Gresk «Kennedy-dynasti» ventes å overta makten i Hellas

Maktdynastiet som kalles Hellas svar på Kennedy-familien, kan igjen innta regjeringskontorene etter dagens valg. I tilfelle vil statsministeren hete Kyriakos Mitsotakis.

Nytt demokratis leder, liberale Kyriakos Mitsotakis (51) hilser de fremmøtte på et valgmøte.

Partiet som satt med makten da økonomien i Hellas brøt sammen for få år siden ligger nå an til å få velgernes tillit igjen.

Hellas statsminister Alexis Tsipras har ringt og gratulert partileder Kyriakos Mitsotakis i Nytt demokrati med valgseieren, sier en kilde fra Tsipras' kontor til AFP, søndag kveld.

Nytt demokrati ligger an til å få 39,8 prosent av stemmene, mot 31, 6 prosent for Syriza, som nå har makten. Det viser offisielle målinger.

Valgkampplakatene av den greske statsministeren, Alexis Tsipras, preger gatene i Athen. «Nå bestemmer vi oss for hvilket liv vi vil ha», lyder slagordet.

Forsker Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo er overrasket over at greske velgere igjen heller mot partiet som mange mener fikk dem inn i det uføret de fortsatt strever med å komme ut av.

Valg etter krisen

– Jeg tror Nytt demokrati fortsatt er for nært det som skjedde før krisen med for sterke bånd mellom politikere og næringslivsledere. Jeg tror båndene fortsatt er for tette til at partiet skal klare å få gjort noen endringer, sier Michailidou.

I november 2009 ble det klart at underskuddet på Hellas statsbudsjett var doblet og at statsregnskapene ikke hadde vært korrekte på flere år. Høyrepartiet Nytt demokrati satt den gangen i regjering sammen med sosialistpartiet PASOK.

Hun mener det er flere grunner til at partiet nå håver inn velgere.

  • Hverdagen i Hellas har normalisert seg. Dette valget handler om at Hellas allerede er over krisen. Folket straffer dermed ikke lenger det gamle regjeringspartiet.
  • Med saker som strengere flyktningpolitikk og lavere skatter tar de tilbake velgere fra det høyreekstreme partiet, Gyllent Daggry, som har falt fra ti prosent til fem prosent oppslutning,
Les også

Les også kommentar: Hvis bare andre EU-land var som Hellas | Ola Storeng

Harvard-utdannede Kyriakos Mitsotakis hever armene som et seierstegn.

Myteomspunnet familiedynasti

En annen årsak er det myteomspunne familiedynastiet Mitsotakis som har en helt spesiell posisjon i grekernes bevissthet. Forfaren Eleftherios Venizelos ble valgt til statsminister åtte ganger og en gang til president, tidlig på 1900-tallet. Han ledet to kriger, utvidet landområdene og ledet landet mens befolkningen ble fordoblet i antall.

Blant annet er den internasjonale flyplassen i Athen oppkalt etter ham – og plasser i de fleste greske byer.

Den nye lederen av Nytt demokrati, Kyriakos Mitsotakis, er sønn av tidligere statsminister Konstantinos Mitsotakis, som regjerte fra 1990–1993. For å forstå familiekartet: Eleftherios Venizelos søster er moren til Kyriakos Mitsotakis farfar.

Kyriakos Mitsotakis er moderne på den måten at han vil styrke rettighetene for LGBT og jobbe for likestilling. På den andre siden er han konservativ og støtter privatisering og lavere skatter, men han er ikke for likestilling på arbeidsplasser.

Les også

Tsipras sliter i forkant av det greske valget

Dora Bakoyannis er søster av Kyriakos Mitsotakis, som er ventet å bli Hellas nye statsminister. Bakoyannis har tidligere vært utenriksminister i Hellas.

Søster med Hollywoodstatus

Kyriakos Mitsotakis har også en søster, Dora Bakoyannis, bare kalt Dora på folkemunne. Hun var Athens første kvinnelige borgermester tidlig på 2000-tallet, tidligere utenriksminister og nyter en helt spesiell kjendisstatus i Hellas.

Hennes første ektemann ble drept av venstreradikale terrorister i 1989. Det utløste en sympati for familien i det greske folket. Ikke lenge etter drapet ble Dora Bakoyannis selv politisk aktiv.

Denne våren ble hennes sønn, Kostas Bakoyannis, valgt til borgermester i Athen. Med stort flertall – til tross for et hyppig omtalt kjærlighetsliv i kjendispressen. Som 41-åring har han allerede rukket å få fire barn med tre kvinner.

– Jeg har vært forsiktig med å ta opp arven min. Men nå bryr jeg meg ikke lenger, sier Dora Bakoyannis til Dagens Nyheter.

Fremskyndet valget

Valget skulle egentlig ikke være før til høsten, men etter at sittende statsminister Alexis Tsipras parti, Syriza, gikk på et sviende nederlag under Europaparlamentsvalget i mai, så han ikke noe annet alternativ enn å fremskynde valget.

Tsipras tapte mest sannsynlig mange velgere da han forhandlet et navnebytte med Makedonia til Nord-Makedonia.

– For mange velgere ble det at han ekskluderte de andre partiene under forhandlingene oppfattet arrogant og usosialistisk, sier forsker Michailidou.

Dagens statsminister Alexis Tsipras måtte skrive ut nyvalg etter et sviende nederlag i mai.

Slitasje på regjeringen

Tsipras har vært statsminister siden september 2015. Dette er noen av årsakene til at han nå mister velgere, ifølge Michailidou:

  • Regjeringsslitasje. Partiet har sittet med makten siden 2015. Folk føler ikke at livene deres er så mye endret.
  • Noen av velgerne har i protest gått tilbake til liberale Nytt demokrati.
  • Det har tatt lang tid å rydde opp etter gjeldskrisen. Tsipras måtte godta føringer fra EU, noe han gikk til valg på at han ikke skulle.
  • Nytt demokrati kommer på banen og sier de skal få ned skattene etter flere år med innstrammingspolitikk.