- Radioaktiv lekkasje vil pågå i måneder

Japanske myndigheter sier at lekkasjene av radioaktivt materiale fra atomkraftverket Fukushima Daiichi vil pågå i måneder.

Japanerne kjøler ned reaktorene med vann. Ingen vet hvor dette vannet havner.

Les mer:

For øyeblikket jobber elektrikere med å få i gang kjølesystemet på Fukushima-anleggets reaktorer. Kjøleanleggene ble slått ut da atomkraftverket ble rammet av tsunamien etter det voldsomme jordskjelvet den 11. mars.

Jobben er svært vanskelig og må utføres i omgivelser noen atomeksperter har beskrevet som «helvetesaktige». Hittil er 17 arbeidere sendt til sykehus med stråleskader:

Det møysommelige arbeidet på atomkraftverket vil derfor fortsette i måneder, og lekkasjene vil pågå like lenge, skriver Washington Post.

For å unngå en forverring av situasjonen, er myndighetene og kraftverkets eiere, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) nødt til å kjøle reaktorene med vann via brannslanger og spesielle betongpumpebiler.

Kraftselskapet TEPCO prøver iherdig å få tilbake strømmen ved det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi. Håpet er at kjøleanleggene ved atomkraftverkets reaktorer kan bli startet opp igjen når strømforsyningen er på plass. FOTO: SCANPIX

«Feed and bleed»

De daglige rapportene fra Fukushima-anlegget forteller om tonnevis av vann som pumpes inn. Mye av dette vannet, som er blitt radioaktivt, renner ut igjen.

— På fagspråket kaller vi dette «feed and bleed». Vannet pumpes inn i tanken, kjøler ned reaktoren og renner ut igjen. Men det er umulig å vite hvilke vei vannet renner ut, sier en av de norske ekspertene som følger situasjonen i Japan, seksjonssjef Ole Reistad i Statens strålevern.

De første dagene av krisen brukte japanerne sjøvann, som det er ubegrenset tilgang til. Men det skapte nye problemer.

- Saltet i sjøvannet gjør instrumenteringen i anlegget upålitelig, fordi fremmedelementer forurenser instrumentene, sier Reistad.

Ole Reistad i Statens strålevern

Stanse lekkasjene

Ifølge Reistad er nå første prioritet å få stanset lekkasjene, for deretter å reparere de fysiske barrierene som skal hindre nye radioaktive utslipp. Men hittil har det kommet få gladmeldinger fra Japan.

— Man har oppdaget blant annet lekkasjer av jod og cesium. Alle isotopene som er funnet er flyktige og beveger seg lett gjennom brenselet. Hvis man begynner å rapportere om andre sett av isotoper, kan det bety at situasjonen er blitt mer alvorlig, med utslipp av nye stoffer, sier han.

- Hvis man finner klor eller helt andre, tunge, store, isotoper - da kan det ha skjedd en reaksjon igjen.

Reistad understreker at det nå er lite sannsynlig at det skjer en ny, stor eksplosjon på anlegget.

- Brenselet som er der, har mistet piffen, og avgir bare en tidels prosent av den opprinnelige energien, sier han.

  • Det er umulig å fastslå hvor det radioaktive vannet havner
Japanerne prøver å gjenvinne kontrollen over reaktorene. Dette bildet er tatt fra kontrollrommet til reaktor nummer 2, der man igjen har strøm. FOTO: SCANPIX

Evakuert

Søndag ble arbeiderne evakuert fra en av reaktorene på grunn av svært høye strålenivåer. Målingene viste at radioaktivitet i vannet fra atomkraftverkets reaktor nummer 2 på mer enn 1000 millisievert i timen, opplyser TEPCO, kraftselskapet som driver Fukushima Daiichi.

En slik strålingsmengde er høy nok til å kunne forårsake indre blødninger.

Grensen for mengden radioaktiv stråling som er tillatt, er til sammenligning 250 millisievert i året

.