- Bomben har kjennetegnene til al-Qaida

– En kvinne som trolig sendte pakkebombene, ble arrestert lørdag ettermiddag.

– Pakkebombe-avsenderen arrestert

Jemenittiske sikkerhetsstyrker har arrestert en kvinne som er mistenkt for å ha sendt pakker med eksplosiver til USA, opplyser en tjenestemann.

Kvinnen ble arrestert av jemenittiske sikkerhetsstyrker i hovedstaden Sana lørdag kveld. Hun er mistenkt for å ha sendt pakker med eksplosiver til USA.

Kvinnen skal ha blitt oppsporet via et telefonnummer hun skal ha oppgitt til et fraktselskap, sier tjenestemannen ifølge Reuters.

Ifølge AFP bekrefter også forsvarsdepartementet i Jemen at en person som er mistenkt for å ha sendt pakkene som inneholdt sprengstoff, er arrestert.

Arrestasjonen skjedde like etter at Jemens president Ali Abdullah Saleh sa på en pressekonferanse at sikkerhetsstyrker hadde omringet huset til en ung kvinne mistenkt for være innblandet i saken.

– Jemen er fast bestemt på å fortsette kampen mot terror og al-Qaida. Men vi vil ikke at noen skal blande seg i Jemens anliggender ved å jage al-Qaida, sa president Ali Abdullah Saleh lørdag. (Foto: Khaled Abdullah / Reuters)

— Sterk nok til å sprenge et fly

– Pakkebombene har terrororganisasjonens kjennetegn, hevder amerikanske myndigheter.

— Jeg kan bekrefte at innretningen fungerte og at den kunne ha eksplodert. Dersom bomben hadde blitt detonert, var den sterk nok til å sprenge et fly, sier den britiske innenriksministeren Theresa May.

Hun mener imidlert at de som sendte pakken ikke kunne vite hvor den ville være når den detonerte.

— Vi har ingen informasjon som tyder på at et nytt terrorangrep er nærliggende, sier May.

På en pressekonferanse lørdag ettermiddag fortalte hun at ingen fly fra Jemen som sender frakt uten passasjerer vil få lov til å reise inn til eller gjennom Storbritannia.

Janet Napolitano er minister for nasjonal sikkerhet i USA. FOTO: SCANPIX

Fraktselskapene UPS og FedEx sier de nå stanser alle forsendelser fra Jemen. I USA har i tillegg en rekke fly blitt undersøkt for å forsikre seg om at det ikke er sendt flere mistenkelige pakker fra Jemen.

USA peker på al-Qaida

Også Dubais politisjef bekrefter lørdag at pakken de har undersøkt var en bombe som kunne ha eksplodert på flyet.

Flyet var på vei fra Jemen til USA da det mellomlandet nord for London på fredag. Pakkene skulle leveres til jødiske organisasjoner i Chicago.

Janet Napolitano, som er minister med ansvar for nasjonal sikkerhet i USA, sier lørdag at de mistenker at al-Qaida står bak bombene.

— Jeg tror vi alle kan være enige om at dette har kjennetegnene til al-Qaida og spesielt al-Qaida på den arabiske halvøy, sa Napolitano på et tv-intervju lørdag, skriver blant andre New York Times.

President Barack Obama bekreftet fredag at pakkene inneholdt sprengstoff og at de stammet fra Jemen, som er kjent som tilholdssted for al-Qaida og andre organisasjoner med samme sympatier.

Kjent sprengstoff

Bomben var laget på en profesjonell måte hvor en stengt elektrisk krets var koblet opp til en mobiltelefon med sim-kort som var gjemt inne i en printer, står det i en uttalelse fra Dubai-politiet.

Flere kilder sier til CNN at bomben skulle utløses ved hjelp av mobiltelefonen.

Både USA og Dubai bekrefter at printeren og fargepulverkassetter inneholdt sprengstoffet pentaerythritol trinitrate (PETN).

Det samme sprengstoffet ble brukt i det mislykkede forsøket på å sprenge et amerikansk passasjerfly i lufta annen juledag i fjor. Al-Qaida på den arabiske halvøy har påtatt seg ansvaret for dette angrepet.

Lørdag ettermiddag skriver nyhetsbyrået AFP at politiet i Jemen undersøker 26 nye pakker. Ifølge en kilde i kontakt med etterforskerne er «26 mistenksomme pakker» stoppet.

Godt samarbeid

Det var etterretning fra flere land gjorde det mulig å avsløre terrortrusselen. Ifølge Det hvite hus har Saudi-Arabia så vel som Storbritannia, De forente arabiske emirater og flere andre land bidratt med opplysninger i saken. Spesielt opplysninger fra Saudi-Arabia trekkes fram som vesentlige.

Politiet i Dubai sier de mottok et tips på telefon fra utlandet om at det var eksplosiver gjemt i en pakke på et FedEx-fly fra Jemen til Dubai, skriver nyhetsbyrået AP.

Også de mener fremgangsmåten minner om tidligere angrep fra al-Qaida.