Verden

«Det er nå eller aldri». Boris Johnson lovet brexit 31. oktober - uansett

BRUSSEL (Aftenposten): Det er nå eller aldri! Konsekvensene av ikke å levere brexit, vil kunne bli katastrofale. Det var det dramatiske budskapet Boris Johnson leverte i sin første landsmøtetale.

En energisk Boris Jonhson på talerstolen i Manchester.
 • Eirin Hurum
  Europa-korrespondent
 • NTB

Da Boris Johnson onsdag inntok talerstolen på de konservatives landsmøte i Manchester, lovet han brexit 31. oktober – uansett. Dette til tross for vedtaket i Parlamentet som krever at han ber om en utsettelse hvis det ikke oppnås en avtale med EU.

Talen ble på forhånd omtalt som hans aller viktigste fordi han må vise at han kan levere på slagordet «Get Brexit Done».

Folk føler seg lurt

Johnson uttrykte også bekymring for at folk begynner å føle at de er i ferd med å blir lurt «etter tre og et halvt år med endeløs brexitkrangling».

– De begynner å mistenke at det er krefter i dette landet som faktisk ikke ønsker at brexit skal skje i det hele tatt, sa han.

Han uttalte også at «dersom denne mistanken viser seg å stemme», kan det få alvorlige konsekvenser for tilliten til vårt demokrati».

Det er ventet at statsministeren legger frem sin plan for brexit onsdag, og han skal senere i ettermiddag ha en telefonsamtale med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Boris Johnson forbereder sin viktigste tale som statsminister og partileder.

Rettferdig og rimelig kompromiss

Samtidig med at Boris Johnson stod på talerstolen i Manchester, ble britenes siste og endelig brexitplan sendt til Brussel. Dette er ifølge Statsministerens kontor i Downing Street britenes siste tilbud.

– Dette er et rettferdig og rimelig kompromiss. Vi har vært fleksible og pragmatiske. Nå må EU være det samme, sa formannen i det konservative partiet, James Clevery til The Times.

Nå er det opp til EU å godta planen. Hvis ikke forlater Storbritannia EU den 31. oktober. I verste fall uten en avtale.

Les også

I dag skal han holde sin viktigste tale. Og avsløre brexitplanen. Opptakten har handlet om sex, løgn og lekkasjer.

Dramatisk opptakt

Tirsdag kveld lekket britenes brexitplan ut. Avisen The Telgraph var først ute med historien.

Dette er de viktigste og mest dramatiske punktene:

 • Brexitplanen omtales som en radikal «to-grenser-i-fire-år-brexit-plan». Det vil komme en grense i Irskesjøen, og det vil bli tollstasjoner mellom Irland og Nord-Irland.
 • Nord-Irland vil også bli en del av EUs indre marked til 2025, men forlate EUs tollunion sammen med resten av Storbritannia, ifølge The Telegraph.
 • I den nye brexitplanen skal den omstridte backstop-ordningen være fjernet og erstattet med en annen ordning.
 • Det mest kontroversielle er det angivelige forslaget om at det igjen skal opprettes toll- og kontrollstasjoner mellom Nord-Irland og Irland.
 • Kontrollene skal ikke skje på selve grensen, men ved at det opprettes flere kontrollposter, mellom fem og ti kilometer fra grensen.
 • Registrerte varer skal overvåkes med GPS inntil de har passert grensen.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Brexit
 2. Boris Johnson