Kuwaiter avslørte bin Ladens skjulested

Kuwaiteren Abu Ahmad viste USA vei til Osama bin Laden, sier diplomat til CNN.

  • Mona W. Claussen

Sporet som ledet amerikansk etterretning til millionvillaen der Osama bin Laden ble drept, hadde sitt utspring i Guantanamo-leiren.

En viktig løgn

To av USAs fanger hadde oppgitt kallenavnet al-Kuwaiti på Osama bin Ladens mest betrodde kurér.

Khalid Sheikh Mohammed

Problemet var å finne denne kurerens virkelige navn. Etterforskerne gikk da til Guantanamo-fangen Khalid Sheikh Mohammed, mannen som angivelig var hjernen bak aksjonene 11. september 2001. De spurte ham om han kjente kurerens virkelige navn.

Da han svarte nei til dette, skjønte etterforskerne at kureren måtte være en svært viktig person. For de visste at Khalid Sheikh Mohammed kjente kureren inngående — de to hadde hatt et svært nært samarbeid. Mohammed løy for å beskytte kureren, melder CNN.

Opplysningene er ikke bekreftet av amerikanske myndigheter.

Stolte ikke på pakistansk etterretning

Deretter tok det tolv måneder å finne kurerens navn, melder The Independent.

Amerikanerne visste at kureren Abu Ahmad oppholdt seg i Pakistan, ikke langt fra hovedstaden.

Dette skjerpet mistanken om at pakistansk etterretning bidro til å beskytte Abu Ahmad. Amerikanerne bestemte seg for ikke å røpe for sine pakistanske kolleger at de nærmet seg Ahmad.

Telefonsamtale

I fjor sommer plukket amerikanerne opp en telefonsamtale mellom Ahmad og en annen person som ble avlyttet, og klarte endelig å finne ham.

Videre etterforskning, som blant annet involverte elektronisk sporing, viste vei til boligkomplekset i Abbottabad, skriver The Independent.

Bygningen så ikke ut til å ha telefon- eller internettilgang, og høye murer hindret innsyn. Obama-administrasjonen ble overbevist om at bygningen huset en svært viktig person, skriver The Telegraph.

Abu Ahmad ble drept under aksjonen i Abbottabad.