Trump hardt ut mot Danmark etter Grønland-avslag: – Bruker altfor lite penger på NATO

USAs president Donald Trump synes det er «veldig urettferdig» at Danmark bare bruker 1,35 prosent av brutto nasjonalprodukt på militære formål.

Trump skulle ha besøkt Danmark 2. og 3. september. Men tirsdag ga han beskjed om at det ikke lenger er aktuelt fordi statsminister Mette Fredriksen ikke ville diskutere et eventuelt salg av det selvstyrte territoriet Grønland.

Siden Trump ikke fikk lov til å kjøpe Grønland, har han ved flere anledninger gått ut mot Danmark. Nå er det landets forsvarsutgifter som kritiseres.

I en Twitter-melding onsdag kveld norsk tid bemerker han at USA bruker langt mer enn Danmark av brutto nasjonalprodukt på forsvar.

For the record, Denmark is only at 1.35% of GDP for NATO spending. They are a wealthy country and should be at 2%.… https://t.co/lVx1c9JmOP

NATO har som mål at medlemslandene innen 2024 skal bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvaret. Målet ble satt for ti år siden, og mange medlemsland er fremdeles et godt stykke unna å nå opp.

Et anslag fra NATO viser at Danmark, sammen med Norge og en rekke andre land, ikke vil nå målet i 2019.

.@NATO, very unfair to the United States! https://t.co/YIgmTkpScU

Det gir den amerikanske presidenten uttrykk for at han anser som veldig urettferdig. Anslaget viser imidlertid også at USA er blant noen få land som relativt sett bruker mindre av BNP på forsvar nå enn i 2014.

....Because of me, these countries have agreed to pay ONE HUNDRED BILLION DOLLARS more - but still way short of wha… https://t.co/X3P8flL7fc

Danmarks sittende statsminister har så langt ikke kommentert Trumps uttalelser, men tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen påpeker at Danmark har hatt like store menneskelige tap i Afghanistan som USA - justert etter folketallet.

– Vi vil ikke akseptere at vår forsvarsvilje bare handler om prosenter, skriver han på Twitter.

Avlyste besøk

Trump skulle etter planen besøke Danmark 2. og 3. september etter et besøk til Polen. Besøket ble imidlertid avlyst da statsminister Mette Fredriksen avviste Trumps ønske om å kjøpe det selvstyrte territoriet Grønland, som delvis er underlagt Danmark.

Presidenten bekreftet i forrige uke at Det hvite hus har diskutert ideen om å kjøpe øya. Årsaken er Grønland strategiske betydning i nordområdene. I tillegg har Trump gitt uttrykk for at Grønland etter hans mening er en økonomisk byrde for Danmark.

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen har imidlertid avvist Trumps forslag. Fredriksen har omtalt Trumps fremstøt som «absurd».