Kvinnen som fraktet Chen til sikkerhet

He Peirong ble Chen Guangchengs redningskvinne da han rømte fra husarrest. - Han er en helt, sier hun til Aftenposten.

He Peirong ble Chen Guangchengs redningskvinne. FOTO: PRIVAT

Tekstmeldingen var kort: "Fuglen er ute av buret sitt. Hva skal vi gjøre?"

Den 40 år gamle engelsklæreren He Peirong nølte ikke da hun fikk høre fra Chen Guangcheng at han hadde klart å flykte fra vaktene som holdt oppsyn med ham i hjembyen Linyi. Hun kastet seg inn i bilen og kjørte ned for å hente ham.

Og så kjørte hun den blinde menneskerettighetsaktivisten de 400 kilometrene til Beijing, der han ble plassert i trygghet hos en annen støttespiller før han noen dager senere ble fraktet til den amerikanske ambassaden i byen.

— Vi var seks personer som var involvert. Jeg er en av dem. Men han flyktet på egen hånd. I 17 timer klatret han over murer, vandret over jorder og kom seg over flere bekker. Han var helt alene, uten mat og drikke. Til slutt var det noen som tok seg av ham, og det var da han fikk muligheten til å kontakte meg, sier hun til Aftenposten.

Avviser at vaktene hjalp Chen

Chens flukt fra den ulovlige husarresten i Linyi vakte enorm oppmerksomhet, spesielt fordi han søkte tilflukt på den amerikanske ambassaden noen få dager før utenriksminister Hillary Clinton besøkte Beijing for et viktig strategimøte med kinesiske myndigheter.

Les også

Diplomatikrisen mellom USA og Kina går mot en løsning

I forrige uke ble Chen fraktet til et sykehus i byen for å motta behandling for skader han pådro seg under flukten. USA og Kina har funnet en løsning på det delikate problemet ved at Chen har fått et tilbud om å studere i USA, noe som gjør at han ikke trenger å søke politisk asyl.He Peirong visste at det ville være risikabelt å hjelpe en av Kinas mest kjente samvittighetsfanger. Kort tid etter flukten ble hun anholdt av politiet og holdt i forvaring i flere dager.

— De behandlet meg pent, og stilte stort sett de samme spørsmålene som deg, sier hun.

Hun legger til at telefonen hennes trolig blir overvåket, men at hun ikke føler seg utrygg av den grunn.

— Jeg tror all oppmerksomheten som er rettet mot denne saken gir meg en viss beskyttelse, sier hun.

Hun avviser ryktene om at Chen ble hjulpet av noen av vaktene for å komme seg ut av huset. På kinesiske nettsider er det mange som spør seg hvordan en blind mann klarte å komme seg forbi et hundretall vakter i et land som bruker mer penger på intern sikkerhet enn på forsvaret.

Anser Chen som en helt

Hun har i lang tid kjempet for at Chen skulle få lov til å leve et normalt liv sammen med familien sin. Chen ble i 2010 løslatt etter fire år i fengsel, men ble umiddelbart plassert i ulovlig husarrest. Vaktene mishandlet både ham og familien hans, sier han selv.

For He Peirong er Chen, som ble fengslet fordi han avdekket hvordan lokale myndigheter i Shandong-provinsen drev med tvangssterilisering og tvangsaborter for å etterheve ettbarnspolitikken, en unik skikkelse i det kinesiske samfunnet.

— Hans historie er veldig vikitg. Kinesisk tradisjon legger stor vekt på det kollektive. Det finnes ikke mange helter som Chen, folk som fronter en tydelig individualisme, sier He.

kris@ap.no