Verden

Kvinnen med miniskjørtet satt fri i Saudi-Arabia

Den unge saudiarabiske kvinnen som ble pågrepet etter å ha gått i miniskjørt i en video som ble lagt ut på nett, er løslatt, opplyser myndighetene i landet.

Videoen skal være tatt i byen Ushaiager i Saudi-Arabia.
  • Milana Knezevic
  • NTB

Den unge kvinnen ble filmet mens hun spaserte i et folketomt fort i Ushaiager. Landsbyen ligger nord for hovedstaden Riyadh i et ørkenområde der en rekke av landets mest konservative stammer og familier kommer fra.

Videoen hun la ut på Snapchat, utløste straks hissig debatt i det strengt religiøse landet, der loven pålegger kvinner å dekke seg til når de er ute blant folk.

Tirsdag kveld meldte den saudiarabiske TV-kanalen Al-Ekhbariya at kvinnen var pågrepet, siktet for å gå i «usømmelige klær». Dagen etter meldte imidlertid landets Senter for internasjonal kommunikasjon at kvinnen var løslatt uten siktelse. I en uttalelse heter det at filmen ble publisert uten at hun visste om det.

Les også

  1. Saudi-Arabias ambassadør: – Kvinner i Saudi-Arabia er bortskjemte

  2. Saudi-Arabia opphever forbud mot gym for jenter

لو كانت اجنبية كان تغزلوا بجمال خصرها وفتنتة عيناها .. بس لانها سعودية يطلبوا محاكمتها ! #مطلوب_محاكمة_مودل_خلود https://t.co/ttYqynySN2

Støtte og kritikk

Både støtte og kritikk ble delt rundt saken i sosiale medier i helgen.

Den saudiarabiske skribenten Ibrahim al-Munayif var blant dem som tvitret om saken. Han mener at å la folk bryte loven fører til kaos.

– Akkurat som vi ber folk respektere lovene til land de reiser til, må folk også respektere dette landets lover, skrev han til sine 41.000 følgere.

#مطلوب_محاكمه_مودل_خلود لأن تصرفها همجي! لازم تحترم القانون اعجبك او ما اعجبك! >لو كل واحد تمرد على القانون لأنه مو… https://t.co/1UTBKIO4T3

Andre kalte kvinnen modig og støttet hennes rett til å gå i hva hun vil, skriver Buzzfeed. Flere sammenlignet henne med USAs førstedame Melania Trump og førstedatter Ivanka Trump. De var nylig på besøk i Saudi-Arabia, og begge gikk med antrekk som hverken dekket håret eller bena.

I en tweet som er blitt delt nesten 2000 ganger, er hodet til kvinnen i videoen byttet ut med Ivanka Trumps.

Ifølge BBC er hun en modell som går under navnet Khulood.

#مطلوب_محاكمة_مودل_خلود خلاص يا جماعه انحل الموضوع . https://t.co/R7JPObzyba

Kvinner protesterer

Saudiarabiske myndigheter er uforutsigbare, og man kan aldri være helt sikker på hvordan de vil reagere, forklarer Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty. Hun har jobbet mye med Saudi-Arabia. Om videoene viser seg å være en politisk protest, kan det få store konsekvenser for kvinnen, mener Tin.

– Det ser ut til at hun er arrestert og tatt inn til avhør. Hvorvidt det får større konsekvenser som fengsling og tiltale, er knyttet til reaksjonene blant befolkningen og internasjonalt, hvor store protester det blir og om det går utover landets omdømme. Hvis videoen blir fordømt av store deler av den saudiske befolkningen, kan myndighetene på den andre siden føle seg presset og gi etter for konservative krefter.

Les også: Protesterer mot mannlige verger i Saudi-Arabia Les også: Kvinner trosset kjøreforbud i Saudi-Arabia

Saudi-Arabia blir ofte betegnet som et av de verste landene i verden for kvinner. I tillegg til strenge kleskoder er det kjøreforbud for kvinner og kjønnssegregering i arbeidslivet og det offentlige rom. På tross av forsiktige forsøk på reformer har landet fortsatt et system hvor voksne kvinner må ha mannlig verge.

Det har vært mer aktivisme blant kvinner i Saudi-Arabia etter den arabiske våren, spesielt i sosiale medier, sier Tin. Tidligere i år delte flere kvinner videoer av at de gikk ute uten verge, i protest mot kjøreforbudet. I fjor underskrev 14.000 et opprop mot vergesystemet.

Men det betyr ikke at risikoen knyttet til slik aktivisme er blitt mindre. I juni ble en kjent aktivist som tidligere har vært arrestert for å prøve å kjøre bil inn i Saudi-Arabia, anholdt igjen.

– Straffereaksjoner mot kvinner som bruker sin ytringsfrihet, er minst like harde nå som de har vært tidligere, sier Tin.

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Snap Inc.
  3. Menneskerettigheter