Mobilvideo fra politiskyting i USA: «Ikke skyt ham, han har ikke våpen»

«Ikke skyt» roper Rakeyia Scott gjentatte ganger til politifolkene som omringer mannen hennes, Keith Lamont Scott. Kort tid senere hører man lyden av flere skudd på videoen hun tok opp.

Keith Lamont Scott ble skutt og drept av politiet tirsdag i Charlotte i den amerikanske delstaten North Carolina.

Dødsskytingen førte til voldsomme protester og sammenstøt i byen i flere dager.

Demokratenes presidentkandidat, Hillary Clinton, varslet fredag at hun vil besøke Charlotte søndag. Hun har også bedt politiet i byen om å publisere sine videoer av skytingen.

Politiet har så langt nektet å offentliggjøre videoopptak av hendelsen, men fredag publiserte avdødes familie en video som hans kone Rakeyia Scott tok opp med sin mobiltelefon.

Byen Charlotte i den amerikanske delstaten North Carolina har vært preget av uro og sammenstøt etter drapet på en svart mann tirsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

På opptaket hører man politiet flere ganger rope til Scott at han må kaste fra seg våpenet, samtidig som Scotts kone gjentatte ganger roper til politifolkene at ektemannen er ubevæpnet og at de ikke må skyte ham.

Det synes ikke på videoen om Scott var bevæpnet eller ikke. Videoen viser heller ikke selve skytingen, men man hører flere skudd og de fortvilte ropene fra kona.

Etter at skuddene har falt, ser man på videoopptaket at Scott ligger livløs på bakken med politifolk rundt seg mens hans kone roper til politifolkene at han bør være i live.

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton skriver på Twitter fredag at politiet i Charlotte må frigi politiets egne videoopptak av hendelsen. Senere fredag kunngjorde Clinton at hun søndag reiser til Charlotte.

Politiet har hevdet at Scott var bevæpnet, og at våpenet ble beslaglagt etter at han var skutt. Scotts familie sier på sin side at han var ubevæpnet, og at han holdt en bok i hånden da han ble beordret ut av bilen han satt i.

Scotts familie ble torsdag invitert av politiet til å se politiets egne videoopptak av det som skjedde. Etterpå sa familien at de syntes videoene burde bli publisert, skriver New York Times.

Kona og andre familiemedlemmer så skytingen fra to forskjellige vinkler, på opptak fra politiets kroppskameraer og kameraer i politibilene.

«Det var forferdelig vanskelig», sa en advokat for familien, Justin Bamberg, i en uttalelse etterpå. Ifølge ham hadde familien flere spørsmål etter å ha sett videoene enn de hadde før. Familien holdt fast ved at Scott ikke oppførte seg truende.