Verden

EUs innenriksministre diskuterer midlertidig migrantavtale

EUs innenriksministre forsøker å få til en midlertidig migrantavtale under et møte i Finland denne uken, men fordelingen av mennesker er en hard nøtt.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer sier at den midlertidige migrantavtalen som blant annet Tyskland forsøker å få i stand, ikke er noen «åpning av grensene». Foto: Bernd von Jutrczenka / dpa via AP / NTB scanpix

 • NTB

Ministrene vil i møtet diskutere et forslag fra flere land om å ta imot migranter som blir reddet opp av Middelhavet av redningsbåter, fram til oktober.

Målet er å sikre «en mer forutsigbar og effektiv ilandstigning for migranter reddet opp av Middelhavet av private redningsskip», heter det i et utkast.

I forslaget til avtalen står det blant annet at landene skal sikre at de som søker om internasjonal beskyttelse, blir flyttet til EU-territorium så fort som mulig. Landene bak forslaget ber også land utenfor EU om å slutte seg til avtalen.

Minst seks av de 28 EU-landene, blant dem Frankrike og Tyskland, støtter forslaget, ifølge nyhetsbyrået AFP. Tysklands innenriksminister Horst Seehofer sier at han vil jobbe for å få til en midlertidig migrantavtale, men at han ikke vil gi inntrykk av at dette er «åpning av grensene».

Den siste tiden har en rekke redningsbåter i Middelhavet reddet opp mennesker fra sjøen, og mange er funnet utenfor Libyas kyst. Italia har satt ned foten og nektet å la redningsbåter legge til kai med migranter inntil en EU-avtale er på plass.

Foreløpig er støtten til forslaget til migrantavtale trolig ikke stor nok til å overtale Italia til igjen å la redningsbåter med migranter legge til havner i landet.

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia

 2. VERDEN

  Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet

 3. VERDEN

  Norge sier nei til båtmigranter – har avvist gjentatte forespørsler fra EU

 4. VERDEN

  Malta tar inn 65 migranter fra tysk redningsskip, men sender dem videre

 5. VERDEN

  EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter

 6. VERDEN

  Fire EU-land enige om fordeling av asylsøkere