Verden

Russland la ned veto mot å kalle Srebrenica-massakren for et folkemord

Bare dager før markeringen av at det er 20 år siden drapene på 8000 gutter og menn i Srebrenica i Bosnia, har Russland lagt ned veto mot en FN-resolusjon som karakteriserer drapene som et folkemord.

Massakren i Srebrenica kalles nå et folkemord av FN, men ikke på Balkan.
  • Ntb

I utkastet til den nye FN-resolusjonen sto det bant annet at enhver avvisning av betegnelsen «folkemord» fordømmes, og at «å akseptere de tragiske hendelsene i Srebrenica som et folkemord, er en forutsetning for forsoning».

Resolusjonen kommer samtidig som verden minnes at det er 20 år siden massakren av rundt 8.000 bosnjakiske gutter og menn i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina mellom 13.-17. juli 1995.

Russland svært kritiske

Russland har stilt seg svært kritisk til resolusjonsforslaget, som ble utformet av Storbritannia.

— Resolusjonen er ukonstruktiv, konfrontatorisk og politisk motivert, tordnet Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin under Sikkerhetsrådets møte i New York onsdag.

Han foreslo i stedet en formulering om at hendelsen burde fordømmes som «den mest alvorlige forbrytelse».

Resolusjonen møter også sterk motstand på Balkan, hvor blant andre Serbias statsminister Aleksandar Vucic i likhet med sine forgjengere har nektet å omtale massakren som folkemord.

Minnes ofrene

Vucic vil likevel delta når Bosnia-Hercegovina lørdag markerer at det er 20 år siden Srebrenica-massakren. Han har sagt han ønsker å forbedre forholdet til Sarajevo.

— Det er på tide å vise at vi er klar for forsoning, og at vi er klare til å bøye våre hoder for andre folkeslags ofre, sier Vucic.

— Disse menneskene har navn. Vi fordømmer hver eneste av disse forferdelige forbrytelsene og vil dømme alle de kriminelle, lover han.

Bosnia holder en nasjonal minnemarkering lørdag 11. juli, som er innført som offisiell minnedag av EU.

Srebrenica-massakren er regnet som en av de verste krigsforbrytelsene i Europa etter annen verdenskrig, og både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Haag-domstolen (ICJ) har fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.

Les også

  1. Serbia krever bosnisk kommandant utlevert

  2. Malala brukte talerstolen til å kritisere tusenårsmålene. Det gjorde hun rett i.