Verden

Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif tiltalt for korrupsjon

Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif, hans datter og hans svigersønn er tiltalt for korrupsjon. Tiltalen bygger på de såkalte Panama-papirene.

Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif er tiltalt for korrupsjon. 67-åringen var ikke til stede i rettslokalet da tiltalen ble lest opp. Foto: Reuters / Dinuka Liyanawatte

  • NTB
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Den 67 år gamle Sharif var ikke til stede i rettslokalet da tiltalen ble lest opp torsdag. Han befant seg i London, der hans kone får legebehandling. Men datter og svigersønnen lyttet til aktors fremstilling.

Alle de tre tiltalte erklærte seg ikke skyldig.

Tiltalene bygger på bankavsløringene som går under navnet Panama-papirene. I disse lekkasjene fremgår det at familien hadde udeklarerte verdier i utlandet.

Den tidligere statsministeren risikerer neppe arrestasjon når han kommer tilbake fra London. Retten har allerede innvilget ham kausjon. Men Sharifs politiske fremtid er det verre med, ettersom høyesterett i juli erklærte ham uskikket til å være statsminister.

  • Islands statsminister gikk av tre dager etter Panama Papers. Journalisten som felte ham, møtes fortsatt med sinte tilrop.

Kastet ut av politikken

I juli ble Sharif, som hadde sittet lengre enn alle andre regjeringssjefer i landet, kastet ut av politikken.

I en uttalelse etter domfellelsen i Pakistans Høyesterett sa Sharif at han tok dommen til følge. Sharif fratredde stillingen sin.

Gjennom dokumentlekkasjen Panama Papers ble minst 12 tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter koblet til anonyme selskaper i skatteparadiser.

Anklaget for svindel, hvitvasking og skatteunndragelse

Journalister som har undersøkt dokumentene, avslørte hvordan tre av barna til Sharif eide verdifulle leiligheter i London via selskaper på De britiske jomfruøyene.

Disse verdiene var ikke listet på familiens formueserklæring, og statsministerfamilien ble anklaget for svindel, hvitvasking og skatteunndragelse.

Sharif og hans barn nekter for å ha gjort noe galt. Den tidligere statsministeren hevder anklagene er en del av en politisk vendetta.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Pakistan
  3. Panama papers
  4. Skatteparadis