Verden

Forskere: Derfor smaker dyr vin bedre enn billig

Tyske og franske forskere har oppdaget at det er reaksjoner i hjernens belønningssenter som gjør at dyr vin gjerne smaker bedre enn billigere varianter.

Vin smaker bedre desto dyrere vi tror den er. FOTO: NTB scanpix

  • NTB

– Belønningssystemet aktiveres på en betydelig sterkere måte med høyere priser, og på denne måten påvirker det tilsynelatende også smaksopplevelsen, sier Bernd Weber ved Universitetet i Bonn.

Undersøkelsen er gjort sammen med den franske handelshøyskolen INSEAD og ble tirsdag publisert i Scientific Reports.

– Det fascinerende spørsmålet er nå om vi kan trene opp belønningssystemet slik at det blir mindre følsomt for slike placebo- og markedseffekter, sier Weber.

15 menn og 15 kvinner deltok i undersøkelsen. De ble alle plassert i en MR-skanner mens de smakte på ulike vintyper. Før de ble gitt en smaksprøve, ble de fortalt hvor mye vinen kostet. Etter å ha smakt, trykket de på en knapp for å angi hvor godt vinen smakte på en skala fra 1 til 9.

Vinen var hele tiden den samme, men deltagerne ble fortalt at den enten kostet 3, 6 eller 18 euro per flaske. Som ventet hevdet testpersonene at den dyrere vinen smakte bedre enn den som var billigere. Samtidig kunne forskerne se at desto dyrere deltagerne trodde at vinen var, desto mer aktivitet kunne de registrere i frontallappene og ventral stratum, områder av hjernen som er involvert i belønningsprosesser og motivasjon.

  1. Les også

    Vinskolen: Seks gode hverdagsviner

  2. Les også

    Ingvild Tennfjord: Klisjeene styrer markedsføringen av vin

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

  1. Vin

Relevante artikler

  1. REISE

    Her bør du unngå taxi fra flyplassen til sentrum om du vil spare penger

  2. BIL

    Erica Aakre Olsen betaler 25.000 kroner for lappen. Slik får du førerkortet billigst mulig.

  3. SPORT

    Ny Granåsen-pris: 1,25 milliarder kroner

  4. VERDEN

    Studie om pisspreik: Rike menn har ofte minst peiling på det de snakker om

  5. A-MAGASINET

    Vanskelig å spise «bare én smash»? Her er den vitenskapelige forklaringen.

  6. LEDER

    Aftenposten mener: Det er åpenbart fornuftig med veiprising