Verden

Russisk UD jakter på forsvunnede Grand prix-stemmer

Samtidig som han forlangte at det blir satt i gang en undersøkelse av hvor det ble av stemmene til årets Melodi Grand Prix-konkurranse, hadde utenriksminister Sergej Lavrov tid til å møte Syrias viseutenriksminister Fayssal Al-Mekdad i Moskva denne uken.

Å bli nummer fem i Eurovisjon-konkurransen sist helg er ikke bra nok for Russland. Utenriksminister Sergej Lavrov vil starte jakten på 10 poeng som forsvant på veien fra Baku i Aserbajdsjan til Malmö i Sverige.

  • Halvor Tjønn

— Det som er skjedd, er uhyrlig!

Dette utbrøt utenriksminister Sergej Lavrov da han ble bedt om å kommentere hvordan det kunne ha seg at en mengde aserbajdsjanere stemte for Russlands Melodi Grand Prix-sangerinne Dina Garipova, men at da stemmene skulle telles opp, var de forsvunnet.

I mellomtiden har aserbajdsjanske myndigheter hatt sin fulle hyre med å finne ut hva som egentlig skjedde med stemmene. President Ilham Alijev har i egen person beordret en granskning av den enorme skandalen.

Myndighetene i Aserbajdsjan har undersøkt både hos lokale mobiltelefonoperatører og hos det tyske selskapet Digame, som hadde ansvaret for å registrere stemmene fra alle de 39 landene som deltok i årets Melodi Grand Prix. Alle disse anstrengelsene ser ut til å ha vært av liten nytte.

— Vi kan ikke være fornøyd med det faktum at 10 poeng ble stjålet fra vår deltager, først og fremst på grunn av måten denne konkurransen ble organisert på, sa Lavrov under en pressekonferanse med sin aserbajdsjanske motpart, Elmar Mammadyarov, denne uken.

- Vi er blitt enig med utenriksminister Mammadyarov at vi vil diskutere felles tiltak for å sikre at denne skandaløse hendelsen ikke går upåaktet hen, la Lavrov til.

Hva Lavrov ikke sa under pressekonferansen, men som alle visste, var at Russland naturligvis ga Aserbajdsjan full pott, 12 poeng, under den viktige avstemningen sist helg.

Andre viktige saker

Utfallet mot den eller dem som måtte ha sjålet de aserbajdsjanske stemmene, kom etter et møte der de to ministrene ifølge det offisielle kommunikeet fra russisk UD hadde diskutert:

«..aktuelle aspekter ved det tosidige samarbeidet innen det politiske, handelsøkonomiske og humanitære felt, i likhet med et bredt spekter av spørsmål forbundet med den regionale og den internasjonale dagsorden.»

Ifølge utenriksminister Mammadyarov var det slik at mobiltelefonoperatøren i Aserbajdsjan hadde oppgitt at Russlands Garipova var kommet som nummer to i den lokale avstemningen.

Dette skulle ha gitt henne 10 poeng i den endelige opptellingen. Da så poengene ble endelig kunngjort, viste det seg at det overhodet ikke var kommet noen poeng til Russland fra Aserbajdsjan i det hele tatt.

Ambassadøren forsikrer

Like i forveien hadde Aserbajdsjans ambassadør i Moskva, den kjente sangeren fra sovjettiden, Polad Bulbuloglu, kunngjort at det var "helt umulig" at Garipova ikke hadde fått noen stemmer fra aserbajdsjanerne. Under avstemningen hadde Russland fått det maskimale antallet stemmer fra aserbajdsjanerne, slo han fast, ifølge nyhetsbyrået APs Moskva-kontor.

Og det er ikke bare russiske myndigheter som forsøker å finne ut hva som hendte sist helg da Melodi Grand Prix-finalen gikk av stabelen i Malmö.

Den hviterussiske deltageren i konkurransen, Aljona Lanskaja, fikk ikke en eneste stemme fra Russland, som er Hviterusslands eneste allierte blant de europeiske land. Årsaken til at dette kunne skje, må ha vært at hele finalen var forfalsket, erklærte landets president Aleksandr Lukasjenko tidligere denne uken.

Juks og fanteri

Enda flere hevder at hele Grand Prix-finalen var en oppvisning i juks og fanteri.

Tidligere topprådgiver i Kreml, Sergej Markov, sier til den russiske radiostasjonen Ekho Moskvy at det «generelt er bedre at vi ikke-europeere anklager europeerne for å forfalske avstemninger enn at de anklager oss. Her har vi et eksempel på slik forfalskning, og hele verden har sett dette med sine egne øyne», sier han.

Best å droppe

Endel russere har likevel i det siste innvendt at det ikke gjorde så mye til eller fra om Dina Garipova hadde fått de 10 poengene fra Aserbajdsjan. Neste konkurrent, Norge, fikk nemlig 17 poeng mer enn Russland, slik at det russiske innslaget uansett ville ha havnet på en femteplass.

Les også

Danmark. Norge. Aserbajdsjan. Det er favorittene.

Og hva sier hovedpersonen selv, Dina Garipova, om alt bråket? Til russiske medier sier hun at det er best å droppe hele kravet om en storstilet undersøkelse av avstemningen:«For å være ærlig, vet jeg ikke om vi har behov for noen undersøkelse. Jeg er fornøyd med resultatet slik det var», sier hun.

Hovedpersonen selv, Dina Garipova, synes det er best å avslutte hele jakten på de forsvunnede stemmene.