Verden

«Dette er en ulovlig forsamling!» ropte politimannen. Men da hadde demonstrantene allerede forduftet.

HONGKONG (Aftenposten): Ikke alle demonstrasjoner i Hongkong er like dramatiske.

Demonstrantene hadde forlatt området da politiet kunngjorde at det pågikk en ulovlig forsamling.
  • Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Mannen med megafonen så nesten avslappet ut, til tross for at han var en politimann iført både hjelm, polstring og fullt kamputstyr.

«Kom igjen, da. Nå har dere fått sunget sangene deres og ropt noen slagord. Er det ikke på tide å ta kvelden?» ropte han til de fire svartkledde demonstrantene på den andre siden av veien.

Guttene han ropte til, viste heller ikke betydelige tegn på at de var stresset.

«Vi er jo bare her for å spise middag!» ropte en av dem tilbake, til latter fra kameratene sine.

Det var et nesten teatralsk øyeblikk. Både politiet og demonstrantene visste at dette ikke var kvelden for de store slagene. Men begge parter viste et behov for å markere seg for hverandre. Etter et halvår med demonstrasjoner er det nesten gått rutine i pardansen.

Les også

Kveles protestbevegelsene i Hongkong, har vi alle tapt | Kacper Szulecki

Minnet om en krigssone

Tidligere på kvelden hadde flere hundre demonstranter samlet seg på et kjøpesenter i Yuen Long, helt nord i Hongkong, for en stille markering.
Fire måneder var gått siden en gjeng med gangstere i hvite T-skjorter gikk løs på passasjerer på T-banestasjonen her med stokker og slag.
Politiet grep ikke inn, og ingen ble arrestert.
Mange hongkongere ser på Yuen Long-hendelsen, som den kalles, som selve vendepunktet i demonstrasjonsbevegelsen.
Det var øyeblikket der de mistet troen på at politiet og myndighetene var på deres side.

Siden den gang har ting sklidd raskt i en vond og voldelig retning. Forrige helg minnet enkelte områder, spesielt rundt byens polytekniske universitet, om en krigssone. Noen titalls demonstranter er fortsatt forskanset inne på området, omringet av politi.

Les også

Hør Forklart: Hvor mye bråk tåler Kina i Hongkong?

Politiet poserte for kameraet

Men ellers i Hongkong har både politiet og demonstrantene tatt et hvileskjær. Minnemarkeringen for Yuen Long-hendelsen ble en rolig affære. Kun noen titalls demonstranter gikk ut i gatene for å provosere politiet.

Rundt 20 personer ble arrestert uten dramatikk, men ingen fikk bruk for maskene de hadde med seg for å beskytte seg selv mot tåregassen.

Politiet hadde lite å gjøre torsdag kveld i Hongkong.

Til slutt var det bare de fire svartkledde demonstrantene igjen, trygge nok til å spøke med politiet på den andre siden av gaten. De to små gruppene var omringet av et kobbel med pressefolk og tilfeldig forbipasserende beboere.

Alle så ut til å kjenne til rollene de skulle spille. Da jeg stoppet opp foran politiet og løftet telefonen for å ta et bilde, løftet politikvinnen fremst i gruppen opp gummikulegeværet sitt for å posere. Det var like før hun smilte.

Men til tross for det teatralske i det hele, vitnet hele episoden om et samfunn i dyp uro. Månedene med demonstrasjoner har gjort alle nervøse.

Les også

Hvorfor har ikke kinesiske soldater stormet Hongkong? Her er tre viktige årsaker.

Forsamling? Hvilken forsamling?

En sint, lokal beboer gikk opp til politiet for å klage over at de ikke klarte å holde demonstrantene unna gatene.

En lokal beboer var frustrert fordi han mente at politiet burde slå hardere ned på demonstrantene. Andre er rasende på grunn av politiets voldsbruk.

«De lager jo bare trøbbel. Kan dere ikke få en slutt på uroen!» ropte han mens han stakk pekefingeren opp mot ansiktet til nærmeste politimann.

Andre beboere var sinte fordi de mente at det var politiet, og ikke demonstrantene, som skapte uroen. En kvinne i 30-årene sto utenfor en kiosk og skalv på hendene mens hun forsøkte å filme det som skjedde.

– Gjør oss livredde

«De skrek akkurat til meg mens de lyste med lommelykten rett i øynene mine. Alt jeg ville gjøre, var å gå hjem til leiligheten min. Men de sa at jeg krysset sperringen deres. Skjønner de ikke at det er de, og ikke demonstrantene, som gjør oss livredde?» freste hun.

Noen minutter senere fant hun en annen vei hjem.

Og snart mistet de fire gjenværende demonstrantene interessen. Politiet var derimot ikke helt klare for å ta kvelden. De trasket opp et kvartal, nesten litt halvhjertet. Ved neste veikryss løftet kommandanten opp megafonen sin igjen.

«Dette er en ulovlig forsamling!» ropte han mens en kollega holdt opp et blått banner med samme budskap.

Men da var det ikke lenger noen demonstranter igjen å rope til.

Snart kan det likevel smelle igjen i Hongkong. Men akkurat nå er det rolig i gatene.

Les mer om

  1. Hongkong