Trump saksøkes for brudd på grunnloven

Donald Trumps saksøkes av myndighetene i Maryland og Washington, D.C., som mener han har brutt bestemmelser i grunnloven som skal hindre korrupsjon.

Donald Trump blir saksøkt av delstaten Maryland og i hovedstaden Washington. De mener presidenten bryter den såkalte emoluments-bestemmelsen i grunnloven fordi han fortsatt tjener på at utenlandske lands myndigheter legger igjen penger på eiendommer han eier.

Det skriver avisen The Washington Post. Søksmålet blir fremmet av justismyndighetene i delstaten Maryland og i hovedstadsregionen Washington, D.C. Begge steder har Demokratene kontrollen over justispolitikken.

Anklagene dreier seg om at myndighetene i andre land i praksis gir Trump penger eller andre fordeler. Årsaken er at Trump fortsatt eier selskapet sitt etter at han ble president.

Justismyndighetene i Maryland og Washington mener det bryter med en bestemmelse i grunnloven, som forbyr presidenten fra å motta gaver fra andre lands myndigheter uten godkjennelse fra Kongressen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Trumps selskap eier blant annet luksushotellet Trump International Hotel i Washington, bare noen kvartaler unna Det hvite hus. Hotellet er populært blant utenlandske representanter og diplomater som besøker den amerikanske hovedstaden.

Trump lovet i januar at sønnene hans skulle overta styringen med selskapet for å unngå interessekonflikter. Men en av sønnene, Eric Trump, har opplyst at presidenten ville fortsette å få jevnlig informasjon om hvordan det går med selskapet.

En viktig del av søksmålet dreier seg om Trump-hoteller. De skal ha blitt svært populære blant andre lands myndigheter og ambassader etter at Trump vant presidentvalget.