Minst ti drept i angrep mot Kherson, opplyser Ukraina

Minst ti mennesker ble drept i et russisk angrep mot byen Kherson julaften, opplyser den ukrainske presidentens kontor. Granater traff et marked der folk handlet til jul.

Dette bildet skal vise skadene etter angrepet julaften.

Ytterligere 58 personer ble såret i angrepet mot byen sør i Ukraina, opplyser en rådgiver for landets innenriksminister lørdag ettermiddag. 18 av de sårede har alvorlige skader.

Aftenposten har stedsverifisert bilder og videoer som viser at byens sentrale marked er truffet. Der var det hektisk julehandel da angrepet skjedde.

Granater har også truffet ved supermarkedet Silpo sentralt i byen. Dette ligger like ved markedet.

Aftenposten besøkte butikken 12. desember i år. Dette er en av få dagligvarebutikker som er åpne i byen, og den er derfor svært travel.

Slik så det ut i supermarkedet Silpo da Aftenposten besøkte Kherson tidligere i desember. Butikken er svært populær.

Bilder fra byen viser døde og sårede sivile som ligger i gatene og i biler som ble truffet av splinter.

– Terrorstaten fortsetter å tvinge på oss den russiske verden i form av angrep mot sivilbefolkningen. Kherson, julaftens morgen, i sentrum av byen. Dette er ikke militære anlegg. Dette er ikke krig i tråd med reglene. Det er terror, å drepe for nytelse og for å skape frykt, skriver president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

– Verden må se og forstå ondskapen vi kjemper mot.

Døde og sårede lå i gatene etter angrepet.

Russerne ble presset ut av byen i november, men har nå etablert stillinger på andre siden av elven Dnipro. Derfra gjennomfører de ofte angrep mot byen.

Det er ti måneder siden Russlands gikk til fullskala angrepskrig mot Ukraina. Siden har de drept tusenvis av sivile i artilleri- og bombenagrep mot uliker byer og landsbyer, og henrettelser av innbyggere i russiskokkuperte områder.

De siste månedene har Russland blitt presset tilbake på slagmarken i Ukraina. Samtidig har de gjennomført en rekke systematiske angrep mot sivil infrastruktur for at innbyggerne skal miste strøm, vann og varme.