Slik stopper krigen i Syria hjelp til jordskjelvofrene

Tusener av syrere er blitt drept av jordskjelvene som rammet grenseområdet mot Tyrkia. Men det har tatt tid å få frem hjelp til de hardest rammede områdene.

Likposer hopet seg opp i Afrin, i det nordvestlige Syria. Bildet er tatt 6. februar, den dagen jordskjelvene rammet regionen. Denne delen av Tyrkia er kontrollert av Tyrkia-støttede militser.

Bistanden til de jordskjelvrammede delene av Syria er blitt hindret av borgerkrigen, som har delt landet og splittet regionale og globale stormakter.

Her får du en gjennomgang av hvilke utfordringer man har hatt med nødhjelpsarbeidet.

Hvordan er påvirkningen fra Syrias borgerkrig?

Etter nesten 12 år med konflikt, er Syria splittet.

President Bashar al-Assad, støttet av Russland og Iran, har tatt tilbake kontrollen over mesteparten av landet. Men ytterliggående opposisjonsgrupper og Tyrkia-støttede militser kontrollerer den nordvestlige delen av landet. 4 millioner av innbyggerne der var allerede før skjelvet avhengig av bistand, ifølge FN.

Den opprørskontrollerte nordvestlige delen av Syria ble hardest rammet av de to skjelvene med styrke 7,8 og 7,5 for en uke siden. Men regjeringskontrollerte områder har også mange drepte og skadede og omfattende materielle ødeleggelser.

En stor del av den nordøstlige delen av landet er kontrollert av en USA-støttet kurdisk styrke. Denne delen av landet er i mindre grad blitt påvirket av jordskjelvet.

Et medlem av et iransk redningslag passer på en hund blant ødelagte bygninger i byen Aleppo, en regjeringskontrollert by. Bildet er tatt fredag, fire dager etter skjelvene.

Hvordan kan nødhjelp komme inn i Syria?

Assads myndigheter sier andre land bør respektere Syria uavhengighet. De mener hjelpesendinger for alle deler av landet bør komme inn til områder som er kontrollert av myndighetene.

I praksis har hjelpesendinger inn til det opprørskontrollerte nordvestlige hjørnet av landet kommet over grensen fra nabolandet Tyrkia. Men prosessen har vært avhengig av godkjenning i FNs sikkerhetsråd hver sjette måned.

Russland, en vetomakt i sikkerhetsrådet som støtter myndighetene i Damaskus, har kun godkjent en eneste konvoi med hjelpesendinger å komme inn fra Tyrkia til den nordvestlige delen av Syria. De mener FN-hjelp i stedet skal kanaliseres gjennom Damaskus og deretter krysse frontlinjene.

FNs nødhjelpssjef, Martin Griffiths, besøkte mandag Syria. Han driver nå lobbyvirksomhet i FN. Målet er å få åpnet flere kryssinger fra Tyrkia for å få inn jordskjelvhjelp.

Syrias president Bashar al-Assad og kona Asma var fredag i Aleppo. De snakket med ofrene for jordskjelvet og med redningsmannskaper.

Kan nødhjelp krysse frontlinjene i Syria?

Noen forsøk på å få frem humanitær hjelp over de interne frontlinjene i Syria siden jordskjelvet, har vist hvor skjør og vanskelig prosessen er.

En konvoi fra det kurdiskkontrollerte nordøst var på vei fra det kurdiskkontrollerte området i nordøst til et område i nordvest, som er kontrollert av Tyrkia-støttede opprørere. Dette er fiender som har kjempet mot hverandre flere ganger under borgerkrigen. Konvoien måtte torsdag snu.

Kilder på begge sider legger skylden på hverandre for hvorfor konvoien ikke kom frem. Begge sider anklager den andre parten for å politisere hjelpesendinger.

Nødhjelp fra et myndighetskontrollerte skulle gå til et område kontrollert av en ytterliggående islamistisk gruppe. Den nødhjelpen ble oppholdt på grunn av «tillatelsesproblemer», opplyste en talsperson for FN på søndag.

En kilde i gruppen, Hayat Tahrir al-Sham, sier til Reuters at de ikke vil godkjenne nødhjelpssendinger fra myndighetskontrollerte områder.

En gutt ble torsdag reddet ut fra en sammenrast bygning i opprørskontrollerte Idlib.

Hvem sender hjelp?

Vestlige land har siden konflikten startet forsøkt å isolere Assad. De anklager ham for å ha brukt overdreven vold da store protester brøt ut i 2011.

Vesten innførte økonomiske sanksjoner mot Damaskus. Med det har i liten grad gått ut over direkte bistand og sanksjonene har ikke vært rettet mot hjelpearbeid. De vestlige landene er fremdeles store bidragsytere til FN og andre hjelpeorganisasjoner som jobber i Damaskus.

Siden jordskjelvkatastrofen har over 50 fly med nødhjelpssendinger fra arabiske og asiatiske land landet på flyplasser i myndighetskontrollerte områder, ifølge statlige syriske medier.

Italiensk medisinsk hjelp kom søndag frem til Damaskus. Dette var den første europeiske jordskjelvhjelpen til å komme frem til myndighetskontrollerte områder.

Direkte vestlig støtte til nordvest har også blitt rammet av at ytterliggående grupper er ved makten, og levering av varer over grensen ble i tre dager hindret av jordskjelvene.

Hjelpeforsyninger ble torsdag gjenopptatt. Det har siden tatt seg opp, men det inkluderer bare mat, medisinsk utstyr og ly – ikke gravemaskiner og annet utstyr som redningsarbeidere i nordvest sier at de har desperat behov for.