Verden

Gynekologen Denis Mukwege bringer håp til kvinnene i Kongo

  • Elisabeth Rodum
Gjennom samtaler med medisinsk assistent Rkiki Bikali ser Mapendo Zonga Gilberta (t.h.) lysere på livet.
  • Alle parter i denne krigen har erklært kvinner som sin felles fiende, sier legen Denis Mukwege til Aftenposten.no. Nå er han i Oslo for å fortelle om vold mot kvinner i Kongo.

Les også :

I tre måneder var Mapendo Zonga Gilberta (30) bakbundet og fanget hos en væpnet gruppe i skogen. Hun var fritt vilt. Soldatene kunne voldta henne når som helst.

— Jeg kommer fra Walungu-området i Øst-Kongo. I 2004 ble landsbyen vår angrepet av en væpnet gruppe, og mannen min ble drept. Gruppen tok meg med seg, og jeg var deres fange i tre måneder. Mens jeg var fanget hos dem, var jeg for fritt vilt å regne. Alle i gruppen kunne voldta meg når de ville. Jeg var bundet fast hele tiden. Også når jeg måtte hente vann og ved for dem, forteller Gilberta, ifølge Kirkens Nødhjelp.

Etter tre måneder ble gruppen, som holdt Gilberta og ni andre kvinner fanget, angrepet av en annen militsgruppe. Hyttene ble satt i brann og tre av kvinnene omkom. Gilberta klarte å flykte. Omsider kom hun til Panzi sykehus hvor hun fikk medisinsk behandling.

Gynekolog Denis Mukwege, som er leder ved Panzi sykehus, samarbeider med Kirkens Nødhjelp i Kongo. Nå er han i Oslo for å snakke om vold mot kvinner i Kongo. FOTO: SCANPIX

Krigstaktikk

Der møtte hun legen Denis Mukwege. Hver dag operer han ti nye kvinner som ikke bare er blitt voldtatt av mange menn, men som er fullstendig ødelagt i underlivet. Gynekologen har gjort det til sin livsoppgave å operere voldtatte kvinner i Øst-Kongo, og blir redningsmannen for veldig mange som kommer til Panzi sykehus i Bukavu.

Mukwege har tidligere fått både FNs menneskerettighetspris og Olof Palme-prisen, og han er kåret til African of the Year. I fjor var han nominert til Nobels fredspris. Han skal også være nominert til fredsprisen i år.

Massevoldtektene er en bevisst krigsstrategi, et taktisk virkemiddel for å spre frykt og oppnå økonomiske og militære mål.
Denis Mukwege, gynekolog i Øst-Kongo

Det er ofte ulike væpnede grupper som står bak de groveste voldtektene i Øst-Kongo. Gjennom sitt dokumentasjonsarbeid mener Mukwege å kunne fastslå hvilken væpnet gruppe som står bak overgrepene ved å studere hvilken type skade kvinnen har i underlivet.

— Torturteknikkene er som en kode, og ofte gjør de samme gruppene de samme tingene. Noen skyter inn i kjønnsorganene eller benytter seg av geværkolber og glasskår, mens andre brenner henne etter voldtekten, sier Mukwege til Aftenposten.no.

- Massevoldtektene er en bevisst krigsstrategi, et taktisk virkemiddel for å spre frykt og oppnå økonomiske og militære mål, sier Mukwege.

— Og metoden er effektiv. Folk tvinges på flukt, blir traumatiserte og strategien fører til at hele samfunn går i oppløsning.

Nå er den engasjerte legen i Norge for å delta på et seminar om vold mot kvinner i Kongo i regi av Kirkens Nødhjelp og Norske Kvinners Sanitetsforening. Organisasjonene støtter Mukwege i arbeidet for å sette kvinnene i stand til å leve videre og møte samfunnet etter de traumatiske opplevelsene.

— Jeg blir aldri vant til brutaliteten. Hver kvinne og hver jente er et tilfelle som går inn på meg følelsesmessig. Og jo mer jeg ser – jo mer følelser blir det, for jeg forstår omfanget og ser hvor mange kvinner som lider, sier Mukwege.

Gjennom 15 år har han systematisk samlet kunnskap om konfliktmønstre i Øst-Kongo og om voldtekt som våpen i krig. Hans dokumentasjon dannet i vår grunnlag for en rapport fra Oxfam og Harvard Humanitarian Initiative.

«De kom inn i huset vårt. De plyndret alt. De la mannen min på sengen og skamslo ham. Så voldtok to av soldatene meg. Denne historien er så tragisk – jeg kan ikke forstå at dette har hendt meg. Jeg foretrekker døden fremfor livet. Nå er verden uten meg på grunn av min situasjon». Vitnesbyrd fra rapporten «Nå er verden uten meg» .

- Verdenssamfunnet har sviktet

Seksualisert vold er et alvorlig problem i det krigsherjede Kongo. FN anslår at 500 mennesker ble voldtatt i provinsene Nord- og Sør-Kivu i den østlige delen av Kongo i juli og august. Noen av ofrene var barn helt ned i syvårsalderen. I gjennomsnitt skal det ha funnet sted opp mot 50 voldtekter hver eneste dag de siste årene.

Les også

– FN-soldater sviktet voldtektsofre i Kongo

.— Det er myndighetene i Kongo som først og fremst har ansvar for innbyggernes sikkerhet, men FN-styrkene må ta sin del av ansvaret. Verdenssamfunnet har sviktet Kongo på en rekke områder, mener Mukwege, som viser til Kongos tragiske og betente historie.

Ved kvinnesenteret Dorcas Hus som drives av Kirkens Nødhjelp og den lokale partnerorganisasjonen BEATIL-ALT, får kvinnene medisinsk assistanse, mat og omsorg. FOTO: KIRKENS NØDHJELP

Sannhetskommisjon

Etter folkemordet i Rwanda for 16 år siden, flyktet hutuopprørere over grensen til Kongo, hvor de siden har hatt tilflukt og aldri har blitt avvæpnet. Hutumilitsen har nære bånd til det gamle regimet i Rwanda, og mange av soldatene deltok selv i folkemordet på tutsiene i 1994, enten som regjeringssoldater eller som medlemmer av den fryktede Interahamwe-militsen.

— Et helt samfunn emigrerte fra Rwanda til Kongo, og soldatene ble aldri skilt fra de sivile flyktningene. Etter 14 år er den ennå ingen som spør hvor mange de er og hvor mange som døde, sier Mukwege.

De som sto bak folkemordet i Rwanda må bli dømt, og de som ikke var delaktige må få en mulighet til å gå videre.
Denis Mukwege.

Mukweke mener årsaken til mange av problemene i regionen finnes i Rwanda, som aldri har hatt sin forsoningsprosess. Han sier alt må på bordet, og at dette er forutsetningen for en fredelig fremtid.

— De som sto bak folkemordet i Rwanda må bli dømt, og de som ikke var delaktige må få en mulighet til å gå videre. Rwanda må vise vilje til å ta dem tilbake, eller så må de få asyl i henhold til internasjonale lover, mener Mukwege.

Blodmineraler

Krigen i Kongo sluttet offisielt i 2003, men kampen om landets store forekomster av mineraler forsetter. Fortsatt med sivilbefolkningen som ofre. Siden krigen begynte i 1998 skal 5,4 millioner menneskeliv ha gått tapt.

Øst-Kongo er svært rikt på mineraler som gull og koltan, som benyttes i produksjon av mobiltelefoner og PC’er. Flere mener kampene egentlig dreier seg om kontrollen over disse ressursene.

— Mineralene opprettholder krigen. De systematiske overgrepene mot kvinner er et ledd i en bevisst strategi for å få kontroll over mineralrike territorier. Når kvinnene flykter, går områdene over i hendene på opprørerne, sier Mukwege.

Verdenssamfunnet må gjøre mer for å stoppe den illegale handelen med mineraler, mener Mukwege. Han peker på

Les også

Stopper krigsmetaller fra Kongo

som forbyr denne handelen, som et steg i riktig retning. Nå etter lyser han lignende tiltak i Europa.

Les også

  1. – FN-soldater sviktet voldtektsofre i Kongo

  2. Vil tiltale voldtektsmenn for krigsforbrytelser

  3. Stopper krigsmetaller fra Kongo

  4. Voldtok alle kvinnene i landsbyen

  5. Spørsmål og svar <br/>om konflikten i Øst-Kongo