Verden

NATO holder pusten før møtet med Trump. Ingen vet hva han kommer til å si.

BRUSSEL (Aftenposten): Torsdag kommer Donald Trump til Brussel for første gang som president. Frykten er at han skal bidra til å så ny tvil rundt alliansens fremtid.

Spenningen er stor før Donald Trumps første NATO-toppmøte. Her fra et møte i Det hvite hus med generalsekretær Jens Stoltenberg i april.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

«NATO gjør alt de kan for å unngå å sette Donald Trumps notorisk dårlige konsentrasjonsevne på prøve», skriver magasinet Foreign Policy før det viktige toppmøtet.

I byen Trump en gang omtalte som et «hellhole» skal de andre NATO-landene vise presidenten at alliansen fortsatt er viktig og relevant for USA.

– Det er høye skuldre, for ingen vet akkurat hvordan dette kommer til å gå, sier en NATO-diplomat til Aftenposten.

Flere ganger, både før og etter at han ble valgt, kalte Trump NATO for «utdatert». Han har også antydet at USA ikke vil stille opp for land som ikke betaler sin del av regningen, selv om det å forsvare hverandre er grunnbjelken i alliansen.

Etter innsettelsen i januar har Trump-administrasjonen sagt at de stiller seg bak NATO, men signalene har tidvis vært sprikende.

Blant annet gikk alarmen i NATO da landets nye utenriksminister ville melde avbud til sitt aller første møte med de andre landene. Samtidig sa Trump klart og tydelig at han mente at alliansen «ikke lenger er utdatert» da NATO-sjef Jens Stoltenberg var på besøk i Washington i april.

  • USA har én type panservogn. Europa har 19. Her er tallene som forklarer hvorfor vi er trøbbel uten USA.

– Forbereder seg på et barn

Selve toppmøtet blir av det svært korte slaget. I realiteten dreier det seg om en formell overlevering av NATOs nye hovedkvarter, avduking av to monumenter og så middag med de 27 andre stats- og regjeringssjefene i alliansen.

Toppmøtet finner sted i NATOs nye hovedkvarter i Brussel. Den storstilte flyttingen av personell skjer først senere i år.

Både i EU og NATO kan slike middager bli langdryge affærer der mange land har mye på hjertet. Lederne er derfor blitt anmodet om å holde innleggene sine svært korte, mellom 2 og 4 minutter.

NATO forbereder seg som om «de skal hanskes med et barn», sier en kilde til magasinet Foreign Politicy.

– De gjør seg klare for å møte noen med dårlig konsentrasjonsevne som ikke har noen kunnskap om NATO, ingen interesse for dyptpløyende saker, ingenting.

Optimistisk NATO-sjef

Møtet er blitt forberedt ned til minste detalj, og mål nummer én er å vise verden at de transatlantiske båndene fortsatt er sterke og at alliansen står samlet.

– Det kommer til å bli et møte som veldig tydelig uttrykker samholdet i NATO, sier generalsekretær Jens Stoltenberg til NTB.

I forkant av møtet spiller Stoltenberg ned spenningene i alliansen. Han fremhever NATOs såkalte musketer-ed som det viktigste. Den handler om at et angrep på én skal anses som et angrep på alle.

– Det som kjennetegner NATO, er at på tross av ulike politiske ståsteder, så samles man alltid om det viktigste for NATO, nemlig at vi står sammen og forsvarer hverandre, og at vi er sterkere sammen enn alene, sier Stoltenberg til NTB.

Hvor langt går Trump?

Det største usikkerhetsmomentet nå er Trump. Ingen vet hva han vil si til de andre lederne under middagen eller hvordan han vil reagere dersom han oppfatter at de kun gir tomme bortforklaringer på hvorfor de ikke tar en større del av regningen. Kun 5 av 28 land oppfyller i dag NATOs mål om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar.

Forsvarsminister James Mattis skapte store overskrifter da han på sitt første NATO-møte i februar advarte om at USA ville «moderere sin forpliktelse» til alliansen dersom de andre landene ikke begynte å øke sine budsjetter.

Spørsmålet er om Trump vil stille et enda tøffere ultimatum på torsdag. Det kan i så fall gjøre jobben med å fremstå som samlede og enige langt vanskeligere. Ifølge Buzzfeed er Stephen Miller, en kjent NATO-skeptiker i Trump-administrasjonen, med på å skrive talen.

– Skrekkscenarioet er at det kommer en Trump som er så opptatt med kriser på hjemmebane, at han ikke orker å sitte inne på hele middagen og høre på 27 likelydende innlegg på litt dårlig engelsk. Eller at han tvitrer eller sier noe som kan bidra til ny usikkerhet rundt alliansen. Men vi må anta at hverken Trump eller noen andre her er interessert i et mislykket toppmøte, sier en diplomat til Aftenposten.

Venter store demonstrasjoner

Flere demonstrasjoner mot Trump er planlagt i Brussel. Totalt regner belgiske myndigheter med at over 3000 politifolk vil bli satt inn under besøket, ifølge DH.be. I tillegg til Trump kommer også en rekke andre prominente ledere, blant andre Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Storbritannias statsminister Theresa May og Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron.

Han skal etter planen møte Trump til en lunsj før det formelle NATO-møtet starter på ettermiddagen. Under besøket i Brussel skal Trump også møte presidentene for EU-rådet og EU-kommisjonen og den belgiske kongefamilien, før han reiser videre til et G7-møte i Italia fredag. Trumps kone Melania skal besøke byens Magritte-museum.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Nato
  2. Donald Trump
  3. Jens Stoltenberg
  4. Brussel