Gantz krever statsministerposten i Israel

Valgets vinner i Israel, Benny Gantz, krever statsministerposten og har ennå ikke svart på Benjamin Netanyahus invitasjon for å diskutere en samlingsregjering.

Benny Gantz ble valgets vinner i Israel og krever statsministerposten i en samlingsregjering. Hvilke partier som skal inngå i en slik regjering, er høyst uklart. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Verken Gantz' sentrumsallianse Blått og hvitt eller Netanyahus Likud fikk nok oppslutning til å kunne danne en egen koalisjonsregjering med flertall i nasjonalforsamlingen Knesset.

Da nesten 95 prosent av stemmene var telt opp torsdag, hadde Blått og hvitt fått 33 av de 120 plassene i Knesset, mens Likud får 32.

Netanyahu innså nederlaget og inviterte Gantz til samlingsregjering.

Ikke annet valg

– Jeg ønsket en høyreorientert regjering, men uheldigvis viser valgresultatet at det ikke er mulig, sa han.

– Det er ikke noe annet valg enn å danne en samlingsregjering, fortsatte Netanyahu og inviterte Gantz til et møte i løpet av dagen.

Gantz har tidligere utelukket å sitte i regjering med Netanyahu og viser til korrupsjonssiktelsen som henger over den israelske statsministeren.

Krever å bli statsminister

Torsdag understreket han at det kun er aktuelt med en samlingsregjering med ham selv som statsminister.

– Jeg akter å danne en bredt sammensatt liberal samlingsregjering, sa han. Hvilke partier som skal delta i en slik regjering, er høyst uvisst.

Netanyahu tok på sin side til orde for en samlingsregjering mellom Likud og Blått og hvitt, med en roterende statsministerpost slik Likud og Labour hadde fra 1984 til 1988. Dette avviste Gantz tilsynelatende tvert.

– For å få til en samlingsregjering, kommer man ikke med slik «spin», sa han.

Både Gantz og Netanyahu deltok torsdag på treårsmarkeringen for Shimon Peres' død, og de to håndhilste da smilende på hverandre og så tilsynelatende ut til å være gode venner.

Noen timer senere klaget imidlertid Netanyahu på Twitter over at Gantz ennå ikke hadde svart på hans invitasjon om å møtes for å diskutere dannelsen av en samlingsregjering.

Dårlig tid

Netanyahu har dårlig tid ettersom utfallet av regjeringsforhandlingene ikke bare vil være avgjørende for hans politiske framtid, men også for hans frihet.

69-åringen, som er landets lengst sittende statsminister, er siktet for bestikkelser, bedrageri og økonomisk utroskap, og Israels riksadvokat Avichai Mandelblit har anbefalt at han tiltales for dette.

Netanyahus siste håp var gjenvalg og støtte fra Israels høyrenasjonalistiske og ultraortodokse partier til en lov som sikrer immunitet mot straffeforfølgelse. Som takk lovet han i valgkampen å annektere deler av den okkuperte Vestbredden, inkludert samtlige bosetninger.

Høring

Den endelige beslutningen om å reise tiltale, fattes etter en rettslig høring. Den gikk riksadvokaten med på å utsette til etter valget, men 2. oktober må den israelske statsministeren møte opp og forklare seg.

Netanyahus kone Sarah er alt dømt for misbruk av offentlige midler, og israelsk politi mener å ha mer enn nok beviser mot statsministeren også.