Verden

Tsipras på historisk besøk til Nord-Makedonia

Her er Zoran Zaev (til venstre) med Alexis Tsipras (til høyre) i Nord-Makedonia. Foto: AP Photo/Boris Grdanoski/NTB scanpix.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras kom tirsdag til Skopje på et historisk besøk til Nord-Makedonia etter at landet endret navn fra Makedonia.

  • NTB

Tsipras ble tatt imot på flyplassen av forsvarsminister Radmila Sekerinska og deretter i regjeringens hovedkvarter av Zoran Zaev.

Tsipras er den første greske statsministeren som besøker nabolandet siden Makedonia ble etablert som en republikk i det tidligere Jugoslavia i 1945 og selvstendigheten etter bruddet med Jugoslavia i 1991.

Han kom til landet bare to måneder etter at Makedonia i februar endret navn til Nord-Makedonia etter en årelang strid som skapte stor bitterhet mellom de to landene.

Hellas mener at Makedonia kun kan være navnet på landets nordligste provins og nektet å anerkjenne Makedonia så lenge landet kalte seg Makedonia.

I løpet av det siste året greide de to å forhandle seg fram til et kompromiss som innebærer at Hellas' blokkering av Makedonias ambisjoner om å søke medlemskap i EU og NATO omsider oppheves.

Les mer om

  1. Makedonia
  2. Alexis Tsipras
  3. Hellas
  4. EU