Gir stor våpenpakke, men ikke løfte om moderne stridsvogner til Ukraina
Flere Nato-land varsler omfattende våpenlevanser til Ukraina etter dagens toppmøte i Tyskland. Men ingenting tyder foreløpig på en større leveranse av vestlige stridsvogner, som Ukraina har bedt om gjentatte ganger.
Fredag møttes den såkalte kontaktgruppen for Nato på den amerikanske flybasen Ramstein i Tyskland. De 30 Nato-landene er blant deltakerne, og møtet ble åpnet av USAs forsvarsminister Lloyd Austin.
På møtet ble fremtidig militær bistand til Ukraina diskutert. Ukraina har blant annet bedt om vestlige stridsvogner for å forsvare seg mot Russlands fullskala angrepskrig mot landet, som har pågått siden februar 2022 og kostet tusenvis av sivile liv.
USAs forsvarsminister sier på en pressekonferanse fredag ettermiddag at USA vil sende 8 Avenger luftvernssystemer, 59 Bradley stormpanservogner, 90 Stryker pansrede kjøretøy, 350 Humvees og minebeskyttede kjøretøyer til Ukraina.
– Flere andre land kommer med donasjoner som vil hjelpe Ukraina med å forsvare landet, sier Austin. Han gikk gjennom ulike donasjoner fra europeiske Nato-land som har blitt kjent gjennom uken.
Blant annet varslet Sverige torsdag at de vil levere 50 CV90 stormpanservogner, som anses som et svært slagkraftig våpen i sin kategori.
Stoltenberg: Ønsker ny våpenpakke velkommen
Rett i forkant av pressekonferansen tvitret Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at han «ønsker velkommen» det han omtaler som en omfattende, ny pakke med militær bistand.
«Russland forbereder seg på nye offensiver, så det er viktig å styrke støtten til Ukraina for å vinne tilbake okkuperte områder.
– I dag har Ukraina fått løfte om flere hundre pansrede kjøretøy – stormpanservogner, men også noen stridsvogner, sier Stoltenberg til NRK.
Foreløpig er det kun Storbritannia som har sagt seg villige til å levere egne stridsvogner. Disse er produsert av britene selv og heter Challenger 2.
På spørsmål fra NRK om hva ukrainerne ønsker seg mest, svarer han slik.
– Det er luftvern og tyngre pansrede kjøretøy. Begge deler får de, sier Stoltenberg.
De siste dagene har løftene om flere våpen strømmet inn fra mange land. Disse inneholder blant annet pansrede kjøretøyer, stormpanservogner og artilleri. Torsdag kunngjorde USA og Storbritannia store våpenpakker til det krigsherjede landet.
Men så langt har lovnader om moderne stridsvogner uteblitt. Unntaket er altså Storbritannia, som har varslet at de vil sende britiske Challenger 2.
Hvorfor er det greit å levere stormpanservogner, men så vanskelig å levere stridsvogner?
Ingen løfte om Leopard-leveranser
Tysklands statsminister Olaf Scholz har vært tilbakeholden med å levere Leopard-stridsvogner, som er en type som brukes av mange Nato-land.
Det innebærer også at tyskerne må godkjenne det dersom andre nasjoner ønsker å sende noen av sine Leopard-stridsvogner.
Reuters melder fredag ettermiddag at det ikke ble landet noe løfte om å gi tyskproduserte stridsvogner til Ukraina under møtet. Det sier Polens forsvarsminister Marusz Blaszczak til nyhetsbyrået.
Andre Nato-land har bekymringen både når det gjelder å bidra med moderne stridsvogner og andre høyteknologiske våpensystemer. Frykten er at krigen kan eskalere og at Nato til slutt vil bli trukket direkte inn i kamphandlinger.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er ikke imponert over at beslutningprosessene drar ut i tid.
– Dere er voksne mennesker. Dere må gjerne diskutere i seks måneder til, men folk dør i landet vårt. For å si det enkelt: Kan dere levere Leopard-stridsvogner eller ikke? Gi dem til oss i så fall, sier en usedvanlig krass Zelenskyj i et intervju med tyske ARD.
Forsvarsminister Gram: - Notert meg ønsket
Norges forsvarsminister, Bjørn Arild Gram (Sp), kan foreløpig ikke love noen stridsvognstøtte til Ukraina. Men han har notert seg ønsket.
– Jeg kommenterer ikke fremtidige donasjoner. Men Ukraina har helt klart behov for mange forskjellige våpen, og stridsvogner er opplagt noe de ønsker seg, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på telefon til NTB etter toppmøtet i Ramstein i Tyskland.
Representanter fra 50 land har diskutert våpenstøtte til Ukraina.
– En annen kapasitet som er svært høyt på listen til Ukraina, er luftvern, med tanke på den terrorbombingen Russland driver med, sier Gram og viser til norske donasjoner av dette.