Ung Trump-tilhenger refset amerikanske medier i landsmøtetale
I fjor var ansiktet hans klistret på avisforsider over hele landet. Nå fikk 18-åringen stjerneplass på republikanernes landsmøte og rettet krass kritikk mot mediene.
– God kveld alle sammen. Mitt navn er Nick Sandmann, og jeg er tenåringen som ble ærekrenket av mediene.
Det skulle godt la seg gjøre ikke å se videoen som gikk viralt januar i fjor. I klippet står den amerikanske tenåringen Nick Sandmann og urfolksaktivisten Nathan Philips ansikt til ansikt under en anti-abort markering i Washington DC.
Både amerikanske og utenlandske medier var raskt på banen med overskrifter som vinklet på at tenåringen hånte den eldre mannen. I etterkant kom det frem at det var sistnevnte som hadde nærmet seg Philips og hans klassekamerater.
Saken blåste opp i USA, og den er fremdeles et kontroversielt tema. Mandag kveld gikk andre dag av republikanernes landsmøte av stabelen. Der ga Sandmann sin versjon av hendelsen.
– Sannheten var ikke viktig
– Mediene fremstilte meg som en angriper med et nådeløst smil. I virkeligheten viser videoen at jeg sto med hendene bak ryggen med et usikkert smil. Jeg hadde to tanker i hodet: Ikke gjør noe som kan hisse opp mannen, og ikke gjør noe som kan gjøre familien, skolen eller samfunnet mitt flau, forteller Sandmann i klippet.
Det er filmet samme sted som fjorårets spetakkel fant sted.
18-åringen opplever at livet hans ble «endret for alltid» etter hendelsen. Videre rettet han kritikk mot medienes fremstilling av saken, som han mener var drevet av «antikristne, anti-konservative og anti-Donald Trump»-holdninger.
– Hele krigsmaskineriet til mediene giret seg opp i angrepsmodus. De gjorde det uten å ha oversikt over alle videoene fra hendelsen, uten å undersøke Philips’ motiver og uten å spørre meg om min versjon. Og vet du hvorfor? Sannheten var ikke viktig, sier Sandmann.
– Jeg ser frem til dagen mediene leverer balanserte nyhetssaker. Jeg vet Donald Trump gjør det samme, og jeg tror alle kan si seg enig i at ingen har fått mer urettferdig mediedekning enn Donald Trump.
Reagerer på retorikken
Ordbruken til Sandmann og reaksjonene i etterkant har nok en gang ført til sprikende vinklinger.
Joe Lockhart, politisk kommentator hos CNN og tidligere pressesekretær for Bill Clinton, skrev på Twitter at han «følger landsmøtet fordi det er viktig. Men jeg trenger ikke se en kravstor snørrunge fra Kentucky».
Få timer senere publiserte Fox News en artikkel om at Lockhart «angriper» 18-åringen. En reporter tilknyttet The National Review, en konservativ avis, skrev på Twitter at Lockharts sjefer «ærekrenket gutten. De bortskjemte, snørrunge-idiotene var fra CNN. Ikke motsatt».
Jeff Yang, også en kommentator hos CNN, påpekte på Twitter at tenåringen brukte en annen retorikk enn han har gjort i tidligere forklaringer.
Under talen beskriver Sandmann urfolksaktivisten som en «profesjonell demonstrant» med aggressiv tilnærming. I sin offisielle uttalelse i fjor uttalte 18-åringen at han ikke ønsket å kommentere ordene eller handlingene til Phillips.
Siden starten av året har uttalelser om Sandmann fra medieprofiler tilknyttet CNN blitt uglesett. I januar ble det kjent at nyhetskanalen har inngått forlik med tenåringen, etter at han saksøkte dem for 275 millioner dollar over mediedekningen av fjorårets hendelse. Det er ukjent hvor mye han fikk.
Sandmann har saker mot syv mediehus for totalt 800 millioner dollar, ifølge New York Post.
Polarisert informasjonskrig
Donald Trump var raskt ute og delte nattens klipp av Sandmann på Twitter. Presidenten har tidligere brukt tenåringen som et symbol på «hvor onde de falske mediene kan bli».
Samtidig har flere nyhetskanaler jevnlig meldt når Trump selv snakker usant. The Washington Post har startet en egen database som faktasjekker presidentens uttalelser. I juli rapporterte de at Trump har kommet med 20.055 feilaktige eller villedende uttalelser i løpet av 1267 dager.
Republikanere og demokrater benytter seg ofte av forskjellige medier for å holde seg informert, ifølge en rapport fra det amerikanske forskningssenteret Pew Research Center.
Statistikken viser at demokratene foretrekker CNN, mens republikanere foretrekker Fox News. Tallene viser også at konservative republikanere i større grad har trukket seg unna «etablerte kilder» siden 2014. Rapporten peker på at en av årsakene til det kan være at flere republikanere har uttrykt skepsis til mediene de siste årene.