Vil ha NATO i Libya ut året

Statsministeren i den libyske overgangsregjeringen håper at NATO vil bidra med beskyttelse mot restene av Muammar al-Gadafis lojale.

NTC-leder Mustafa Abdel Jalil (i midten) ber nå NATO bli i Libya ut året.
  • Lars Martin Gimse

Mustafa Abdel Jalil, statsministeren i den libyske overgangsregjeringen, oppfordrer nå NATO til å bli i Libya ut året, om ikke lenger.

— Vi håper at NATO vil være her til minst slutten av dette året for å hjelpe oss og våre naboland, sier Jalil, ifølge AFP.

NATO tar avgjørelse på fredag

Jalil vil blant annet ha NATOs hjelp til å sørge for at våpen ikke blir smuglet inn i Libya og nabolandene, og sørge for beskyttelse mot restene av Gadafis soldater. Mange av dem har flyktet til Libyas naboland.

Les også

Libyas nye statsminister kunngjør sharia-lover

Libya ønsker også hjelp til å utvikle Libyas forsvars— og sikkerhetssystemer.

Det var i utgangspunktet ventet at Det nordatlantiske råd, NATOs øverste beslutningstakende myndighet, ville vedta å slutte NATO-engasjement i Libya 31.oktober. Den formelle avgjørelsen for når engasjementet skal avsluttes er nå utsatt til førstkommende fredag, i kjølvannet av Libyas ønske om mere hjelp.

- Det nordatlantiske råd vil møte sine partnere på fredag for å diskutere Libya-operasjonen og ta en formell avgjørelse, sier NATO-talskvinne Oana Lungescu.

Men Lungescu er ikke kjent med at Libya har rettet noen henveldelse til NATO.

— Så vidt jeg vet har de ikke sendt en formell forespørsel, sier talskvinnen.

Russland venter på Sikkerhetsrådet

NATO-diplomater sier at det også er en annen grunn til at en Libya-avjørelse blir utsatt. Russland ønsker nemlig at NATO skal vente med en avgjørelse til FNs sikkerhetsråd har hatt grundigere konsultasjoner.

— Russland ønsker at FNs sikkerhetsråd skal debattere situasjonen i Libya før NATO-møtet, sier en diplomat til AFP.

Libyas midlertidige leder Jalil har også hatt et lukket møte med Qatars kronprins Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani og stabssjefer for land som er involvert i militæroperasjoner i Libya.

Formålet med møtet var å diskutere fremtiden til den internasjonale militæroperasjonen i Libya.

Bekymret for brudd på menneskerettighetene

Samtidig går FN, USA, EU og menneskerettighetsgrupper ut mot Libyas nye ledere, og oppfordrer dem til å respektere rettighetene til Gadafi-lojale soldater som ble fanget da Muammar Gadafi ble drept.

Bakgrunnen for oppfordringen er blant annet kontroversen rundt Gadafis død, og meldinger om at soldater tilsynelatende skal ha utført regelrette henrettelser.

Som et tilsvar på utspillet har overgangsregjeringen sendt ut en pressemelding der de understreker at de vil gjøre alt de kan for å sørge for at fangene får en human behandling.

— Under tilsyn av Justisdepartementet vil alle tilfeller av forvaringsforhold vurderes og gjennomgås. Retterdig rettergang vil være garantert for de som er mistenkt for å ha begått krigsforbrytelser eller kiminelle handlinger, heter det i uttalesen.

FN-gruppe skal etterforske Libya

Muammar al-Gadafi ble gravlagt på hemmelig sted i går. Han ble drept av et skudd i hodet etter at soldater fant ham i et kloakkrør utenfor hans hjemby Sirte torsdag i forrige uke. Måten Gadafi ble tatt av dage på, har fått flere til å stille seg spørsmål om hvordan rettssikkerheten og sikkerheten til andre fanger er.

En menneskerettighetsgruppe i FN skal nå etterforske mulige brudd på menneskerettighetene i det nordafrikanske landet. Gruppen oppfordrer overgangsregjeringen til å sørge for at alle fanger blir behandlet i tråd med internasjonale normer.

— Spesielt vil jeg anmode alle de væpnede styrkene om å unngå enhver form for represalier og vilkårlig undertrykking av både libyere og utlendinger, sier Philippe Kirsch, lederen av FN-gruppen, i en uttalelse.