Verden

Jordskjelvet i Italia: barn og utlendinger blant de omkomne

Minst 247 mennesker har mistet livet og mange hundre er skadet etter jordskjelvet i Italia. Mange av ofrene er barn, sier helseminister Beatrice Lorenzin.

 • Louise Scharff Thommessen

Flere mennesker måtte tilbringe natten utendørs etter jordskjelvet som rammet sentrale deler av Italia onsdag. STEFANO RELLANDINI / X90016

Tusenvis av redningsarbeidere har søkt etter overlevende etter onsdagens jordskjelv i sentrale deler av Italia. Byene Ascoli Piceno, Amatrice, Accumoli, Illica og Pescara del Tronto er blandt de hardest rammede.

Mange mennesker er antatt å være begravd under ruinene, og mer enn 4300 redningsarbeidere er på leting etter omkomne og overlevende.

Blant ofrene er et 18 måneder gammelt barn. Barnets mor overlevde jordskjelvet i L’Aquila i 2009, der 308 mennesker mistet livet. Hun skal senere ha flyttet fra byen, som ligger i samme region som landsbyen Arquata del Tronto. Moren ble behandlet på sykehus etter å ha blitt trukket fra ruinene, skriver BBC.

Torsdag formiddag bekrefter Spanias utenriksdepartementet at minst én spanjol døde i jordskjelvet. Departementet ønsket ikke å gå ut med detaljer om den avdøde.

Romanias utenriksdepartementet sier at to rumenere er døde, og at åtte fortsatt er savnet. Departementets talsmann Ionut Valcu bekrefter også at fire rumenere blir behandlet for skader, ifølge AP. Omtrent 8000 rumenere bor angivelig i områdene som ble rammet av jordskjelvet.

Redningsarbeidere har gjennomført søk i ruinene natt til torsdag. STEFANO RELLANDINI / X90016

Ti år gammel jente reddet ut i live

Dusinvis av mennesker har blitt trukket ut av ruinene i live. Redningsmannskap og frivillige har strømmet inn fra hele Italia.

Omtrent 17 timer etter skjelvet, ble en 10-år gammel jente reddet ut i live fra ruinene i Pescara del Tronto. Ifølge nyhetsbyrået AP var det brannmenn på stedet som oppdaget jenta.

– Du kan høre noe under her. Stille, stille.

– Kom igjen, Giulia, kom igjen, Giulia, fortsatte en redningsarbeider.

Kort tid etter ble hun dratt ut av ruinene, til stor jubel fra tilskuere.

 • Les også: - Det var som et tog som kom mot oss, forteller øyenvitne.

Her blir den ti år gamle jenta reddet ut i live. TT / NTB Scanpix

– Vi skal ikke forlate noen

Italias statsminister Matteo Renzi er dypt berørt over gårsdagens jordskjelv. Han sier at første prioritet nå er å grave folk ut av ruinene.

– Vi skal ikke forlate noen - ikke en familie, en by eller en landsby, sa statsministeren på en pressekonferanse i Roma. Han satte senere kursen mot rammede områder.

Renzi fortsatte talen med å takke frivillige og sivile redningsmenn for deres innsats.

Redningsarbeiderne kjemper en kamp mot klokken for i tide å redde ut flere levende i de jordskjelvrammede italienske småbyene.

Også pave Frans har takket redningsarbeidere og frivillige, og inviterte alle til å ta del i bønn for ofrene. Paven kondolerte til alle som har mistet sine kjære, og uttrykte sin «åndelige nærhet» til alle som er berørte av skjelvet.

Onsdagens jordskjelv hadde en styrke på 6,2, og kunne merkes fra Bologna i nord til Napoli i sør. Det ble etterfulgt av et kraftig etterskjelv med styrke 5,5 om lag én time senere, samt flere mindre skjelv, ifølge NTB.

I flere av de rammede områdene tok det lang tid før redningsmannskapene nådde frem. Ifølge Gilberto Saccorotti, geolog ved det nasjonale instituttet for geofysikk og vulkanologi i Italia, er dette ikke overraskende.

– Ut ifra det jeg vet om området, er veiene svært smale. Dersom en vei blir ødelagt, kan forbindelsene ellers bli vanskelige, fortalte Saccorotti til Al Jazeera.

Hvor mange mennesker som fortsatt befinner seg under sammenraste hus og bygninger, er det ingen som vet.

I kø for å gi blod

Italienerne har stått i kø for å gi blod etter en oppfordring fra helsemyndighetene i landet og italienske Røde Kors.

Potensielle blodgivere har blitt bedt om å kontakte sin lokale blodbank. Utenfor sykehuset Umberto I i Roma, møtte omkring 200 mennesker opp rundt daggry for å gi blod, skriver The Guardian. 1500 mennesker har allerede donert blod torsdag formiddag.

Til tross for frivilliges innsats, er mange urolige for manglende krav til jordskjelvsikring i landet. Anslagsvis 70 prosent av alle bygninger i Italia oppfyller ikke dagens krav til jordskjelvsikring, skriver NTB.

Hver gang et stort jordskjelv finner sted, legges det frem forslag om forbedringer. Disse hindres imidlertid av byråkrati, manglende finansiering og den enorme oppgaven det vil være å sikre tusenvis av gamle byer, rapporterer nyhetsbyrået.

Byen Amatrice er kraftig preget av jordskjelvet. Redningsmannskap leter etter mennesker i ruinene. STRINGER / X80002

«Halve byen er ødelagt»

Amatrice er en av byene som ble rammet hardest av jordskjelvet. Ordfører Sergie Pirozzi frykter enorme, langvarige ødeleggelser og at mange liv har gått tapt.

– Halve byen eksisterer ikke lenger, fortalte Pirozzi onsdag morgen.

Ordføreren sier han frykter at så mange som 200 mennesker kan ha omkommet i byen, og at opp til 40 mennesker fortsatt er savnet. Mange av hans venner var blant de 190 som ifølge The Guardian er bekreftet døde i Amatrice.

Rundt 100 brannmenn og 50 sporhunder fortsatte søket etter overlevende i den totalødelagte byen torsdag morgen.

Tilbrakte natten ute i kulden

Hundrevis av mennesker tilbrakte en kjølig natt utendørs natt til torsdag. Grunnet risikoen for etterskjelv, var det for risikabelt å vende hjem.

– I kveld blir vår første mareritt natt, sa Alessandro Gabrielli til nyhetsbyrået Reuters. Han var en av flere hundre mennesker som forberedte seg på sove i telt og på parkeringsplasser i byen Amatrice.

Museumsinntekter går til gjenoppbygging

Kulturdepartementet i Italia har bestemt at inntektene fra offentlige museer over hele Italia førstkommende søndag vil bli brukt til å gjenopprette ødelagte bygninger i områder som har blitt rammet av jordskjelvet, skriver AP.

Flere kirker og andre bygninger datert helt tilbake til middelalderen ble skadet eller ødelagt i jordskjelvet.

I en uttalelse torsdag oppfordret kulturminister Dario Franceschini italienerne til å besøke museer og Italias mange arkeologiske steder søndag, «i et tegn på solidaritet» med jordskjelvofrene.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Jordskjelv
 2. Italia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kamp mot klokken på jakt etter overlevende

 2. VERDEN

  247 bekreftet døde etter jordskjelvet: – Dessverre er 90 prosent av dem som vi graver opp, døde

 3. VERDEN

  Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelvet i Italia

 4. VERDEN

  – Vi må tro det finnes overlevende, ellers orker vi ikke fortsette

 5. VERDEN

  Over 270 dødsofre i jordskjelvet i Italia

 6. VERDEN

  Nye etterskjelv rammer Italia etter landet har erklært unntakstilstand