Chelsea Manning klar for første dag som fri kvinne

Varsleren Chelsea Manning er løslatt fra militærfengselet i USA hvor hun har sonet syv år av straffen hun fikk for å lekke store mengder hemmelige dokumenter.

Etter at Chelsea Manning sto frem som transperson, sendte den amerikanske hæren ut dette bildet av henne.

En talsmann for det amerikanske militæret bekrefter overfor BBC at Manning onsdag ble løslatt fra fengselet Fort Leavenworth i delstaten Kansas.

– For første gang kan jeg se en fremtid for meg selv som Chelsea, uttaler 29-årige Manning i en pressemelding.

Nesten syv år er gått siden amerikanske myndigheter arresterte soldaten, den gang kjent under navnet Bradley Manning, for å ha lekket mange hundre tusen hemmeligstemplede militære dokumenter og diplomatmeldinger til Wikileaks.

– Dette er en lettelse, sier jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo om løslatelsen.

Sto frem som transperson

Lekkasjen avslørte blant annet sterkt kritikkverdige handlinger utført av det amerikanske militæret, irakiske styrker og andre allierte.

Amerikanske myndigheter sier de også satte livene til amerikanske ansatte og kilder i fare.

En militærdomstol dømte Manning til hele 35 års fengsel, langt mer enn det som er vanlig i varslersaker.

Dagen etter domsavgjørelsen sto Manning frem som transperson under navnet Chelsea.

Hennes ønske om å gjennomføre hormonbehandling og kjønnsbekreftende kirurgi skal ha gjort soningssituasjonen i et militærfengsel for menn ekstra krevende.

Kan Trump stoppe løslatelsen?

Dette var bakgrunnen da avtroppende president Barack Obama i januar kortet Mannings fengselsstraff ned til 7 år. Påtroppende president Donald Trump ga uttrykk for at Manning etter hans syn «aldri burde vært løslatt», og at hunn var en «utakknemlig sviker».

Men Trump har ikke kunnet stanse løslatelsen

– I USA er det en utbredt politisk bruk av benådning og straffeavkorting som er fremmed for oss nordmenn. Obamas avkorting av dommen mot Manning er et vedtak som det ikke er mulig å omgjøre, sier Andenæs.

Chelsea Manning fotografert under militærrettssaken i juli 2013.

Kan likevel få konsekvenser

I store deler av det amerikanske militær- og etterretningsmiljøet betraktes Manning som en landssviker. Andenæs ser ikke bort fra at det kan få ubehagelige konsekvenser også utenfor fengselsmurene.

– Det blir kanskje lagt en rekke restriksjoner på Manning. Dersom hun fremdeles har pass og får forlate USA, blir det interessant å se hva som skjer hvis hun for eksempel vil reise på ferie til Norge. Da vil kanskje amerikanske myndigheter be Norge om å bidra til å begrense Mannings bevegelsesfrihet. Da må man bare håpe norske myndigheter opptrer slik norske regler foreskriver, sier jusprofessoren.

Julian Assanges organisasjon Wikileaks ble først kjent for mange da den publiserte de hemmeligstemplede materialene Chelsea Manning lekket. Assange har siden 2012 hatt tilhold i Ecuadors ambassade i London, av frykt for å utleveres til USA.

– Uakseptabel behandling

Mads Andenæs peker også på at Chelsea Manning har hatt særdeles strenge soningsvilkår. I varetekt før rettssaken ble hun utsatt for ekstreme påkjenninger, for eksempel ved å holdes isolert på en knøttliten celle og på et tidspunkt måtte sove naken.

Etter domfellelsen har Manning klaget på behandlingen i fengselet og skal også ha sultestreiket i protest.

– Behandlingen av Manning har vært ekstrem og fengselsregimet har vært uakseptabelt etter folkeretten. Den har hatt et avskrekkende formål, sier Andenæs.

– Jeg har lyst til å svømme!

Hva slags liv Mannings får utenfor murene gjenstår å se. Til avisen The Guardian sier hun følgende:

– Jeg ser frem til å puste inn den varme vårluften igjen. Jeg ønsker den ubeskrivelige følelsen av kontakt med folk og naturen igjen, uten piggtråd eller besøksrom. Jeg ønsker å kunne klemme familien og vennene mine igjen. Og svømme – jeg har lyst til å svømme!