FBI ønsker å avhøre prins Andrew

FBI har gitt beskjed om at de ønsker å avhøre den britiske prins Andrew om overgrepsdømte Jeffrey Epstein, men prinsen har ikke svart på henvendelsen.

Den amerikanske statsadvokaten Geoffrey Berman holdt mandag en tale på et arrangement i regi av voldsofferorganisasjonen Safe Horizon da han opplystea at prins Andrew ikke har svart på FBIs ønske om å avhøre ham.

FBI ønsker å avhøre prins Andrew om hans forhold til den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein. Det fortalte Geoffrey Berman, en statsadvokat på Manhattan i New York, til amerikansk presse mandag kveld.

Epstein ble pågrepet i juli i fjor og tiltalt for å ha kjøpt seksuelle tjenester av mindreårige i New York og Florida. Da var han allerede dømt en gang tidligere, i 2008, for å ha kjøpt seksuelle tjenester av en 14 år gammel jente.

I august i fjor ble Epstein funnet død på cellen etter at han skal ha tatt sitt eget liv.

Les også

Overvåkingsbilder fra Epsteins celle «finnes ikke lenger»

Jeffrey Epstein tok sitt eget liv på cellen etter at han var pågrepet for seksuelt misbruk av mindreårige.

Andrew nekter

En amerikansk kvinne har stått frem og hevdet at Epstein betalte henne for å ha sex med prins Andrew da hun var 17 år. Det har prins Andrew avvist, blant annet i et mye omtalt BBC-intervju i desember, melder NTB.

Den amerikanske statsadvokaten Geoffrey Berman uttalte mandag at de hadde kontaktet prins Andrew og hans advokater for et avhør.

– Hittil har prins Andrew ikke vist vilje til å samarbeide, sier han.

I BBC-intervjuet avviste prins Andrew beskyldningene fra Virginia Roberts Giuffre (35), som hevdet at hun hadde hatt sex med den engelske prinsen ved tre anledninger i 2001 og 2002.

– Jeg kan ikke huske at jeg noensinne har truffet denne kvinnen, sa prinsen. BBC publiserte et bilde som viser prins Andrew og Virginia Roberts Giuffre i London i 2001. Men prins Andrew husker hverken situasjonen eller kvinnen på bildet.

Prins Andrew trakk seg fra alle kongelige plikter i fjor etter at det kom frem beskyldninger om at han hadde hatt sex med en 17 år gammel jente.
Les også

Bilkræsj, uvennskap og en utstøtt sønn. 2019 ble et nytt annus horribilis for dronning Elizabeth.

Etterforsker flere maktpersoner

Det pågår en etterforskning for å kartlegge personer som kan ha samarbeidet med Epstein.

– Epstein kan ikke ha handlet slik han gjorde uten å ha fått hjelp av andre, og jeg kan forsikre at etterforskningen gjør fremskritt, uttalte Berman.

Prins Andrew trakk seg i fjor fra alle kongelige plikter.

Virginia Roberts Giuffre, som har forklart at hun ble misbrukt av Epstein, har ifølge AP forklart at hun møtte Epstein i 2000. Hun hevder at Epstein tok henne med rundt i verden og presset henne til å ha sex med flere eldre menn, deriblant prins Andrew. Hun skal også ha forklart at hun ble utsatt for det samme av blant andre to amerikanske politikere, en kjent akademiker og en advokat som i dag er engasjert som en del av teamet som sørger for president Trumps forsvar i rettsprosessen.