Verden

Mursi-tilhengere mener rettssaken er «en spøk»

KAIRO (Aftenposten.no): - Vi kommer til å vente på deg, Mohammed Mursi. Selv om det tar ett år, selv om det tar ti år. Dette er meldingen fra fra tilhengere av den avsatte presidenten utenfor rettslokalet øst i Kairo.

Mursi-tilhengere kaller rettssaken «en spøk», og hevder at det hele er del av et spill der utfallet allerede er bestemt. Foto: Kristin Solberg

 • Kristin Solberg

- Denne rettssaken er en spøk, sier Mohammed Talal Ali til Aftenposten. Plakatens budskap er klart: «En voldtekt av folkets vilje». Foto: Kristin Solberg

Mursi-tilhengere har samlet seg utenfor rettslokalet der rettssaken mot den avsatte presidenten startet i dag. - En vits, mener egyptere Aftenposten har snakket med. Foto: Kristin Solberg

— Denne rettsaken er en spøk! sier Mohammed Talal Ali (30) fra Kairo.

Han står ved piggtråden som forhindrer menneskemengden å komme seg inn til bygningen der rettsaken mot avsatte president Mohammed Mursi begynner nå.

På den ene siden av piggtråden står opprørspoliti. På den andre står hundrevis av Mursis tilhengere.

Ali står med et gult flagg i den ene hånden, og en håndskrevet plakat i den andre. På flagget er et portrett av Mursi sammen med håndtegnet som symboliserer støtte til ofrene for sikkerhetsstyrkenes kuler da Mursi-tilhengernes teltleire brutalt ble fjernet i august.

På plakaten står det skrevet akkurat hva Ali mener om rettsaken mot Mursi: «Dette er voldtekt av folkets vilje!»

Kristin Solberg, Aftenpostens korrespondent i Midtøsten. @solbergkristin

— I løpet av de siste tre månedene er 3000 egyptere drept. Hvor er deres rettferd? De stiller Mursi for retten for sammenstøt der åtte personer ble drept, og de fleste av dem tilhørte Det muslimske brorskap. Høres det rettferdig ut? spør Ali.Morsi er tiltalt for å oppfordre til vold under en demonstrasjon mot hans styre utenfor presidentpalasset 4. desember, der minst ti personer ble drept. Anslag for hvor mange som er blitt drept av sikkerhetsstyrkene under demonstrasjoner de siste månedene varierer, men troverdige anslag ligger på rundt 1300.

Fredelig

Det var forventet uro i dag, når rettsaken mot Mursi åpner. Rundt 20.000 sikkerhetsstyrker er ifølge myndighetene i Kairos gater i påvente av store protester.

Men så langt er det fredelig utenfor politiakademiet. Noen vaier med egyptiske flagg, andre med portretter av Morsi. Noen holder fire fingre opp i været – Rabaa-håndtegnet.

— Jeg har en melding til Mursi, sier Neveen Imam (40) fra Kairo.

- Vi kommer til å vente på deg. Selv om det tar ett år, selv om det tar ti år. Det er ikke fordi Mursi er Mursi, men fordi folket stemte på ham, og det er det som er rett, sier hun.

Hun tror ikke på at Mursi i dette øyeblikk befinner seg innenfor rettslokalene.

— Dette er bare del av et spill, sier hun.

Les også

Frykter at denne dagen kan utløse nytt blodbad

Mursi er blitt holdt på hemmelig sted siden han ble avsatt av militæret 3. august i år. Han er ikke blitt sett offentlig, og har bare hatt kontakt med sin familie – angivelig kun én gang – i tillegg til et besøk av EUs utenrikssjef Katherine Ashton.

Rettferdig?

Kun noen få journalister slipper inn i rettslokalet, der rettsaken angivelig startet like før klokken 10 lokal tid. De får ikke ta med seg kamera, lydopptaker og telefon inn.

Dermed er det foreløpig uklart akkurat hva som foregår innenfor. Mursi vil angivelig forsvare seg selv, fordi han anser det å bli representert av en advokat som å gi retten legitimitet.

Og legitimitet er noe den absolutt ikke har, ifølge hans tilhengere som har møtt opp her i dag.

— Den er hul og urettferdig, og den kommer til å falle. Forhåpentligvis er det Sisi og hans folk som til slutt vil bli stilt for retten, sier Mohammed Nagib (60), som er kommet sammen med sin kone.

— De har ingen sak, fortsetter han.

Mursi: - Jeg nekter

Akkurat det samme skal den avsatte presidenten ha sagt inne i rettslokalet. Ifølge nyhetsbyrået AP, som siterer en anonym tjenestemann, skal Mursi ha avvist retten og sagt at han er Egypts «legitime president».

Tjenestemannen, som ikke ville bli navngitt fordi han ikke har myndighet til å uttale seg til mediene, sa at Mursis kommentar kom etter at dommeren kalte ham «den tiltalte.»

Dette er voldtekt av folkets vilje! Mohammed Talal Ali, demonstrant og Mursi-tilhenger

- Jeg er doktor Mohammed Mursi, presidenten av republikken. Jeg er Egypts legitime president, skal Mursi ha svart, ifølge AP.

— Jeg nekter å bli stilt for denne retten, skal han ha lagt til.

Små protester

Det var ventet store protester fra Det muslimske brorskap og deres allierte i Anti-kupp-alliansen i dag.

Utenfor politiakademiet der rettssaken mot Mursi foregår, er det likevel bare noen hundre som er møtt frem. Så langt går det fredelig for seg.

Det er også protester andre steder i Kairo og ellers i landet.

Twitter: @solbergkristin

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Dødsdom mot Egypts tidligere president oppheves

 2. VERDEN
  Publisert:

  Egyptisk TV: Ekspresident Mohamed Mursi er død etter å ha kollapset i et rettsmøte

 3. VERDEN
  Publisert:

  HRW: Ber FN etterforske Mursis død

 4. VERDEN
  Publisert:

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 5. VERDEN
  Publisert:

  Da det meldte seg motkandidater ved presidentvalget, grep eksgeneralen til et velkjent triks

 6. KRONIKK
  Publisert:

  Mørket har senket seg over Egypt