Videoer viser høylytte demonstranter i Iran søndag kveld

Hissige iranske demontranter krever regimets avgang etter at iranske myndigheter innrømmet å ha skutt ned et ukrainsk passasjerfly med 176 mennesker ombord. De får støtte fra president Donald Trump i USA.

Dette bildet er, som er frigitt av nyhetsbyrået til en iransk studentorganisassjon, viser en kvinne som gir uttrykk for hva hun synes om politiets tilstedeværelse ved Amri Kabir-universitetet i Iran.

For andre dag på rad demonstreres det i Teheran etter at Irans myndigheter innrømmet at de skjøt ned et ukrainsk passasjerfly ved en feiltakelse.

Demonstranter trosset søndag et stort sikkerhetsoppbud og holdt nye protester mot myndighetene.

Protestene skjer etter at det iranske forsvaret lørdag innrømmet at de ved en feil skjøt ned et ukrainsk passasjerfly 8. januar. Alle de 176 passasjerene om bord, mange av dem iranere, mistet livet. Iranske myndigheter benektet først at flyet var skutt ned.

Videoer som ble postet på nettet, viste også demonstranter som i kveldstimene ropte slagord mot myndighetene og som beveget seg gjennom t-banestasjoner og fortau, mange i nærheten av Frihetsplassen, der folk var blitt oppfordret til å komme og demonstrere.

Kunstnere og journalister protesterer

Flere fremtredende iranere protesterer mot myndighetene på andre måter. Den reformvennlige byrådspolitikeren Bahareh Arvin kunngjorde søndag på sosiale medier at hun går av i protest mot regjeringens «løgner og korrupsjon».

🔴Now Tehran, Sadeghiyeh region. Iranian protesters continue their protests against the Islamic Republic. The Is… https://t.co/Ejuf3icJJM

En rekke kunstnere, blant dem den berømte regissøren Masoud Kimiai, trakk seg fra en stor iransk filmfestival, og to ankere sa opp jobben sin i statlig TV i protest mot den falske rapporteringen om årsaken til flykatastrofen.

Helgens demonstrasjoner ble dekket av statlige medier i landet, og søndag fulgte den liberale avisen Etemad opp med kritikk av myndighetene, skriver Reuters.

– Beklag og gå av, lød avisens tittel, med henvisning til at dette er «folkets krav».

BBC har publisert en video der studenter gikk utenom amerikanske og israelske flagg som er malt på bakken ved Shahid Beheshti-universitetet, i det som ser ut til å være en symbolsk protesthandling mot statlig propaganda.

Here’s the most beautiful thing you will see today! Students at Beheshti University in Tehran refuse to walk on the… https://t.co/1daqxAL5sQ

Satte inn opprørspoliti mot demonstrantene

Søndag formiddag ble opprørspoliti satt inn mot demonstrantene, ifølge lokale kilder nyhetsbyrået Reuters har snakket med. Demonstranter hadde da samlet seg igjen flere steder i Teheran, men i mindre antall enn kvelden før.

Også medlemmer av Revolusjonsgarden og sivilkledde politifolk var å se i gatene.

Mange var samlet ved  Amri Kabir-universitetet i Teheran. Det startet fredelig, men endte i tåregass.

Demonstrasjonene startet som en fredelig sørgesamling til minne om de 176 ofrene etter Irans nedskyting av et ukrainsk passasjerfly, men eskalerte, ifølge det halvoffisielle iranske nyhetsbyrået Fars News til en rasende protest. Flere iranske studenter som studerte i Canada, skal ha vært blant de omkomne.

Både Irans president Hassan Rouhani og landets øverste leder Ali Khamenei har beklaget nedskytingen, og det samme har øverstkommanderende for Revolusjonsgardens flyvåpen, brigadegeneral Amirali Hajizadeh, som tar på seg det hele og fulle ansvaret.

Ifølge Hajizadeh var soldaten som avfyrte missilet, alene om beslutningen, fordi all kommunikasjon i området var nede som følge av såkalt jamming.

Soldaten som bemannet luftvernsystemet, trodde angivelig at Boeing 737-flyet var en krysserrakett og hadde bare 10 sekunder på å avgjøre om det skulle angripes eller ikke.

Demonstrantene: - Død over diktatoren

«Død over diktatoren», ropte rasende demonstranter som samlet seg utenfor Air Kabir- og Sharif-universitetene i Teheran lørdag kveld. «Diktatoren» de hadde i tankene var landets øverste leder Ali Khamenei.

Ifølge CNN var flere tusen demonstranter samlet. På en video lagt ut på sosiale medier krevde demonstrantene både ayatollah Ali Khameneis avgang, og at samtlige med ansvar for ulykken blir straffet.

Uroen i Iran startet med at studenter og andre møttes for å minnes ofrene for flystyrten.
Les også

Midtøsten på 1–2–3: To erkefiender, fem blodige konflikter og hvordan det hele henger sammen

Ifølge BBC skal det ha blitt brukt tåregass mot demonstrantene. Det er uklart hvor mange som deltok i protestene. Fars news anslår opp mot tusen mennesker, andre rapporterer om «tusenvis».

Det dreiere seg uansett om langt færre enn massedemonstrasjonene etter at general Sulaimani ble drept av en amerikansk drone 3. januar.

Etter hvert eskalerte minnemarkeringen til protester mot regimet.

Trump advarer

USAs president Donald Trump, som lenge var taus etter iranernes innrømmelse, rykket lørdag kveld ut med sin støtte til demonstrantene.

«Til det stolte, lenge-lidende folket i Iran: Jeg har stått sammen med dere hele min presidentperiode og vil fortsette å stå sammen med dere. Vi følger deres protester nøye og er inspirert av motet deres», tvitret presidenten – både på engelsk og farsi.

Søndag fulgte Trump opp med en advarsel til Irans ledere om å ikke drepe demonstrantene. «Tusenvis har allerede blitt drept og fengslet av dere, og verden ser på. Enda viktigere, USA ser på.» skrev presidenten.

Han viste her trolig til demonstrasjonene høsten 2019, da anslagsvis 1500 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrker da de demonstrerte mot regimet. Ifølge Reuters skal Irans øverste leder ha gitt ordre om å stanse demonstrasjonene med brutale maktmidler.

Deretter oppfordret Trump: «Skru på internett igjen og la reportere streife fritt! Stopp drapene på det store iranske folket!».

Iranske myndigheter har lovet at alt rundt hendelsen skulle bli grundig etterforsket.

176 mennesker ble drept da Iran skjøt ned et ukrainsk passasjerfly kort tid etter avgang fra den internasjonale flyplassen i Tehran.

Flere utenlandske ledere kom lørdag med krystallklare budskap om at undersøkelsene måtte skje i full åpenhet. Canadas statsminister Justin Trudeau, fordømte i en uttalelse den «grusomme handlingen» og forlangte at Iran skal ta fullt ansvar for hendelsen.

Les også

Professor: - Iran kunne ikke sluppet unna med æren i behold

Demonstrasjon ved britisk ambassade

Storbritannias ambassadør i Iran, Rob Macaire, ble pågrepet og tatt inn til et timelangt avhør i forbindelse med lørdagens demonstrasjon. Det resulterte i en skarp protest fra britiske myndigheter.

Macaire avviser at han demonstrerte og sier at han var i området for å legge ned krans for ofrene for flystyrten.

Titalls regimevennlige demonstranter protesterte søndag utenfor den britiske ambassaden i Teheran. De brente det britiske flagget og krevde at Macaire ble utvist fra landet.