Amnesty slår alarm om Filippinenes krig mot narkotika

Amnesty ber om internasjonalt press og en FN-gransking for å stanse det som kan være forbrytelser mot menneskeheten i Filippinenes krig mot narkotika.

Minnemarkering i Manila for en tre år gammel jente som ble drept under en politiaksjon. Hennes far var en narkomistenkt. Foto: Bullit Marquez / AP / NTB scanpix

I en rapport publisert mandag sier Amnesty International at utenomrettslige drap fortsatt er utbredt i president Rodrigo Dutertes tre år lange krig mot narkotika. Volden og overgrepene nærmer seg terskelen for forbrytelser mot menneskeheten, sier organisasjonen.

– Bulacan-provinsen har blitt landets mest blodige drapssted etter at politistyrker ble overført dit fra Manila, som tidligere var episenteret for lignende drap, heter det i rapporten.

FN-eksperter har bedt om en granskning av menneskerettssituasjonen på Filippinene. Den filippinske regjeringen reagerer sterkt på forslaget og anklager FN-ekspertene for å drive med «utilgivelig innblanding».

Siden Rodrigo Duterte ble president i 2016 og startet sin krig mot narkotika, er over 5.000 narkomane og narkolangere drept i politiaksjoner, ifølge offentlig statistikk.

Ifølge Human Rights Watch kan dødstallet være over 12.000 når også ofrene for borgerverngrupper og innleide styrker blir tatt med.

Les også

Filippinerne stemte igjen for Dutertes politikk. Nå vil presidenten gjeninnføre dødsstraff og straffe barn ned til ni år.