Verden

«Jungelen» var likevel ikke helt tom

To migranter var torsdag inne i «Jungelen» og hentet eiendeler. Mange andre ble også avbildet inne i leiren torsdag, mens atter andre ventet på å få plass på en buss som kunne ta dem til et flyktningmottak et annet sted i Frankrike.

Franske myndigheter hevdet onsdag at de de hadde ryddet «Jungelen» i Calais for asylsøkere. Men torsdag morgen var det fremdeles noen hundre igjen, blant annet mindreårige.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Alle flyktninger og migranter har nå forlatt flyktningleiren «Jungelen» utenfor Calais, opplyser franske myndigheter.

Ifølge en talsmann for lokalmyndighetene har arbeidet med å tømme leiren gått mye raskere enn først antatt, og onsdag ettermiddag var leiren tilsynelatende helt tom for folk.

– Det er ingen migranter igjen i leiren. Vårt oppdrag er fullført, sier Fabienne Buccio.

Fransk politi inspiserte torsdag restene av "Jungelen".

– Flere hundre ungdommer er igjen

Men bildene som torsdag kom inn fra bildebyråene viste at noen migranter fikk lov til å komme inn i leiren for å hente ting i leiren. Det var også køer av folk som ventet på å bli kjørt vekk med buss til et flyktningmottak et annet sted i Frankrike.

Ifølge BBCs reportere på stedet var det onsdag kveld flere hundre mindreårige asylsøkere igjen i leiren i Calais. Ifølge personer som jobber for grupper som vil hjelpe asylsøkerne, så hadde cirka 100 ungdommer ikke noen seng å sove i natt til torsdag.

Hjelpeorganisasjoner the Guardian har snakket med, forteller også om barn som har måttet sove utendørs, fordi skurene har blitt revet ned.

Redd Barna sier til avisen at det er «ekstremt bekymret» for barna som ennå ikke var registrert da brannene brøt ut i leiren tirsdag.

Ordføreren i Calais, Natacha Bouchart, sa onsdag til Le Monde at det var migranter igjen i Calais og at det var for tidlig å si at man hadde fått ryddet «Jungelen».

Det var frykt for opptøyer da arbeidet med å tømme leiren startet mandag denne uken.

Deler av den provisoriske flyktning- og migrantleiren i Calais ble onsdag flammenes rov.

En migrant blir eskortert av fransk politi i det han skal forlate «Jungelen» torsdag morgen.

Flammene herjet

Innenriksdepartementet meldte onsdag på Twitter at nesten 5600 personer er blitt busset vekk fra Calais til mottakssentre andre steder i Frankrike siden den 17. oktober. 1500 migranter som hevder at de er enslige mindreårige har blitt plassert i et eget senter like ved Calais.

Franske myndigheter har gjort det klart at de som går med på å forlate «Jungelen», får anledning til å søke asyl i Frankrike, mens de som ikke lar seg registrere og frakte bort, risikerer deportasjon. Migrantene som har oppholdt seg i Calais har alle hatt et håp om å klare å komme seg til Storbritannia.

Migranter som hevder de er mindreårige ventet på å bli registrert av franske myndigheter onsdag.
Røyken velter opp fra brennende telt i «Jungelen» mens migranter og journalister ser på den 26. oktober.

Les mer om

  1. Calais
  2. Frankrike
  3. Storbritannia