Verden

400 stanset da de prøvde å flykte fra Libya

Libyas kystvakt har på to dager stanset rundt 400 mennesker som forsøkte å ta seg i båt til Europa. De er nå plassert i en interneringsleir, ifølge FN.

Mens Libyas kystvakt stanser båter med migranter på vei til Europa, er utvisningen av migranter sørover til Sudan og Tsjad trappet opp. Bildet viser folk som tar en hvil mens de venter på hjelp til å ta seg ut av ørkenen i mars. Tayeb Saleh via AP / NTB scanpix

 • NTB-AP

Antallet mennesker som forsøker å ta den farlige sjøveien for å komme seg bort fra det krigsherjede landet, har økt, opplyser FNs migrasjonskontor IOM.

– Det er spesielt urovekkende midt i en kraftig nedgang i søk- og redningskapasitet, sier IOMs talsperson Safa Msehli mandag.

De over 400 menneskene som kystvakten stanset i Middelhavet søndag og mandag, er brakt til interneringssenteret al-Nasser vest for Libyas hovedstad Tripoli, ifølge IOM. Minst to døde er funnet.

Fanget

IOM anslo forrige måned at over 20.000 mennesker har mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet til Europa siden 2014. De fleste legger ut på reisen i dårlig utstyrte og utrygge gummibåter.

De siste årene har EU slått seg sammen med kystvakten og libysk milits for å stanse migrasjonen. Brutale væpnede grupper holder flyktninger og migranter fanget i kummerlige og overfylte leirer som mangler tilstrekkelig mat og vann, ifølge menneskerettsgrupper.

Rammet av korona

Siden utbruddet av koronaviruset har viktige hjelpeorganisasjoner innstilt redningsoperasjoner i området. Reiserestriksjoner har dessuten tvunget FNs flyktning- og migrasjonsorganisasjoner til å sette evakueringer av de mest sårbare menneskene på vent.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter fra Afrika og Midtøsten som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Leiesoldater strømmer til Libya

 2. VERDEN

  Migrantstrømmen er tilbake etter en koronapause. Men den er ikke som før.

 3. VERDEN

  Lampedusas ordfører varsler generalstreik etter at flere hundre migranter ankom øya

 4. VERDEN

  Familien trodde de var trygge i gresk farvann. Da kom kystvakten og tauet dem ut igjen.

 5. VERDEN

  Migranter fra dansk skip får gå i land på Sicilia etter fem uker på havet

 6. ØKONOMI

  Oljeselskap: Russiske leiesoldater har inntatt oljefelt i Libya