ACLED: Krigen i Jemen har kostet over 100.000 liv

Over 100.000 mennesker er drept i Jemen siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne våren 2015, viser nye tall.

Minst 130 mennesker ble ifølge ACLED drept da fly fra den saudiledede koalisjonen bombet et fengsel i Dhamar-provinsen sørvest i Jemen 1. september i år.

Over 12.000 av ofrene er drept i angrep som har vært rettet direkte mot sivile mål, ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) , som innhenter og analyserer all tilgjengelig informasjon om krigen i Jemen og andre konflikter.

Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er lagt i grus og markedsplasser og bryllup er bombet siden Saudi-Arabia innledet sin krigføring, med støtte fra andre land i regionen, samt USA og Storbritannia.

Verdens verste krise

Ifølge ACLEDs oversikt er rundt 20.000 mennesker drept hittil i år, mens krigen i fjor kostet nærmere 31.000 mennesker livet.

April var årets hittil dødeligste måned med over 2.500 drepte, mens det ble drept rundt 1.700 i september, viser

Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut. Rundt halvparten av landets 30 millioner innbyggere trenger nødhjelp, og 10 millioner av dem trues av akutt sult.

FN beskriver Jemen som verdens verste humanitære krisen i vår tid.

Brutal oversikt

ACLED samarbeider tett med uavhengige Jemen Data Project , som møysommelig og løpende registrerer hvert eneste flyangrep, hvert eneste mål som blir bombet og hvert eneste offer.

Oversikten er nådeløs i sin kritikk av de krigførende partene og brutal i sin enkelhet: Midtøstens fattigste land har opplevd drøyt 20.200 flyangrep siden mars 2015.

67 prosent av de sivile som er drept i konflikten, er drept i flyangrep fra den saudiledede koalisjonen, som selv hevder at det utelukkende er militære og legitime mål som bombes.

Massakrer

Flere av flyangrepene har vært massakrer. I mai 2015 ble 120 mennesker drept da et ammunisjonslager i hovedstaden Sana ble bombet, i mars året etter ble minst 100 drept da en markedsplass i Hajja ble angrepet.

90 mennesker ble også drept i et flyangrep mot al-Moqnie-markedet i Saada, mens den aller verste massakren fant sted 8. oktober 2016 da hele 137 sivile ble drept og 695 ble såret da fly fra den saudiledede koalisjonen bombet en begravelse i hovedstaden Sana.

Da et bryllup i Taiz ble bombet i september 2015, var det 38 barn blant de 80 som ble drept, mens den verste barnemassakren fant sted i august i fjor da 40 barn i en skolebuss ble drept da Dahyan-markedet i Saada ble bombet.

Hvor mange barn, kvinner og menn som har bukket under som følge av sult og sykdom siden 2015, i et land der helsevesenet er bombet i grus og matforsyningen har brutt sammen, tør ingen lenger å anslå.