Verden

Republikanerne kom med dystre advarsler om framtida hvis Trump taper

Første dag av Republikanernes landsmøte i USA var preget av løfter om en lys framtid under Donald Trump og dystre utsikter om Joe Biden vinner valget.

President Donald Trump og visepresident Mike Pence etter å ha talt på landsmøtets første dag.
  • NTB-DPA-AP
Delegater klapper under åpningen av Republikanernes landsmøte.
Delegater under den første dagen på Republikanernes landsmøte i Charlotte i North Carolina.
USAs tidligere FN-ambassadør Nikki Haley angrep Demokratenes utenrikspolitikk og hyllet Donald Trump som en sterk og handlekraftig leder da hun talte på første dag av Republikanernes landsmøte.
Donald Trump Jr. forsvarte faren håndtering av koronaepidemien i USA og sa presidenten «handlet raskt».
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Blant talerne på den første av landsmøtets fire kvelder var Trumps tidligere FN-ambassadør, Nikki Haley. Hun roste Trumps utenrikspolitiske linje.

– FN er ikke er sted for de lettskremte. Det er et sted der drapsmenn, diktatorer og tyver fordømmer USA for deretter å forlange at vi betaler deres regninger. Med president Trump ble det slutt på det. Han gjorde det Barack Obama og Joe Biden nektet å gjøre, sa Haley i sin tale.

I tillegg ble hun og andre minoritetsrepublikanere løftet fram for å gjøre partiet mer attraktivt for ikke-hvite velgere. Republikanernes eneste svarte senator Tim Scott og den tidligere NFL-spilleren Herschel Walker var også blant talerne.

«Vektleggingen av mangfold på Trumps landsmøte var en anerkjennelse av at han må utvide koalisjonen sin utenfor hans stort sett hvite base», skriver det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Dystre spådommer

Likevel dreide mesteparten av landsmøtets første kveld seg om angrep på Demokratenes kandidat Joe Biden. Flere talere kom med dystre spådommer om hvordan det vil gå med landet dersom Trumps rival vinner valget. Blant dem var Donald Trumps eldste sønn, Donald Trump Jr.

Han ga Kina skylden for koronapandemien og omtalte Joe Biden som «Beijing Biden». Biden er Kinas foretrukne presidentkandidat, spøkte Trumps sønn fra podiet i Charlotte, der landsmøtet holdes.

Trump Jr. forsvarte også farens håndtering av koronapandemien, og roste presidenten for å ha «handlet raskt». Han hevdet videre at valget av Biden vil bråstoppe den økonomiske gjenreisningen i landet og føre til flere nedstenginger.

– Biden vil i tillegg hente flere ulovlige innvandrere til å ta jobbene fra amerikanske borgere, hevdet Trump Jr.

Tvilsomme påstander

I tillegg ble det brukt mye tid på påstander som amerikanske medier kaller tvilsomme.

– Trump og en rekke andre republikanere kom med uriktige påstander om Bidens agenda gjennom kvelden, deriblant med falske anklager om at han har foreslått å kutte i finansieringen til politiet, forby oljeproduksjonsmetoden fracking, gjøre helsevesenet statlig, åpne grensene og øke skattene, skriver AP.

Trump selv, som skal tale under alle landsmøtets fire dager, advarte igjen mot valgfusk fra Demokratenes side. Han hevdet at han og Republikanerne umulig kan tape høstens valg hvis ikke motstanderne jukser.

– Den eneste måten de kan frata oss valgseieren på, er hvis valget manipuleres, hevdet han og gjentok sine anklager om at systemet med poststemmer vil bli brukt til valgfusk.

Presidenten har gjentatte ganger hevdet at poststemmer vil bli brukt til å stjele valget, uten å kunne dokumentere påstanden.

Imidlertid kan Trump være avhengig av det positive budskapet som Haley og enkelte andre talere forsøkte å fremme. En meningsmåling fra AP viser at kun 23 prosent av amerikanske velgere tror landet går i riktig retning. Landet har verdens høyeste koronadødstall, og millioner har mistet jobbene sine som følge av den økonomiske nedstengningen.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Trump
  3. IS
  4. USA
  5. Utenrikspolitikk