Verden

Partifelle etter Boris Johnsons leder-nei: Han mangler lederegenskaper

«Alle» trodde at justisminister Michael Gove ville støtte Boris Johnson som lederkandiat i Det konservative partiet etter Brexit. Torsdag gjorde sa han at han mener Johnson ikke har de nødvendige lederegenskapene.

Justisminister Michael Gove (t.v.) får applaus av Boris Johnson etter talen der han kunngjorde sitt kandidatur som leder i Det konservative partiet i Storbritannia. Gove blir anklaget for å ha dolket Johnson i brystet.
 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist

I stedet stiller Gove selv som lederkandidat. Gove og tidligere London-borgermester Johnson var begge lederne for nei-siden før folkeavstemningen om Brexit.

Gove om Johnson: Kan ikke bygge og forene laget

– Min mening var at Boris ikke kan bygge og forene det laget som er nødvendig for å ta dette landet videre og gjennomføre
resultatet av folkeavstemningen i forrige uke, og heller ikke utføre det kollektive lederskapet, kapteinskapet, som dette landet trenger, sier Gove i et intervju med BBC.

Boris Johnsen slapp torsdag nyheten om at han likevel ikke vil stille som lederkandidat.

Ber om å forhandle med EU om vilkår

Kort tid etter han lanserte seg som lederkandidat, gikk Gove torsdag ut og sa at Storbritannia må få anledning til å forhandle om vilkårene for å forlate EU før artikkel 50 om utmelding aktiveres.

– Etter at vi har forhandlet og diskutert med våre europeiske partnere om beslutningen det britiske folk har tatt, vil vi på et passende tidspunkt måtte utløse artikkel 50, sier Gove til BBC torsdag kveld.

De gjenværende 27 EU-landene med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i spissen har imidlertid gjort det klart at det verken blir uformelle eller formelle forhandlinger med Storbritannia før artikkel 50 er aktivert.

 • Les også om de seks sjokkene som fulgte Brexit.

– Dolket Boris i brystet

The Guardian mener at Goves beslutning om å gå imot Johnson, har påført partikollegaen den største smellen i karrieren.

Avisen skriver også at flere av Johnsons støttespillere anklager Gove for forræderi.

«Jeg ønsket å hjelpe til å bygge et team bak Boris Johnson, slik at en politiker som argumenterte for å forlate Den europeiske union kunne lede oss til en bedre fremtid», skriver Gove i en kunngjøring i en blogg på hjemmesiden til magasinet The Spectator.

«Men jeg har motvillig kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan sørge for lederskapet eller bygge et team for oppgaven vi står foran», skriver Gove han.

Lanserte seg under tre timer før fristen gikk ut

Det var klokken 10.13 norsk tid torsdag, snaue tre timer før fristen for å melde seg gikk ut, at det ble klart at Gove selv stiller.

Tidligere var det varslet at Johnson vil kunngjøre sitt kandidatur klokken 12.30, en halvtime før fristen gikk ut klokken 13.00.

Johnson var litt forsinket til sin pressekonferanse. Helt mot slutten slapp han bomben om at han likevel ikke stiller.

Han begrunnet det med at han hadde konsultert kollegaer og at «sett i lys av omstendighetene i parlamentet» ikke kunne bli den nye lederen av Tory-partiet.

Sky News omtaler det som «sjokknyheter» at Gove selv stiller. TV-kanalen viser til at dette innebærer en massiv splid på nei-siden i det Det konservative partiet.

Får House of Cards til å ligne på Teletubbies

En av Boris Johnsons støttespillere i Det konservative partiet i parlamentet, Nigel Evans, omtaler de helt ekstraordinære timene i partiet torsdag formiddag slik:

– Det får House of Cards til å ligne på Teletubbies, sier Evans med henvisning til de to kjente TV-seriene. Den ene handler om maktspillet i Det hvite hus. Teletubbies var derimot en populær barne-tv-serie på 1990-tallet.

Evans sa også at Gove hadde «dolket Boris i brystet». Det var ventet at justisminister Michael Gove ville støtte kandidaturet til tidligere London-borgermester Boris Johnson.

May og Johnson var storfavoritter

Fra før var det blant annet klart at innenriksminister og EU-tilhengeren Theresa May (59) har meldt seg som arvtaker til statsminister David Cameron. Formelt lanserte hun sitt kandidatur rundt klokken 10.30 norsk tid i dag.

Før Gove sjokkerte alle med å stille som kandidat, var May og Johnson ansett som storfavoritter. Hun ønsker nå å utnevne en høyprofilert «leave»-forkjemper som leder for et nytt brexitdepartement.

– Arbeidet handler nå om å gjenforene partiet og landet, og forhandle oss fram til en best mulige avtale for Storbritannia, sier hun ifølge The Guardian.

Medlemmene skal velge mellom to

Parlamentsmedlemmene til toryene skal gjennom en serie avstemninger stemme frem to kandidater. Fem har tilsammen lansert sitt kandidatur.

Deretter blir det uravstemning mellom de to utvalgte blant partiets rundt 150.000 medlemmer.

Det var regnet nesten som sikkert på forhånd at de to ville bli May og Johnson. Mens Brexit-tilhengere var ventet å samle seg rundt Johnson, var det ventet at ja-siden ville samle seg rundt May.

Johnson og Gove ville splittet nei-siden om begge stilte. Det ville gjort valgprosessen mye mer uforutsigbar.

Dette er de fem lederkandidatene i Det konservative partiet:

Det konservative partiet i Storbritannia har flertall i nasjonalforsamlingen og i praksis er ledervalget også valg av statsminister. Dette er kandidatene:

 • Theresa May (59): Som innenriksminister har May hatt ansvaret for blant annet politiet, beredskap, sikkerhetstjenesten MI5 og terrorbekjempelse på britisk jord. May støttet fortsatt medlemskap i EU, men holdt en lavere profil enn Cameron og finansminister George Osborne i valgkampen. Hun klarte dermed å holde seg utenfor kranglingen i partiet, og kan være spiselig for alle dem som vil unngå Johnson, skriver BBC.The Telegraph skriver at 59-åringen trolig får støtte fra blokken som er lojal mot Cameron.
 • Michael Gove: I likhet med Johnsen er Gove tidligere journalist, og han har også vært utdanningsminister og nå sist justisminister. Har hatt et godt forhold til Cameron, men han overrasket mange da han gikk ut og støttet utmeldelse fra EU. Likevel nyter han respekt på begge sider i det splittede partiet, ifølge BBC.
 • Stephen Crabb: Arbeids- og pensjonsministeren er en stigende stjerne i Det konservative partiet. Født i Skottland og oppdratt av en enslig mor under trange kår i Wales, noe som er en appellerende bakgrunn for en toppolitiker i et parti som ofte beskyldes for å være elitistisk og rikmannsstyrt. Var tidligere Wales-minister, og han støttet under valgkampen fortsatt britisk EU-medlemskap. BBC skriver at ledervalget trolig kommer litt for tidlig til at 43-åringen er reell utfordrer.
 • Liam Fox: Den tidligere forsvarsministeren har også åpnet for å stille. I 2011 måtte han trekke seg fra vervet som forsvarsminister på grunn av beskyldninger om at han ga en nær venn adgang til departementet og at vennen fikk være med på offisielle utenlandsreiser.
 • Andrea Leadsom: Energiministeren drev valgkamp for å melde Storbritannia ut av EU. Ifølge enkelte i nei-kampanjen har hun planlagt et mulig kandidatur en stund. 53-åringen vil trolig fremheve sin bakgrunn fra finansnæringen som en kvalifikasjon i vanskelige, økonomiske tider. En allianse med Johnson og en mulig fremtid som finansminister er også tenkelig, skriver The Guardian.

Les mer om

 1. Boris Johnson
 2. Brexit
 3. London