400 enslige mindreårige fra Moria sendes til fastlandet
Tusenvis av asylsøkere som står uten tak over hodet etter brannen i Moria-leiren på Lesbos. Onsdag kveld brant det i leiren igjen.
En talsperson for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) sier 400 enslige mindreårige er samlet på Lesbos og vil hentes med fly til fastlandet i løpet av de neste timene. Evakueringen skjer i samarbeid med greske myndigheter og EU-kommisjonen.
– Barna vil da bli sendt til enten midlertidige oppholdssteder eller hotell på fastlandet, antagelig nord i Hellas, sier talspersonen.
Det første flyet, med 165 barn og unge om bord, landet i den greske byen Thessaloniki allerede sent onsdag. Ytterligere to fly, med resten, gikk torsdag morgen.
IOM skriver i en pressemelding at organisasjonen nå styrker sin tilstedeværelse på øya og setter opp mobile enheter som skal gi øyeblikkelig hjelp og ly for de rammede.
– Vi gjør det vi kan for å støtte greske myndigheter og de berørte migrantene og flyktningene, for å sikre deres umiddelbare helse og sikkerhet mens vi jobber sammen om langsiktige løsninger, sier António Vitorino, leder for den FN-tilknyttede organisasjonen.
– Situasjonen er skummel
Shirin Tinnestad er hjelpearbeider for organisasjonen Stand by me Lesbos. Hun hjalp til i Moria-leiren i natt og har hverken sovet eller spist siden brannen brøt ut. Hun sier det er mye uro på øya nå og at stemningen er svært anspent.
– I og med at man ikke kan dra tilbake til Moria, har det vært en del flyktninger som har kommet seg til Mytilini (hovedstaden på Lesbos, red anm.), og jeg har hørt flere episoder hvor fiendtlige lokale har skjelt dem ut og prøvd å skremme dem.
Hun sier det er typisk at når ting skjer i Moria, så mobiliserer deler av lokalbefolkningen som er fiendtlig innstilt og demonstrerer mot flyktninger og hjelpearbeidere, til tider med voldelige utfall. Hun frykter det vil skje nå.
– Alle på denne øya, uansett hvordan livssituasjon de har, er frustrerte. Nå som det er såpass mange som er ute i parkene og sover der, blir de et lett mål. Situasjonen er skummel. Det oppleves veldig vanskelig.
Skal ha returnert før ny brann brøt ut
Tinnestad forteller at hun har kontakt med flyktninger som sitter fast inne i Moria-leieren. Hun sier at anslagsvis mellom 4000 og 5000 flyktninger som ble fraktet ut av Moria-leieren da brannen brøt ut tirsdag kveld, returnerte til områder i leiren som fortsatt var brukbare.
De på nytt evakuere, etter at det onsdag kveld oppsto nye branner. Det oppsto bråk med lokalt politi på veien, hvor flyktninger kastet steiner på en veisperring politiet hadde satt opp og politiet svarte med tåregass, ifølge nyhetsbyrådet AP. Ingen skal være skadet eller pågrepet. De var på vei til skip i havnen i Mytilini, hvor de så skal fraktes til fastlandet.
– Jeg har begynt å motta videoer fra folk som sitter fast i Moria fordi fiendtlige lokale blokkerer veiene rundt. Folk prøver å komme seg ut, forteller hun.
– Det er en utrolig stresset situasjon. De hadde den svære brannen i går, det er bare ruiner igjen i dag. Så kommer de tilbake til leiren, og det brenner på ny. Og så kommer noen og skaper bråk – det er en fortvilet situasjon.
Tinnestad forteller at flere hjelpeorganisasjoner nå samarbeider om hvordan de skal organisere nødhjelp. I løpet av dagen har de reist rundt og levert ut tepper og soveposer. Det er militæret som skal sørge for at flyktningene får mat.
– Problemet er at vi ikke vet hvor alle er, og får ikke kommunisert til alle hvor maten befinner seg.
– Uavklart situasjon
– Akkurat nå oppleves situasjonen veldig uavklart. Vi vet at over 10.000 flyktninger befinner seg rundt Moria-leiren. Det er en form for blokkering i veien, så de kan ikke komme seg til nærliggende landsbyer, sier Nadine Aabø Mellem til Aftenposten onsdag kveld.
Hun jobber med humanitært arbeid og hjalp til i Moria-leieren gjennom hele natten. Ifølge Mellem har spenningen på øya den siste tiden har økt i takt med koronasmitten i Moria-leiren.
– Det er uklart om det har vært en oversiktlig evakuering av de områdene i leiren som var isolerte på grunn av korona. Skrekkscenarioet er dersom de i isolasjon også har måtte flykte fra flammene og nå befinner seg blant de andre. Det er noe som i så fall vil gjøre situasjonen mye mer kritisk, sier hun.
– Vi trenger en europeisk dugnad
Dorsa Javeid er feltarbeider for Leger Uten Grenser og kom hjem fra Lesbos i august, etter å ha jobbet som helseopplyser ved covid-19-enheten utenfor Moria-leiren.
Hun er fortvilet over situasjonen.
– I fem år har vi tatt opp de umenneskelige forholdene i leiren, og bedt europeiske myndigheter om en evakueringsplan. Det er vondt å vite at de samme menneskene jeg snakket med der og som søkte håp, nå er i en mer ustabil situasjon enn for en måned siden, og har mistet mye av det de eide, sier Javeid.
Javeid synes ikke regjeringens beslutning om å hente 50 asylsøkere er god nok.
– Dette handler ikke bare om Norge, vi trenger en europeisk dugnad der vi støtter opp om flyktningene som har kommet til Europa. Nå handler det om 12.000 mennesker som desperat trenger vår hjelp, sier hun.
Innkvarteres på skip
Hellas’ migrasjonsminister Notis Mitarakis kunne onsdag bekrefte at ingen mistet livet eller ble skadet i brannene som brøt ut i leiren natt til onsdag, ifølge avisen Kathimerini.
Leiren har huset i underkant av 13.000 mennesker, som nå skal innkvarteres i en ferge, to marinefartøy og i telt, opplyste Mitarakis på en pressekonferanse på Lesbos onsdag.
Han sa også at myndighetene har greid å finne åtte av de 35 pasientene som var isolert i en særskilt bygning rett utenfor leiren etter å ha fått påvist koronasmitte.
Den norske regjeringen bekreftet onsdag at den setter i gang med å hente ut barnefamilier fra Hellas etter brannen i Moria-leiren.
Statsminister Erna Solberg (H) har bekreftet at 50 asylsøkere vil hentes til Norge. Det mener mange er for lite og for sent. De dårlige forholdene og overbefolkningen i leiren har vært kjent i lang tid.