Verden

Demokratene gjentok beskyldninger om Trumps maktmisbruk

Under den andre dagen av riksrettssaken mot president Donald Trump gjentok Demokratene beskyldninger om maktmisbruk. Fredag er siste dag for aktoratet.

Sylvia Garcia (t.h) var blant Demokratene som la fram anklagene mot Donald Trump under den andre dagen av riksrettssaken mot presidenten. Foto: Foto: Jacquelyn Martin/AP/NTB scanpix

 • NTB

Demokratene fortsatte å fremholde at Trump presset Ukraina til å iverksette en politisk etterforskning av Joe Biden, angivelig for å påvirke valget i 2020 til sin egen fordel.

– Det var ikke noe grunnlag for etterforskningen som presidenten ville ha. Han gjorde det bare for egen politisk vinning, sa demokraten Sylvia Garcia.

Demokratene la også vekt på at Trump og hans allierte, inkludert hans personlige advokat Rudy Giuliani, fremmet en falsk konspirasjonsteori om at det var Ukraina, og ikke Russland, som blandet seg inn i presidentvalget i USA i 2016.

– Trump satte seg selv først – foran USAs politikk og nasjonale interesse, sa lederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff.

Maktmisbruk

«Ingen president noensinne har misbrukt sin makt slik Donald Trump har gjort», hevdet demokraten Jerold Nadler da han startet torsdagens riksrettsdag.

Nadler er leder for justiskomiteen i Representantenes hus, og torsdag var Demokratenes oppmerksomhet rettet mot det første av de to tiltalepunktene mot presidenten, nemlig det om maktmisbruk.

– Presidentens handlinger er feil. Det er ulovlig. Det er farlig, sa Nadler til skeptiske republikanske senatorer.

Misnøye blant flere republikanere

Da Senatet tok en pause rundt klokken 1 natt til fredag norsk tid, uttrykte flere av de republikanske senatorene misnøye med at det ikke har kommet fram noe nytt fra demokratisk side. De samme senatorene stemte tirsdag ned ett hvert forslag fra Demokratene om å føre nye vitner og legge fram dokumenter.

– Vi har sett dette før. De tror at det å gi det ny innpakning og selge det videre, vil bringe noe nytt. Det har jeg ikke sett, sa den republikanske senatoren Mike Braun fra Indiana.

Fredag siste dag for aktoratet

Tiltalepunkt nummer to, som handler om Trumps forsøk på å hindre Kongressens arbeid, er ventet å bli behandlet fredag. Det er også aktoratets siste dag før Trumps forsvarere får 24 timer over tre dager til å legge fram sin sak.

Demokratene håper å bryte opp det republikanske samholdet og overbevise flere senatorer om å stemme for å fjerne presidenten, noe som ser ut som en umulig oppgave.

 1. Les også

  Høydepunkter fra riksretten: Hvileløs vandring, åpenlys gjesping, endeløs tvitring og én demonstrant

 2. Les også

  Han seiret på riksrettens første dag, men til høsten blir «Midnatt-Mitch» skyteskive

 3. Les også

  Startet riksrettssaken i motbakke

 4. Les også

  Riksrettssaken mot Trump fortsetter

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Trump
 3. Riksrett
 4. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk

 2. VERDEN

  Vil tiltale Trump for maktmisbruk og blokkering av Kongressen. Alt ligger til rette for tredje riksrettssak i USAs historie.

 3. VERDEN

  Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina

 4. VERDEN

  Republikanere foreslår reprimande i stedet for riksrett. Granskerne henter inn elitelag av grunnlovsjurister.

 5. VERDEN

  Tiltalen mot Trump oversendes til Senatet

 6. VERDEN

  Riksrettssaken er over. Trump ble frifunnet med klar margin.