av missiler fra israelske jagerfly lørdag.

Redaksjonene fikk advarsel om at dette skulle skje i forkant gjennom eieren av bygget. Han skal ha fått en telefon fra det israelske forsvaret.

– Vi ungikk dødsfall med en hårsbredd. Et dusin AP-journalister og frilansere var inne i bygningen. Heldigvis klarte vi å evakuere dem i tide. Verden vil få vite mindre om hva som skjer i Gaza på grunn av det som skjedde i dag, fortsetter Pruitt.

Vil ikke la seg bringe til taushet

Al Jazeeras byråsjef i Jerusalem, Walid al-Omari, sier at de ikke vil la seg bringe til taushet.

– De er tydelig at de som fører denne krigen ikke bare vil spre død og ødeleggelse i Gaza, men også bringe til taushet mediene som er vitne til dette og dokumenterer og rapporterer sannheten, forteller al-Omari.

Han mener at angrepet føyer seg til en serie forbrytelser gjennomført av den israelske hæren på Gazastripen.

Det har også kommet reaksjoner fra Washington D.C.

– Vi har kommunisert direkte til israelerne at det å sørge for sikkerheten til journalister og uavhengige medier, er et overordnet ansvar, sier Det hvite hus' talsperson Jen Psaki.

Jala-tårnet huser flere store medier. Det ble det siste målet til Israels missiler.

Etter angrepet har det israelske forsvaret (IDF) kommet med en forklaring på Twitter:

«Kampfly angrep et høyhus der militære enheter knyttet til den militære etterretningstjenesten til terrororganisasjonen Hamas holdt til. Bygningen huset også sivile medier, som Hamas skjuler seg bak og bruker som menneskelige skjold, het det i en uttalelse fra israelske myndigheter etter angrepet.»

IDF skriver også at alle bygninger som angripes brukes av Hamas til militære formål. Dermed er de legitime mål i internasjonal rett, mener forsvaret. Det understrekes at sivile ble advart med oppringinger, SMS-er og varselskudd.

«Vi ga dem nok tid til å evakuere», skriver IDF.

Dette stemmer overens med vitnesbyrd fra Jawwad Mahdi, som eier bygningen. Han sier at det israelske forsvaret ga ham beskjed om å forsikre seg om at alle innbyggerne ble evakuert. Han skal ha fått en time på seg til å sikre at alle hadde forlatt bygningen.

Tryglet om ti minutter

Samtalen mellom Mahdi og en offiser i det israelske forsvaret ble overhørt av AFPs journalist, som skriver at han tryglet om å få 10 minutter ekstra for å gi journalistene anledning til å ta med seg utstyret sitt før de dro.

Offiseren i den andre enden nektet.

– Det er forferdelig, veldig trist, å angripe Al Jazeera og andre nyhetsbyråer, sier Wael al-Dahdouh, Al Jazeeras byråsjef i Gaza.

Høyhuset Jala Towerligger nå i ruiner.

Ansatte i AP og andre som var i bygningen, skal ha rømt ut i panikk etter at de fikk beskjeden.

Det er ikke meldt om drepte eller sårede i angrepet.

Et luftangrep skal også ha truffet et mål nær bygningen der mediene holder til.

Bygget som hadde tolv etasjer huser både medieredaksjonene, i tillegg til flere kontorer og leiligheter. AP var før luftangrepet i kontakt med talsperson Jonathan Conricus i det israelske forsvaret, som ikke var kjent med opplysningene.

Norske presse fordømmer angrepet

Ledere for norske presseorganisasjoner reagerer sterkt på lørdagens israelske angrep mot et bygg som huset flere medier på Gazastripen.

– Dette er krigføring. Når en bygning som huser medier blir pekt ut spesifikt, blir dette også et prinsipielt angrep på pressen, sier styreleder Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN til Medier24.

Eva Stabell, som er Norsk Journalistlags prosjektleder for internasjonalt arbeid, er forferdet over nyheten om angrepet på bygningen.

– Å angripe medier er helt forkastelig. FNs resolusjoner og det internasjonale lovverket sier helt klart fra om at mediene ikke skal være mål, sier Stabell.

At eieren av bygningen som ble ødelagt skal ha blitt varslet om angrepet, gjør Stabell overbevist om at angrepet var gjort med hensikt.

TV2s USA-korrespondent Fredrik Græsvik skriver på Twitter at bygget har vært hans tilholdssted i Gaza de siste 12 årene.

– Høybygget som huser en rekke medieorganisasjoner ligger midt i Gaza By. Det er fra taket av dette bygget jeg rapporterte direkte under krigene i 2012 og 2014, skriver han.

Les mer om

  1. Gaza