Det store, hemmelige krigsspillet om Syria

Mens dødstallet steg i gatene i Aleppo, satt toppdiplomater og ropte mot hverandre på et lukket møte i New York.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i samtale med USAs utenriksminister John Kerry under møtet i New York natt til fredag i International Syria Support Group.

Verdens toppledere prøver febrilsk å få en ny våpenhvile i Syria.

Men Syria-spillet i New York er svært krevende for verdens fremste diplomater og ser ut til å ha kjørt seg fast. De siste ukenes hendelser på bakken har gjort jobben ekstra vanskelig.

Det meste gikk galt før New York

9. september ble USA og Russland enige om en våpenhvile for Syria. Avtalen er blitt brutt nesten daglig siden og brøt helt sammen mandag.

Forrige helg feilbombet amerikanske jagerfly Assad-soldater. Amerikanerne beklaget hendelsen og vedgikk at de trodde det var IS-krigere.

Deretter ble en hjelpekolonne angrepet. Amerikanerne anklager russerne for å stå bak, mens russerne svarte med å antyde at en amerikansk drone var observert i nærheten.

Et av de utbrente vrakene etter at en nødhjelpskolonne ble angrepet denne uken og 20 ble drept.

– Smertefullt og skuffende møte

Torsdag møttes gruppen av rundt 20 land som forhandlet frem den nå kollapsede våpenhvilen. De er alle nå på FN-møter i New York. Håpet var at de kunne puste liv i prosessen igjen.

Diplomatene møttes på Palace Hotel som ligger nær Rockefeller-senteret et par kilometer fra FN-bygningen. Men de fasjonable omgivelsene gjorde lite for å lette stemningen på møtet som varte i to og en halv time.

– Langt, smertefullt og skuffende, sa FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura etterpå.

Andre beskrev stemningen som hissig.

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, og utenriksminister Børge Brende møttes i FN fredag.

– Treffer ikke 18 lastebiler ved et uhell

– Dette var vært en vanskelig uke, ikke minst fordi en humanitær hjelpesending ble bombet. 18 av 31 lastebiler ble truffet. Det var ikke et uhell. Du treffer ikke 18 lastebiler ved et uhell. Vi hadde håpet at våpenhvilen skulle holde slik at man kunne ha et godt møte i Sikkerhetsrådet, noe som igjen kunne føre til politiske forhandlinger. Men det…, sier han og lar setningen henge i luften.

Diplomater ropte til hverandre

Mistura sier møtet var «vanskelig». Aftenposten vet fra annet hold at stemningen var så elendig at toppdiplomater satt og ropte til hverandre over bordet.

Mistura velger å oppsummere møtet slik:

– Jeg kan ikke gå i detalj om hva som skjedde fordi det var et internt møte. Det var et vanskelig møte fordi det var klart at både russerne og amerikanerne ennå ikke er blitt enige om en del viktige detaljer som handler om hvordan våpenhvileavtalen skal implementeres, sier FN-utsendingen til Aftenposten.

Utenriksminister John Kerry orienterer pressen etter møtet om Syria natt til fredag i New York.

Amper Kerry smelte til

Under møtet kom nyhetsmeldingen om at den syriske regjeringen ville intensivere sine angrep på opprørskontrollerte områder i den krigsherjede storbyen Aleppo. En tjenestemann som var til stede, forteller anonymt til AP at USAs John Kerry fikk se overskriften på en mobil.

En rasende Kerry utbrøt overfor alle der, inkludert russernes utenriksminister Sergej Lavrov: «Til og med mens vi møtes her, gjør de dette».

Kranglet for åpen scene

Den dårlige stemningen mellom USA og Russland har også vært svært synlig i FNs sikkerhetsråd. FN-ambassadørene Vitalij Tsjurkin og Samantha Power, har kranglet for åpen scene.

Power ble rasende da Tsjurkin innkalte til et krisemøte forrige lørdag, og hun fortalte pressen i FN-bygningen at hun anså innkallingen som et «stunt» som var både «kynisk» og «dobbeltmoralsk».

Tsjurkin reagerte ved å storme ut. Senere omtalte han Powers oppførsel som «merkelig».

Bomberegn over Aleppo

Fredag regnet bombene over de opprørskontrollerte områdene av Aleppo, der rundt 250.000 mennesker bor. Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights angripes det fra fly, helikoptre slipper tønnebomber og det skytes med artilleri mot nabolagene. Opplysninger om dødstall varierte fra 27 til 70 fredag ettermiddag. Det syriske regimet sier planen er å følge opp med bakkestyrker og at angrepene «vil vare en stund».

Brende: – Sett syriske fly på bakken

Norges utenriksminister, Børge Brende, tror et første steg i Syria nå vil være å sette det syriske luftforsvaret på bakken. - Jeg er enig med USA i at de bør stå på bakken i syv dager, sier han til Aftenposten.

Dette er alliansene

Den over fem år gamle borgerkrigen har hittil kostet over 300.000 mennesker livet og sendt millioner på flukt til andre land. På regimets side står Russland og Iran, mens USA, andre vestlige land og flere sunnimuslimske stater støtter opprørerne. Disse mener president Bashar al-Assad må gå av for at det skal kunne bli fred, mens Russland og Iran vil beholde Assad. Samtidig fører begge sider krig mot terroristorganisasjonen Den islamske staten og gruppen Jabhat Fateh al-Sham, som inntil nylig het Nusra-fronten og var tilknyttet Al-Qaida.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forlater FN sikkerhetsråd etter et møte onsdag om Syria.

Russland skylder på USA

Russlands inntog i Syria-krigen har så langt vært en stor suksess for Putin, som ønsker å gjenreise Russland som en supermakt på linje med USA.

De fleste kommentatorer mener Russland nå er en langt viktigere aktør i Midtøsten enn for ett år siden.

– Roten til problemene er at USA ennå ikke har vært i stand til å skille de såkalte friske delene av opposisjonen fra kriminelle og terrorister, sa Putin forrige uke.

– Dette er bare trist, sa Putin

Russerne hevder at deres viktigste mål er å hindre at IS og islamistiske grupper får fotfeste og mulighet til å spre seg til de muslimske republikkene i Russland og nabolandene i Sentral-Asia.

Russerne mener også at IS og Jabhat Fateh al-Sham har brukt våpenhvilen til å regruppere og samle krefter.

– Terroristene får regruppere. Dette er bare trist, sier Putin.

Lavrov refset vestlig arroganse

Putin avlyste for en tid tilbake sin reise til FNs generalforsamling. Det var derfor utenriksminister Sergej Lavrov som fredag holdt Russlands innlegg.

Lavrov refset vestlige land for arroganse og forsøk på å presse sine verdier på andre land i Midtøsten.

– Vi må lære leksen om dette for å unngå å sende Syria dypere ned i katastrofen, sa Lavrov.

Lavrov mente at om en meningsfylt prosess mot fred skal fortsette, må dette bygge på syrernes rett til selv å bestemme over sin fremtid. Han kalte uønsket innblanding i andre lands indre anliggender for «uanstendig».

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.