Nina Skarra: - Dette gjør meg til en av verdens ledende designere

Moteskaperen Nina Skarra debuterer på New York Fashion Week i dag. Nå åpner verden seg for den norske moteskaperen.

Norske Nina Skarra er første skandinav som viser en kolleksjon på New Yorsk Fashion Week.

Det er bare timer til Nina Skarra som den første skandinaviske designeren skal delta på Mercedes-Benz Fashion Week her i New York.

På gulvet står en rekke svarte poser fylt med gaver til publikum.

— Men vi driver ikke med slikt, forklarer den norske designeren til de måpende amerikanerne som på vegne av produksjonsselskapet legger gaver i posene.

Innholdet må sjekkes.

- Jeg trodde alle i film- og moteindustrien delte ut slike godteposer til publikum?

— Ikke nå lenger, og skulle vi gjort det, ville de vært fylt med norske produkter, sier hun.

På to måneder har den norske designeren fått på plass sin kolleksjon som skal vises i kveld norsk tid. Nå kommer hun til å bli et fast innslag på Mercedes-Benz Fashion Week her i New York. Hun innrømmer at det er liksom litt som å skulle bli tatt ut til OL.

Verden åpner seg

Et vanvittig regnskyll treffer Lincoln Center da Skarra tar fem minutters pause fra forberedelsene til en prat og foto utenfor.

- Nå er jeg en av 20-30 designere som er garantert å kunne vise her i New York når jeg vil. Dørene åpnes med dette for meg i for eksempel Paris og Milano. Dette gjør meg til en av verdens ledende designere, forteller hun.

Hun ble plukket ut blant 200 kandidater til lørdagens visning. Arrangøren plukker vanligvis ut ett nytt talent hvert år, noen ganger hopper de over. I år falt valget på Nina Skarra.

Gir inntekter

Budsjettet som den norske designeren har, er mindre enn hva andre som deltar her har. Men hun skryter uhemmet av den hjelpen hun har fått fra arrangørene for å holde kostnadene nede.

- Men å delta her gir penger i kassa?

— Ja, sier hun uten å blunke, og legger til: - De som viser her, tjener penger fordi det er mer business her i New York, og kolleksjonene er mer salgbare. Det er hit alle de store oppkjøperne fra hele verden kommer.

Ifølge pressemeldingen kombinerer Skarras kolleksjon enkel skandinavisk design med en forståelse for stil, kvalitet og bærekraftig utvikling.

Hennes klær henger allerede i skapet til for eksempel så ulike klesikoner som kronprinsesse Mette-Marit og skuespiller Angelina Jolie.

Samarbeider med FN

Når hennes kolleksjon vises på Fashion Week her i New York lørdag kveld sitter noen av hennes samarbeidspartnere i salen. Skarra har i seks måneder vært involvert i et FN-prosjekt.

— Det prosjektet går ut på å få tekstilindustrien til å bli mindre miljøfiendtlig og mer bærekraftig. Det holder ikke bare å bruke økotekstiler. Dette er en mange-milliarder-dollar business, så det handler om mye mer. Så dette er også en liten del av det vi gjør, forklarer hun før hun styrter inn fra New York-regnet og til motevisning åpner – med eller uten godteposer til publikum.