Verden

St. Helena har i praksis ikke internett - vil ha millionhjelp av britene

De 4200 innbyggerne på den britiske koloniøya deler på en internettlinje som er langt tregere enn hva de fleste nordmenn har tilgang på helt alene.

Denne grønne linjen som lobbyorganisasjonen har kjempet for er nå blitt virkelighet. Det eneste som gjenstår for at St. Helena skal få ordentlig internett A human right

 • Arild Færaas

St. Helena som ligger mellom Sør-Amerika og Afrika sliter med befolkningsnedgang. Rundt 1000 mennesker har forlatt øya, som i 1998 hadde over 5000 innbyggerne, de siste årene.

Det at innbyggerne knapt har tilgang på internett er ikke noe som bidrar til å holde verken forretninger eller unge internettglade på øya.

Det er også en egen organisasjon, A human right , som på sin nettside connectsthelena.org kjemper for internettforbindelse til øya. Ifølge dem deler de rundt 4200 innbyggerne på en satelittlinje som har en båndbredde på 10 Mbit i sekundet. Til sammenligning har over 60 prosent av Norges befolkning mulighet å koble seg opp til en 50 Mbit-linje hver for seg.

90 millioner er prisen

Ifølge BBCber øya om 10 millioner pund, omtrent 90 millioner kroner, for å koble seg til en undervannskabel som strekker seg over atlanteren.

Les også

USA, Norge og EU nektet å underskrive ny Internett-avtale

Den private organisasjonen A Human right sier de har sikret betaling fra private investorer til å dekke resten av kostnadene som kreves for å få øya på verdensveven.Deres lobbyvirksomhet har også sikret at den undersjøiske kabelen som strekker seg fra Brasil til henholdsvis Angola og Sør-Afrika, går innom St. Helena. Men tilkoblingen må altså betales for.

Vil ikke love betaling

Men britiske myndigheter vil foreløpig ikke love betaling, og utenriksdepartementet sier de vil gjøre en grundig økonomisk vurdering av saken. Disse pengene vil eventuelt komme i tillegg til over to milliarder britene bruker på å bygge oppe en ny flyplass på øya. Nå er det bare mulig å komme seg til øya med båt.

— Å bruke 10 millioner pund på å få kabelen tilkoblet vil gi enorme muligheter for sosial og økonomisk utvikling. Dette vil revolusjonere øya og folks perspektiver der. Og jeg tror det på sikt vil avlaste britiske skattebetalere, sier Christian von der Ropp fra kampanjen til BBC.

Les også

Napoleonsbrev gikk for millionsum på auksjon

Den britiske regjeringen gir i dag betydelig økonomisk støtte til øya som er mye fattigere enn de fleste landene i Europa.Mike Olffon, som eier en radiostasjon på øya forteller til den britiske statskanalen at en ordentlig internettforbindelse vil være svært viktig for øya.

— Og det internett som er nå, er utrolig dyrt. Det koster over 100 pund i måneden, men vi har ikke noe valg.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Slike bilder vil makthaverne gjemme: Skrur av internett for å kvele uro

 2. VERDEN

  Sivile drepes eller sendes på flukt. Krisen blir bare verre. Likevel blir Kongo nå FN-vaktbikkje for menneskerettigheter.

 3. NORGE

  NSM: Hackerangrepet gir ingen grunn til bekymring for vanlige folk

 4. NORGE

  Økokrim har tatt ut tiltale mot tidligere leder for menneskerettighetsorganisasjon

 5. VERDEN

  Skal du besøke dette landet i fremtiden må du avgi DNA-prøve

 6. VERDEN

  «Dødslasten» havnet i Libanon ved en tilfeldighet. Skipet var lekk, oppdragsgiveren pengelens, mannskapet sultet.