Verden

Ordre fra den nye diktatoren: Alle familier på landsbygda må ha 100 høner

Usbekistans nye president Sjavkat Mirzijojev mener at høner skal løse landets store økonomiske problemer. – Da blir det ingen fattige familier, sier Mirzijojev.

Her fra da Usbekistans nye president Sjavkat Mirzijojev snakket med Vladimir Putin etter at de hadde lagt ned blomster på graven til Mirzijojevs forgjenger Islam Karimov i september.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

I en tale nylig ga Sjavkat Mirzijojev, som ble den nye lederen i Usbekistan da diktatoren Islam Karimov døde i september i fjor, en uvanlig ordre til sitt folk. Han kunne fortelle at hver familie på landsbygda – i hele landet – nå er forpliktet til å holde minst 100 høner.

Med sine rundt 30 millioner innbyggere, er Usbekistan den tredje mest folkerike av de 15 tidligere republikkene som utgjorde Sovjetunionen.

Skal spise 10 av 50 egg selv

Mirzijojev konkluderte med at de 100 hønene ville legge minst 50 egg om dagen. Av disse mente han at familien kunne spise ti selv – og selge de resterende 40 eggene.

– Da blir det ingen fattige familier, sa Mirzijojev i talen som han holdt i den fattigste delen av landet.

Han presiserte dessuten:

– Hvis vi klarer å overbevise folket om å følge denne politikken, da vil vi leve lange liv både som enkeltmennesker og tjenestemenn.

Så langt har hans ordre ført til at flere nyhetsnettsteder har gjort narr av ham, som videoen under fra Radiofreeeuroperadioliberty.

Forgjengeren til Mirzijojev, Islam Karimov, var ifølge sine tallrike kritikere en brutal despot. På den årlige demokratiindeksen til Economist Intelligence Unit har Usbekistan i en årrekke ligget helt i bunnsjiktet. På bunnen av listen ligger Nord-Korea, mens Usbekistan på den siste listen er nummer ti fra bunn på listen over 167 stater.

Usbekistan er ikke den eneste av de 15 tidligere sovjetrepublikkene som rangeres blant verdens ti verste regimer på demokratiindeksen. Også nabolandene Turkmenistan, hvor diktatoren krever bilde på førstesiden hver dag i alle landets aviser, og Tadsjikistan, hvor diktatoren har bygget verdens høyeste flaggstang, er der.

Under kan du se en video fra Nastojasjeje Vremja som også gjør narr av den nye presidenten.

Blant verdens meste lukkede land

Usbekistan har ingen uavhengig presse og er blant verdens mest lukkende land. Blant annet er det nesten umulig for journalister å slippe inn i der. Også innen utenrikspolitikken fører landet en isolasjonistisk linje. Derfor har Usbekistan under Karimov har vært skeptisk til det Moskva-ledede frihandelsprosjektet Den eurasiske økonomiske union. Karimov trakk dessuten Usbekistan to ganger ut av den NATO-lignende militæralliansen Den kollektive sikkerhetspakten, som ledes fra Moskva.

Ifølge Financial Times regnes Mirzijojev for å stå nærmere Moskva og Putin enn Karimov. Men han står likevel fast på landets isolasjonistiske linje.

– Det er en urokkelig kurs for vårt land, som før, ikke å bli medlem av noen militære-politiske blokker eller tillate militærbaser eller fasiliteter fra andre land på Usbekistans territorium, sa han ifølge Financial Times i en tale like etter at han kom til makten.

I flere år trodde mange at Karimovs datter Gulnara lå best an til erstatte faren. Men hun falt i unåde etter en feide med sin mor og søster – og ikke minst etter at hun viklet seg inn i en korrupsjonsskandale med blant annet Telenor.

  • En diktatordatter i husarrest. Slik ble Telenor en del av en internasjonal korrupsjonssak

Gulnara har derfor vært i husarrest i flere år. Av den grunn fikk hun ikke engang delta i farens begravelse.

– Han er mindre intellektuell

Derfor ble det 59-åringen Mirzijojev som tok over da 78 år gamle Karimov fikk slag og døde i fjor høst. Da hadde Mirzijojev vært statsminister siden 2003. Ifølge Financial Times og The Economist ligger det ikke an til noen store endringer med Mirzijojev ved makten. «Møt den nye (og tøffere) usbekiske sjefen» skrev Financial Times i fjor høst.

– Han er akkurat den samme typer hersker som Islam Karimov, kanskje tøffere og jeg tror bestemt at han er mindre intellektuell, sier Daniil Kislov, den Moskva-baserte redaktøren i uavhengige Fergana, til avisen.

The Economist kaller ham en klone av Karimov og skriver at han betraktes som like undertrykkede som Karimov, «om ikke mer».

Her er Sjavkat Mirzijojev og Vladimir Putin under begravelsen til Islam Karimov (portrettet) i fjor. Til høyre hans datter Lola Karimova-Tilljajeva og enken Tatiana Karomova.

Brøt grunnloven da han ble president

Dersom presidenten i Usbekistan dør, sier grunnloven at det er lederen av senatet som skal ta over. Likevel var det Mirzijojev som umiddelbart tok over. Da det senere, i desember, ble holdt et valg, fikk Mirzijojev nesten 89 prosent av stemmene. The Economist kalte valget for «fingert».

Hønehold er en viktig del av økonomien til Usbekistan, en økonomi som The Economist kaller «et håpløst tilfelle» (basket-case). For fem år siden kunne Aftenposten fortelle om offentlig ansatte som fikk kyllinger i lønn.

– Vi ble tvunget til å motta 10 kyllinger hver, sa den 32 år gamle læreren Odil.

Heller ikke nå synes hønepolitikken å skape begeistring blant folket. En av flere anonyme Radiofreeeuroperadioliberty har snakket med, forteller at han vet lite om hønehold og uttrykker bekymring over at det ikke blir tid til mye annet om han skal holde 100 høner.

Les mer om

  1. Usbekistan
  2. Tadsjikistan
  3. Turkmenistan