Verden

Washington Post: Trump ga gradert informasjon til russisk politiker og diplomat

USAs president skal ha avslørt strengt gradert etterretningsinformasjon til den russiske utenriksministeren og Russlands USA-ambassadør, ifølge Washington Post.

Under møtet i Det hvite hus 10. mai med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør til USA Sergej Kisljak, skal Donald Trump ha delt gradert etterretningsinformasjon.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Ifølge avisen er opplysningene bekreftet av nåværende og tidligere offisielle, men ikke navngitte kilder.

Informasjonen som USAs president delte med russerne skal ha satt en IS-etterretningskilde i fare.

Amerikanske myndigheter skal ha fått tilgang til den graderte etterretningsinformasjonen fra en amerikansk samarbeidspartner, gjennom en avtale for deling av etterretningsinformasjon som skal ha vært så sensitiv at den er blitt holdt hemmelig for flere av USAs allierte.

Samarbeidspartneren skal ikke ha gitt amerikanske myndigheter tillatelse til å dele etterretningsinformasjonen med Russland. En kilde til The Washington Post sier at Trumps valg om å dele denne informasjonen risikerer samarbeidet med en partner som har svært god tilgang til terrororganisasjonen Den islamske stat.

  • Forvirret over Russland-saken? Les dokumentaren: Kan nettverket av skjulte bånd til Russland bli Trumps Watergate?

Strengt gradert informasjon

Ifølge avisen skal flere ansatte fra Det hvite hus ha prøvd å kontrollere skaden etter møtet ved å kontakte CIA og NSA.

– Dette er «code-word»-informasjon, sier en kilde som er kjent med hendelsen til avisen.

Terminologien som kilden referer til er en av de høyeste formene for gradert informasjon som brukes av de amerikanske etterretningstjenestene.

Informasjonen som ble delt med russerne skal være så sensitiv at detaljer skal ha blitt holdt tilbake fra flere allierte.

– Vi delte mer informasjon til den russiske ambassadøren, enn vi har delt med våre allierte, sier den samme kilden til avisen.

USAs president har muligheten til å degradere statlige hemmeligheter, noe som gjør det svært lite sannsynlig at han har brutt loven ved å dele informasjonen med Russland.

Avviser at Trump delte gradert informasjon

Dagen etter sparkingen av tidligere FBI-sjef James Comey, ønsket Trump den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og den russiske ambassadøren til USA Sergej Kisljak velkommen til Det hvite hus.

Under møtet skal Trump blant annet ha delt informasjon om en terrorist fra terrororganisasjonen Den islamske stat, som skal ha truet å bruke en bærbar datamaskin til å gjennomføre et angrep mot et fly.

– Presidenten og den russiske utenriksministeren diskuterte felles trusler fra terrororganisasjoner, sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster etter møtet.

McMaster var selv til stede under møtet 10. mai, og fortalte i etterkant at det ikke ble delt gradert informasjon.

– Ikke på noe tidspunkt ble etterretningskilder eller metoder diskutert, heller ingen militære operasjoner, som allerede er kjent, ble delt, sa McMaster.

CIA har avvist Washington-avisens forespørsel om en kommentar, mens NSA ikke har svart på avisens forespørsel.

Dina Powell fra Det hvite hus avviser i en uttalelse at presidenten ga gradert informasjon under møtet med Lavrov og Kisljak, melder Reuters.

USAs utenriksminister Rex Tillerson går også ut og sier at Trump ikke diskuterte «kilder, metoder eller militære operasjoner» i møtet med den russiske utenriksministeren, skriver Reuters.

Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten:

– Veldig uforsiktig

Ansatte i Det hvite hus skal ha uttrykt bekymring over Trumps avgjørelse om å dele den graderte etterretningsinformasjonen.

– Det er ganske sjokkerende, sier en tidligere embetsmann, som er nær den nåværende administrasjonen.

– Det virker som at Trump er veldig uforsiktig, og ikke forstår viktigheten av det han holder på med, spesielt når det kommer til etterretning og nasjonal sikkerhet, sier den samme kilden til The Washington Post.

Under møtet i Det hvite hus skal Trump ha delt gradert etterretningsinformasjon til den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov. Etter møtet skal både CIA og NSA ha blitt kontaktet for å minimere skadeomfanget.

Skrøt over amerikansk etterretning til Lavrov

Ifølge en embetsmann skal Trump ha skrytt over sine egne kunnskaper til den russiske utenriksministeren.

– Jeg får fantastisk etterretning. Jeg har folk som oppdaterer meg hver dag, skal Trump ha fortalt Lavrov, ifølge den samme kilden.

I løpet av møtet skal Trump ha fortalt russerne hvilken by som etterretningskilden hadde skaffet informasjonen fra, noe som skal ha gjort flere embetsmenn svært bekymret skriver avisen.

– Det at vi deler informasjon av denne størrelsen med russerne er alarmerende, sier en tidligere terrorekspert som har jobbet tett med Trumps nasjonale sikkerhetsteam.

Trump har tidligere fått kritikk for å ikke følge rådene til embetsmenn fra det amerikanske utenriksdepartementet. Mest kjent er kanskje telefonsamtalen med den australske statsministeren. Trump skal ha vært skrytende og trakasserende mot Malcolm Turbull. Den amerikanske presidenten fikk også kritikk da han diskuterte Nord-Koreas rakettoppskyting sammen med Japans statsminister Shinzo Abe i restauranten på Mar-a-Lago.

Les mer om

  1. USA
  2. Russland
  3. Donald Trump