Bill Clinton fløy til Norge på Jeffrey Epsteins privatfly. Der spiste han lunsj med kongefamilen.

SAN DIEGO (Aftenposten): Tidligere president Bill Clinton sier han ikke visste noe om Jeffrey Epsteins overgrep.

Faksimile av pilotloggen til Jeffrey Epsteins privatfly i 2003. Dato lengst til venstre. Flighten til Gardermoen er kodet ENGM.

Mangemilliardær Jeffrey Epstein, som er siktet for grov menneskehandel med blant annet mindreårige, hadde med Bill Clinton til Norge på sitt privatfly i november 2003. Den tidligere presidenten kom til Oslo for å promotere sin veldedige organisasjon, The Clinton Foundation.

Flyturene med Clinton har fått fornyet oppmerksomhet her i USA fordi Epstein er sentral i en voksende skandale som involverer grovt og systematisk misbruk av et stort antall unge jenter, mange av dem mindreårige. Epstein ble arrestert da han fløy inn til New Jersey fra Paris forrige lørdag.

Både Clinton og president Donald Trump er blitt trukket inn i saken på grunn av sitt kjennskap til Epstein.

Les også

Trump har lenge ønsket svakere dollar. Nå kan han få viljen sin.

Tatt imot av kongen og Bondevik

På reisen til Oslo i 2003 møtte Clinton statsminister Kjell Magne Bondevik, spiste lunsj med kong Harald og hans familie og holdt tale ved Universitetet i Oslo om kampen mot aids.

I løpet av møtet med Bondevik fikk han løfte om norsk økonomisk støtte til sitt aidsprosjekt i Afrika. Norge har gitt hundrevis av millioner av kroner til Clinton-stiftelsen.

Ifølge flightloggen ankom Epsteins privatfly Gardermoen (oppført med den sivile flyplasskoden «ENGM») 4. november 2003.

Clinton skulle egentlig komme til Norge kvelden før, 3. november, men «forklarte til Bondevik og pressekorpset» at flyet hadde blitt forsinket «i Antwerpen», ifølge en artikkel i Dagbladet datert 4. november 2003. Flightloggen viser at Epstein fløy fra en liten flyplass i Paris til Brussel 4. november. Deretter viser loggen at Clinton og følget ble med videre til Oslo.

Både Epstein og Clinton står oppført som passasjerer. Epstein fløy så videre til Stockholm (kodet «ESSA»). Dagen etter fløy han tilbake til Oslo og hentet Clinton. Derfra dro de to videre til Tolmatsjovo lufthavn i Sibir. Der overnattet de en natt før de reiste videre igjen til Hongkong, Chengdu og Beijing i Kina.

Første dagen i Oslo spiste Bill Clinton lunsj med statsminister Kjell Magne Bondevik og bistandsminister Hilde Frafjord Johnson.
Dagen etter hadde den tidligere amerikanske presidenten audiens med kong Harald på slottet og spiste deretter en privat lunsj med kongefamilien.

Beklaget forsinkelse til Bondevik

Flyloggen ble første gang publisert av nettstedet Gawker i 2015. Loggen var en del av rettsdokumentene som ble offentlig tilgjengelig etter at en kvinne anklaget Epstein for å ha misbrukt henne på flyet og i sine residenser fra hun var 15 år.

Loggen viser at Jeffrey Epstein fløy til Oslo med Bill Clinton og medlemmer av Secret Service om bord.

En talsmann for Clinton bekreftet denne uken på Twitter at ekspresidenten tok fly med Epstein til Europa i 2003, men at han «ikke vet noe om de fryktelige lovbruddene Epstein har erklært seg skyldig i i Florida for flere år siden, eller dem han er blitt anklaget for nylig i New York».

Dette bildet av Jeffrey Epstein ble tatt for delstaten New Yorks liste over sexforbrytere i 2017.
Arbeidsminister Alexander Acosta forsvarte seg onsdag mot anklagene om at han brøt loven da han inngikk forlik med Epstein i 2008.

Clinton og Trump

Styrtrike Jeffrey Epstein har vært omgangsvenn av både tidligere president Bill Clinton og nåværende president Donald Trump samt en rekke andre mektige og rike personer. Han bor i det som en gang var Manhattans største privatbolig.

Andre som dukker opp i flightloggen, er Larry Summers, som var Clintons finansminister og senere nasjonal økonomisk rådgiver for Barack Obama.

Kjendisadvokat Alan Dershowitz og Englands prins Andrew figurerer også i loggen.

President Donald Trump var Epsteins nabo i Palm Beach, Florida, og skal ha festet med finansmannen ved flere anledninger. Trump roste Epstein i en profil i Vanity Fair i 2003, men skal senere ha forsøkt å ta avstand fra ham.

Bill Clinton møtte statsminister Kjell Magne Bondevik og fikk forsikringer om norsk støtte til sitt prosjekt mot aids i Afrika under Norgesbesøket.
Les også

En 11 år gammel overgrepsskandale kan felle en av Trumps ministre

«Lolita Express»

Epsteins privatfly var kjent som Lolita Express fordi han ofte hadde med seg svært unge jenter.

Han er nå siktet for menneskehandel og sitter i varetekt i New York. Han er anklaget for å ha rekruttert og misbrukt et stort antall mindreårige jenter.

Epstein har tidligere inngått forlik for lignende anklager i Florida. Han var mistenkt for misbruk av over 20 unge jenter mellom 13 og 16 år i 2007. Som en del av forliket innrømmet han ett tilfelle av å ha kjøpt sex av en mindreårig og sonet 13 måneder i et lavsikkerhetsfengsel.

Alle hverdager fikk han permisjon for å jobbe på kontoret i Palm Beach. Ofrene fikk ikke vite om forliket, og prosessen er blitt sterkt kritisert i etterkant.

Alexander Acosta var statsadvokat i Miami og ansvarlig for forliket. Han er nå arbeidsminister i Trump-regjeringen.

Etter en avslørende artikkelserie i Miami Herald i fjor, er det nå økende press på Acosta om å trekke seg på grunn av hans håndtering av denne saken.

Epstein ble også registeret som sexforbryter som følge av forliket. Dette ble senere omgjort i New York. Onsdag sto en kvinne frem på TV-kanalen NBC og anklaget Epstein for å ha voldtatt henne da hun var 15 år.

Les også

USA reviderer stadig sitt forhold til Bill Clinton. Det gjør at de liker ham mindre og mindre.

Fortiden i nytt lys

President Clinton har sin egen historie med sexskandaler. Han innrømmet i 1999 å ha hatt en affære med en 22 år gammel praktikant i Det hvite hus, Monica Lewinsky. Flere kvinner har tidligere anklaget Clinton for trakassering og overgrep. Én kvinne, Juanita Broaddrick, har anklaget ham for voldtekt.

Clinton har nektet for alle anklagene.

Blir Trump gjenvalgt som president? Hvem blir demokratenes kandidat? I nyhetsbrevet «Veien til 2020» oppsummerer Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten siste nytt om valgkampen. Meld deg på her: