Verden

Propagandakrigen tar seg opp, og krigsfaren tones ned. Irans utenriksminister etterligner Trump på Twitter.

Irans utenriksminister Javad Zarif har begynt å bruke Donald Trump-formuleringer i sine kunngjøringer på sosiale medier.

Irans utenriksminister Javad Zarif har i år anlagt en ny tone i sine twittermeldinger.
 • Kjetil Hanssen
  Journalist
 • Afshin Ismaeli
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Natt til onsdag fyrte Iran av et par dusin raketter mot to militærleirer i Irak der amerikanske og allierte soldater, blant dem 70 norske, holder til. Iranerne hadde varslet knallhard hevn for at USA forrige uke likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani.

Meldte om 80 drepte

På hjemmebane i Iran meldte statlig TV etter rakettangrepet at «80 amerikanske terrorister» måtte bøte med livet.

Utenlands var derimot historien en helt annen. Iraks statsminister opplyste om at iranerne hadde varslet dem om angrepet på forhånd. Det kan forklare hvorfor de 70 norske soldatene var forberedt da angrepet kom. Ingen vestlige land kunne fortelle om drepte eller sårede soldater.

Innbyggere i Irans hovedstad Teherans feiret natt til onsdag angrepet mot amerikanske baser i Irak og hyllet Irans avdøde general Qasem Soleimani.

– Kan fungere i Iran

– Dette er eksempel på at et land sier en ting innad og en annen ting utad. Slik kan fungere i Iran, men aldri i et åpent, vestlig land, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høyskole, ekspert på informasjonsoperasjoner.

Etter angrepet forsvant også mye av den voldsomme dekningen av massive hevnplaner i iranske nettmedier. I stedet handlet mange saker om hva Iran hadde gjort og hvor vellykket angrepet var.

Bommet med vilje?

Finansmarkedene så ut til å tolke den reelle utviklingen som en demping av konflikten. Prisen på olje og gull gjorde i første omgang et hopp da nyheten om rakettangrepet kom, men falt igjen ganske kvikt.

I amerikanske medier hintet militære kilder onsdag om at Iran med vilje traff slik at skadene ble små.

I den irakiske hovedstadens gater demonstrerte enkelte etter Irans rakettangrep. Banneret sier: «Iran ut, USA ut, Bagdad er fritt.»

Antydet nok gjengjeld

Utenriksminister Javad Zarif er Irans frontfigur overfor omverdenen. Natt til onsdag kunngjorde han at Iran hadde «tatt og fullført forholdsmessige tiltak i selvforsvar».

Han antydet slik at rakettangrepene mot militærleirer i Irak kunne være nok gjengjeld for USAs likvidasjon av general Qasem Soleimani forrige uke.

Tre mål i informasjonskrig

– Alle land forsøker i en konflikt å påvirke informasjonen, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

Karlsen viser til at partene normalt har tre målsettinger i en informasjonskrig:

 1. Sikre støtten internt i eget land eller egen organisasjon.
 2. Påvirke eller avskrekke motparten.
 3. Sikre støtte blant allierte.
Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høyskole er ekspert på informasjonsoperasjoner.

Om den aktuelle konflikten sier han at det er tydelig at partene forsøker å skremme motstanderen med retorikk og handlinger.

– Og dette kan jo ofte også være populært internt, sier han.

Karlsen påpeker at i land som USA, Iran og Russland er det regnet som en fordel i egen befolkning å kunne fremstille landet som militært sterkt.

– Slik er det nok ikke alltid i Norge, bemerker han.

Hermer etter Trump?

Zarif har imidlertid i sin propaganda på sosiale medier i det nye året tatt i bruk en frekkere tone, tilsynelatende i et forsøk på å gi Twitter-kongen Donald Trump konkurranse:

 • Da president Donald Trump snakket om å angripe den iranske kulturarven, tok Zarif i bruk et høyst uvanlig adverb Trump har innført – «bigly» – og føyde til «nei nei» i stil med Trumps uttrykksform: «That is, a big (ly) ’no no’.»
 • I annen melding om det samme brukte han store bokstaver: «Å utpeke kulturarv som mål er EN KRIGSFORBRYTELSE».
 • Da iranske folkemasser møtte opp for å minnes den døde generalen, spurte Zarif Trump direkte om han før hadde sett et slikt «menneskehav». Trump kommenterer ofte den store oppslutningen på sine folkemøter.
 • I samme melding omtaler han Trumps rådgivere som klovner.

Hacket Kuwait-nyheter

Samtidig viste propagandakrigen seg onsdag også på andre måter. Midt på dagen kom nyhetsmeldinger om at alle amerikanske soldater skulle trekke seg ut av Kuwait i løpet av tre dager. USA har 13.000 soldater i det lille oljerike landet sør for Irak.

Meldingen kom fra det statlige nyhetsbyrået Kuna. Byrået meldte imidlertid etter kort tid at twitterkontoen deres var blitt hacket.

Oberstløytnant Karlsen kaller slike hendelser for «informasjonsoverfall».

– En aktør vet at informasjonen vil bli avslørt, men har en tid hvor de kan operere, påvirke eller skape et påskudd for sine handlinger, sier han.

Han viser blant annet til at russerne brukte slike grep både under Georgia-krigen og Krim-invasjonen.

Les også

 1. Hvordan kan Iran ta hevn uten å utløse storkrig? På TV diskuteres til og med dusør på Trump.

 2. Krig kan gi politiske ledere kraftige popularitetshopp. Vil det samme skje med Trump?

 3. Gravferd preget av panikk, dødsfall og rop om hevn

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Propaganda
 2. USA
 3. Iran
 4. Midtøsten